Diora Mazur

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Diora Mazur

Post autor: AZ12 »

Witam
Tomek Janiszewski pisze: pn, 26 lutego 2018, 14:34
jackie01 pisze: pn, 26 lutego 2018, 13:56 Zbuduję prosty generator w.cz na 465kHz z modulacją na bramkach NAND
A dlaczego nie na tranzystorze (w układzie Meissnera, Hartleya lub Colpittsa), i fabrycznym filtrze p.cz. z grupy 12x12 lub 7x7? Harmonicznych (znakomicie zaciemniających sytuację) będzie bez porównania mniej, a zestroić taki generator można z pomocą dowolnego odbiornika AM, stacjonarnego lub przenośnego. Gdyby okazało się że po uruchomieniu generatora gwiżdże jednocześnie wzorcowy odbiornik jak i Mazur, to znaczy że p.cz. jest właściwa.
Generator tego typu wymaga filtra LC, który być może trzeba trzeba szukać na elektrośmieciach jeśli autor tematu nie ma go w zasobach. Jeśli generator cyfrowy to tylko DDS, jest mały, lekki, i zużywa niewiele mocy.
Ratujmy stare tranzystory!
jackie01
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: jackie01 »

AZ12 pisze: pn, 26 lutego 2018, 15:51 Jeśli generator cyfrowy to tylko DDS, jest mały, lekki, i zużywa niewiele mocy.
Tu jest fajna maszynka, przydatna do strojenia odbiorników AM i FM
https://ambm.pl/produkty/generator-dds-150mhz/
Krzychu
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: Krzychu »

jacek01 polecam ten generator sam go posiadam. Będziesz musiał sobie dorobić sztuczną antenę jak chcesz mogę dać schemat. Jeżeli kiedyś byś chciał stroić ukf to musisz zrobić jeszcze jeden przewód z symetryzatorem :D .
Krzychu
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

I taki kombajn dla zestrojenia być może tylko jednego Mazura? :shock:
jackie01
250...374 postów
250...374 postów

Nie no spokojnie tylko wrzuciłem informacyjnie link.
jackie01
250...374 postów
250...374 postów

Zbudowałem prosty generator p.cz z modulacją. Nastroiłem go na okolice 460-465kHz z modulacją 500Hz. Podłączyłem wyjście generatora pod siatkę heptody pierwszej ECH21 i dostroiłem filtry p.cz. na maksymalne wskazanie woltomierza podłączonego równolegle z głośnikiem. Okazało się, że regulacje są niewielkie w stosunku do tego co było poprzednio (wskazania p.cz według mojego czestotliwościomierza 540kHz). Po regulacjach ponownie zmierzyłem p.cz na anodzie heptody drugiej ECH21 i co - 535kHz. Więc zmiana niewielka a stroiłem do 465kHz z generatora. Albo generator nie działa jak powinien albo częstotliwościomierz albo ja popełniam gdzieś błąd w pomiarze.

Mam odbiornik Radmor 5122 skąd mógłbym pobrać sygnał p.cz do celów strojenia Mazura. Czy punkt który zaznaczyłem na czerwono może posłużyć za dawcę wzorca sygnału dla mazura?
tuner5122.gif
wiki_wrz
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: wiki_wrz »

Zaznaczone na czerwono miejsce, to już sygnał po demodulacji (m.cz.).
Sygnał najlepiej wziąć z anody diody D4 (detektora AM-u) poprzez kondensator około 220-330pF
licząc się z niewielkim rozstrojeniem obwodu rezonansowego, co jednak nie wpłynie na poprawność zestrojenia.
jackie01
250...374 postów
250...374 postów

wiki_wrz pisze: ndz, 11 marca 2018, 21:31 Sygnał najlepiej wziąć z anody diody D4 (detektora AM-u) poprzez kondensator około 220-330pF
Tak właśnie zrobiłem. I wyprowadzony sygnał podałem zgodnie z tym co poniżej proponował kolega Tomek
Tomek Janiszewski pisze: pn, 5 lutego 2018, 23:43 Sygnał p.cz. (465kHz) pobrany z ostatniego stopnia p.cz przy dostrojeniu do odbioru Warszawy I na falach długich należy wprowadzić przez kondensator o pojemności rzędu 10pF (i napięciu dopuszczalnym minimum 250V!) na początek na anodę diody demodulacyjnej lampy EBL21. Efektem powinny być przynajmniej ślady odbioru w głośniku. Następnie przełączyć się na anodę sekcji heptodowej drugiej lampy ECH21. Z kolei przełączyć się na siatkę pierwszą tej lampy, co powinno przynieść znaczny wzrost głośności o ile tylko wzmacniacz p.cz. działa. To samo powinno się stać w wyniku przełączenia się na siatkę pierwszą pierwszej heptody ECH21. Można sprawdzić wówczas czy obwody p.cz. są podatne na strojenie rdzeniami a tym samym sprawne, i w razie potrzeby zestroić je na maksimum głośności.
Zanim podłączyłem sygnał wzorcowy z odbiornika AM Radmor 5122, odbiornik Mazur wykazywał dobry odbiór na wszystkich zakresach jednak jak wcześniej podawałem częstotliwość pośrednia wynosiła ok. 540kHz. Odpiąłem antenę od Mazura i przystąpiłem do strojenia. Po podaniu na początku sygnału wzorcowego na pierwszą siatkę helptody pierwszej ECH21 brak odbioru w głośniku - niby logiczne bo filtry zestrojone na 540kHz. Przepiąłem się na siatkę heptody drugiej ECH21 i najpierw zestroiłem drugi filtr p.cz a następnie pierwszy na maksymalną głośność odsłuchu Warszawy I. Następnie odpiąłem sygnał z odbiornika wzorcowego, zapiąłem antenę do Mazura i uradowany zacząłem szukać Warszawy I. Niestety po dostrojeniu filtrów p.cz do wzorcowej 465kHz brak możliwości dostrojenia się do stacji, brak Warszawy I, brak stacji na innych zakresach. Jedynie jakieś szczątkowe, cichutkie pogłosy. Nie jest to raczej kwestia przesunięcia się częstotliwości heterodyny poza zakres. Wystarczy delikatnie wracać rdzeniami na poprzednie pozycje i znów pojawia się Warszawa I. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy i gdzie ona jest? Dlaczego po zestrojeniu filtrów p.cz do 465kHz nie ma odbioru? Nie bardzo mogę to zrozumieć.

Zmierzona częstotliwość na anodzie diody D4 czyli sygnał wzorowy wahał się w przedziale 455-465kHz co podejrzewam było skutkiem modulacji sygnałem audycji - można przyjąć za poprawny wynik. Jedyne odstępstwo od zacytowanej wyżej metodologii polegało na tym, że sygnał z odbiornika wzorcowego wyprowadziłem poprzez kondensator 200pF.
Awatar użytkownika
salicjonał
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: salicjonał »

Myślę, że jest źle ustawiona heterodyna.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
jackie01
250...374 postów
250...374 postów

salicjonał pisze: pn, 12 marca 2018, 20:24 Myślę, że jest źle ustawiona heterodyna.
Ale na wszystkich zakresach ?
wiki_wrz
50...74 posty
50...74 posty

Myślę, że poprzedni właściciel stroił radio "jak się mu udało".
Czyli:
- ponowny powrót do właściwej pośredniej,
- jak brak generatora, to na każdym z zakresów wybieramy na Radmorze najsilniejszą stację,
będzie ona punktem odniesienia, najlepiej zacząć od długich fal program I,
- na skali Mazura ustawiamy wskazówkę tak, aby odpowiadało to odbieranej stacji na Radmorze,
- heterodynę Mazura rdzeniem ustawiamy na odbiór ww programu, ponieważ poprzednio p.cz. była 540k,
czyli za wysoko, więc należy obniżyć F heterodyny, bo (Fpcz=Fh-Fstacji) uwaga!!! nie przesadzić,
aby nie wyszła Fpcz=Fstacji-Fh!!!,
- potem kolejno średnie i krótkie,
jak się zgrubnie uporamy z heterodyną, to wtedy już dokładne zestrojenie.
jackie01
250...374 postów
250...374 postów

Wieści z placu boju. Zestroilem filtry p.cz. korzystając z sygnału Radmora jako wzorca. Następnie odpialem sygnał wzorcowy. Zapiąłem antenę do Mazura, na skali ustawiłem pozycję na odbiór Warszawa 1, częstościomierz podłączyłem pod sekcje agregatu strojeniowego aby na bieżąco kontrolować częstotliwość heterodyny, podkręciłem potencjometr głośności i zacząłem rdzeniem cewki oscylatora zakresu fal długich powolutku kręcić w kierunku obniżenia częstotliwości heterodyny do momentu aż pojawił się odbiór Warszawy I. Częstościomierz wskazał okolice 700kHz. Następnie podregulowalem trymerem i w ostateczności w tym momencie mam 695kHz na Warszawa I. Pozostaje teraz ponowne zestrojenie p.cz i dokładne oscylatora tak aby otrzymać 690kHz. Sukces.

Mam jeszcze pytanko - czy strojenie obwodów wejściowych powinno przynosic spektakularne efekty? Bo takowych zbytnio u siebie nie zaobserwowałem.

W tym miejscu chciałbym podziękować wszystkim kolegom którzy okazali swoją pomoc i służyli radami w tym wątku. Dziękuję ale myślę, że to jeszcze nie koniec 😉
wiki_wrz
50...74 posty
50...74 posty

To gratulacje.
Jeśli uprzednio obwody wejściowe były w miarę przyzwoicie podstrojone,
jakichś spektakularnych efektów faktycznie nie osiągnie się.
Najlepiej porównać w tej sytuacji z Radmorem, czy Mazur odbiera to samo.
Ponadto pytanie o stan emisji lampek ECH21, szczególnie tej robiącej za heterodynę i mieszacz.
Poza tym duże ilości kurzu (szczególnie, gdy zwilgotnieje) na cewkach obwodów wejściowych potrafią też
swoje dołożyć.
jackie01
250...374 postów
250...374 postów

wiki_wrz pisze: śr, 14 marca 2018, 19:42 To gratulacje.
Jeśli uprzednio obwody wejściowe były w miarę przyzwoicie podstrojone,
jakichś spektakularnych efektów faktycznie nie osiągnie się.
Najlepiej porównać w tej sytuacji z Radmorem, czy Mazur odbiera to samo.
Ponadto pytanie o stan emisji lampek ECH21, szczególnie tej robiącej za heterodynę i mieszacz.
Poza tym duże ilości kurzu (szczególnie, gdy zwilgotnieje) na cewkach obwodów wejściowych potrafią też
swoje dołożyć.
Stan lampek jest ok. Pytanie było z ciekawości bo w tym momencie odbiór jest b.dobry - nie da się odkręcić potencjometru na maksimum bo głośnik ryczy i dochodzi już do przesterowania wzmacniacza m.cz.
Co zauważyłem po zestrojeniu p.cz to wzrost selektywności - stacje nie są tak rozwleczone na skali, dostrajanie się do nich jest na ostro.
Pozostaje jeszcze dostrojenie oscylatora dla zakresu fal średnich i krótkich chociaż tutaj przesunięcie na skali stacji po zestrojeniu p.cz nie jest tak duże jak miało to miejsce dla fal długich. Domyślam się, że dobrze będzie kapnąć roztopionym woskiem na rdzenie cewek p.cz i oscylatora aby uniknąć rozstrojenia obwodów?
wiki_wrz
50...74 posty
50...74 posty

Skoro odbiór OK, to jedynie zostanie dopieszczenie, mała odrobina wosku też nie zaszkodzi.
Co do krótkich i średnich, to efekt tego, że ten sam ruch pokrętła daje większą zmianę częstotliwości heterodyny aniżeli dla fal długich, co przy prawidłowo zestrojonej p.cz. jest natychmiast widoczne. Jeszcze raz gratuluję.
ODPOWIEDZ