Prosty wzmacniacz lampowy.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- taboret1
- 250...374 postów
Kurna coś mi tu nie pasi z tymi wielokrotnymi postami. Jeszcze raz przepraszam. Znalazłem też inny schemat, nie jest aż tak skomplikowany a jest też schemat zasilacza.
Schemat zasilacza: http://www.cidernet.pl/~ecc/gotowe/grafika/gotdm002.gif
Schemat wzmacniacza:
http://www.cidernet.pl/~ecc/gotowe/grafika/gotdm001.gif
Całość pracuje w klasie A (nie wiem co to jest) i czytałem też że dobre transformatory produkuje firma Amplifon. Czy tu też nie tzeba by robić przedwzmacniacza?
Schemat wzmacniacza:
Całość pracuje w klasie A (nie wiem co to jest) i czytałem też że dobre transformatory produkuje firma Amplifon. Czy tu też nie tzeba by robić przedwzmacniacza?
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Klasa A - oznacza to, że element aktywny (tu lampa) pracuje przez cały okres przebiegu wejściowego (klasa B to przez dokładnie pół okresu, klasa C - przez mniej niż pół okresu). Co do jakości transformatorów i różnych układów wzmacniaczy - jak już mówiłem ja nie potrafię się tu odpowiednio miarodajnie wypowiedzieć.taboret1 pisze:Kurna coś mi tu nie pasi z tymi wielokrotnymi postami. Jeszcze raz przepraszam. Znalazłem też inny schemat, nie jest aż tak skomplikowany a jest też schemat zasilacza.
Schemat wzmacniacza:
Tak, do tego układu trzeba przedwzmacniacz, chyba, że ta jedyna regulacja (głośność) nam wystarczy, i poziom sygnału wyjściowego ze źródła dźwięku będzie odpowiedni dla wzmacniacza (w zasadzie zawsze jest, z wyjątkiem gramofonów).
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Na dwóch lampach E34L to lepiej sobie zrobić jakąś końcówkę przeciwsobną w klasie A lub AB. Trzebaby wprawdzie dużego transformatora sieciowego i głośnikowego bo takie maleństwo to tego niestety nie uciągnie... Ale przy odpowiednio dobranych elementach można ze wzmacniacza wyciągnąć jakieś 40- 50W mocy wyjściowej.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Kolego "Taborecie" !
Chwała Ci, że jako młody człowiek chcesz bawić się lampami, ale chcąc uniknąć wielu niespodzianek (również tych niebezpiecznych) weź do ręki jakąś książkę z "ubiegłego wieku" traktującą o temacie. Niestety trzeba trochę teorii a praktyka później.
Polecam bibliotekę na Fonarze.
OLEK
Chwała Ci, że jako młody człowiek chcesz bawić się lampami, ale chcąc uniknąć wielu niespodzianek (również tych niebezpiecznych) weź do ręki jakąś książkę z "ubiegłego wieku" traktującą o temacie. Niestety trzeba trochę teorii a praktyka później.
Polecam bibliotekę na Fonarze.
OLEK
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Jakiś zwykły do zastosowań audio, najlepiej z oplotem takim jak się używa w kablach antenowych to wtedy będziesz mieć pewność że nie będzie ekran szedł "gdzieś obok".
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
To trzeba wziąć kabel do ręki, odiuzolować go na kawałku i zobaczyć... Jeżeli ekran będzie oplatywał całą żyłę a nie biegł gdzieś obok to kabel powinien być dobry.
- taboret1
- 250...374 postów
Posiadam już wszystkie elementy do zrobienia bufora lampowego na lampe E88CC oprócz płytki, ale kupiłem też archiwalne numery Elektroniki Praktycznej 10-12. 1995r. w której jest opisane krok po kroku jak zrobić kompletny wzmawzmacniacz lampowy Hi Fi o mocy 30W oparty na lampach : ECC83 oraz dwóch EL34. Czy ktoś robił własnie wzmacniacz za pomocą tego opisu?
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Rzadko robi się z dokładnie jakiegoś kompletnego opisu, raczej się montuje różne wariacje na temat gotowych urządzeń albo też robi swoje "od zera" wykorzystując typowe schematy np. wzmacniacz ze wspólną katodą lub wtórnik emiterowy. A na płytkach drukowanych bym urządzeń lampowych nie robił ze względu na trudności z rozbudową i przeróbkami układu.
Ostatnio zmieniony wt, 23 marca 2004, 08:18 przez Vault_Dweller, łącznie zmieniany 1 raz.
- taboret1
- 250...374 postów
Jest!!
Znalazłem wypaśne schematy wzmacniacza w EP 2/98 i co jest dla mnie bardzo ważne są tam dokładne dane wraz z obliczeniami aby zrobić porządny transformator wyjściowy. Jaką firmę polecacie która porządnie nawinie trafo?
Wzmacniacz ten powstał na 2 lampach EL34, jednej 6H8C i EL34 na kanał i teraz pytanie: czy do jeszcze raz większej ilości tych lamp (2 kanały) potrzeba aż 10A prądu na żarzenie? A pozatym gdzie mogę znaleźć trafo sieciowe 220V/310V 0.6A ? Czy dobrze jest aby transformatory np. oddzielić ekranem (aby nie było żadnych zniekształceń) ?
A jak myśłicie- ma szanse to co jest na schemacie dobrze grać? Znane pytanie: czy będzie lepszy ten lampowiec od tranzystorowego Technicsa? Ma podobno moc 36W (ten lampowy oczywiście). A czy może być problem z dostępnością tej 6H8C?
A jak można jeszcze ulepszyć by jakość tego wzmacniacza? Lepsze kondensatory, lepsze przewody itp. coś dają?
A tak wogóle to nie podoba mi się numeracja wyjść lamp V4 i V5 (powinno być na schemacie V3 i V4 ale jest błąd). Jak prawidłowo powinny być numerowane wyjścia? A czy kondensator C13 podłączony do transformatora musi być przylutowany do jakiegoś odczepu? A tak pozatym po co jest tu R18?
A które wyjście trafa głośnikowgo trzeba podłączyć z masą aby nie było zwarcia?

Znalazłem wypaśne schematy wzmacniacza w EP 2/98 i co jest dla mnie bardzo ważne są tam dokładne dane wraz z obliczeniami aby zrobić porządny transformator wyjściowy. Jaką firmę polecacie która porządnie nawinie trafo?
Wzmacniacz ten powstał na 2 lampach EL34, jednej 6H8C i EL34 na kanał i teraz pytanie: czy do jeszcze raz większej ilości tych lamp (2 kanały) potrzeba aż 10A prądu na żarzenie? A pozatym gdzie mogę znaleźć trafo sieciowe 220V/310V 0.6A ? Czy dobrze jest aby transformatory np. oddzielić ekranem (aby nie było żadnych zniekształceń) ?
A jak myśłicie- ma szanse to co jest na schemacie dobrze grać? Znane pytanie: czy będzie lepszy ten lampowiec od tranzystorowego Technicsa? Ma podobno moc 36W (ten lampowy oczywiście). A czy może być problem z dostępnością tej 6H8C?
A jak można jeszcze ulepszyć by jakość tego wzmacniacza? Lepsze kondensatory, lepsze przewody itp. coś dają?
A tak wogóle to nie podoba mi się numeracja wyjść lamp V4 i V5 (powinno być na schemacie V3 i V4 ale jest błąd). Jak prawidłowo powinny być numerowane wyjścia? A czy kondensator C13 podłączony do transformatora musi być przylutowany do jakiegoś odczepu? A tak pozatym po co jest tu R18?
- Załączniki
-
- wzmacniacz.jpg (73.25 KiB) Przejrzano 1266 razy
-
- 25...49 postów
- Kontakt:
Hi!
http://www.fonar.com.pl/audio/diy/wzm1/ ... hemat1.gif
C13 podłączasz do środkowego odczepu ultralinear tam gdzie napięcie anodowe, R18 zabezpiecza trafo przed awarią w momencie włączenia wzmacniacza bez obciążenia głośnikami.
Wzmacniacz gra całkiem ok. Jeśli chodzi o trafo to akurat mam pasujące po szczegóły napisz na priv.
Na schmacie jest dużo błędów, zobacz lepiej:taboret1 pisze:A tak wogóle to nie podoba mi się numeracja wyjść lamp V4 i V5 (powinno być na schemacie V3 i V4 ale jest błąd). Jak prawidłowo powinny być numerowane wyjścia? A czy kondensator C13 podłączony do transformatora musi być przylutowany do jakiegoś odczepu? A tak pozatym po co jest tu R18?
http://www.fonar.com.pl/audio/diy/wzm1/ ... hemat1.gif
C13 podłączasz do środkowego odczepu ultralinear tam gdzie napięcie anodowe, R18 zabezpiecza trafo przed awarią w momencie włączenia wzmacniacza bez obciążenia głośnikami.
Wzmacniacz gra całkiem ok. Jeśli chodzi o trafo to akurat mam pasujące po szczegóły napisz na priv.
Pozdrawiam
Emil
Emil
Uważaj na schemat. Lampa V2 (ta "dolna") ma źle naryswoną katodę i anodę (katody obu połówek powinny łaczyć się ze sobą). Nr wyprowadzeń pozostają bez zmian, więc to bład kosmetyczny, ale zawsze (nie brać pod uwagę takiego "kosmetycznego błędu" jak przy schemacie florka mogłoby się źle skończyć.
Pozdrawiam serdecznie,
Piotr Kowalski
Piotr Kowalski
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Tak... Jak przeglądałem w EP opis to od razu coś mi się z tą lampą nie zgadzało
I mam zwyczaj polegania tylko na schematach ideowych bo na montażowym może być coś "skiszone". Więc raczej otwieram sobie TDSL, patrzę na wyprowadzenia i sam wiem co do czego lutować (chociaż czasami się ciutkę pomylę
)
Ech ten pan Florek... Lampy bardzo drogie, schematy lipne- z tego co ja przez net wnioskuję to ja też mam powód by go ogólnie nie lubić

Ech ten pan Florek... Lampy bardzo drogie, schematy lipne- z tego co ja przez net wnioskuję to ja też mam powód by go ogólnie nie lubić