DSTL 202
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
DSTL 202
Siemka, jaki potencjometr to radio miało jako regulację balansu? Mam wstawionego rozsypanego 100k A który nie sądzę aby był oryginalny, ma krótszą oś niż pozostałe i nie miał lakieru na nakrętce.
Chodzi mi nie tyle o poprawność wartości, choć czy jest poprawna jeszcze nie wiem, co o dokładny wygląd. Mam sporo starych potencjometrów i mogę mieć identyczny z oryginałem.
Pozdrawiam!
Chodzi mi nie tyle o poprawność wartości, choć czy jest poprawna jeszcze nie wiem, co o dokładny wygląd. Mam sporo starych potencjometrów i mogę mieć identyczny z oryginałem.
Pozdrawiam!
Re: DSTL 202
Balans jest inny od Volume i tonów.
Tomasz
Tomasz
Witam!
W oryginale oś taka jak w pozostałych, reszta widoczna na zdjęciach: Pozdrawiam!
P.S. Ma ktoś schemat do DSTL-a? Do DMTL-a mam nawet oryginalną instrukcję, a do tego nigdy nie widziałem.
W oryginale oś taka jak w pozostałych, reszta widoczna na zdjęciach: Pozdrawiam!
P.S. Ma ktoś schemat do DSTL-a? Do DMTL-a mam nawet oryginalną instrukcję, a do tego nigdy nie widziałem.
DSTL (Domowy Stereofoniczny Tranzystorowo Lampowy) różni się od DMTL - a (Domowy Monofoniczny Tranzystorowo Lampowy) tym że ma drugi wzmacniacz, podwójne potencjometry do siły głosu i barwy tonu oraz dekoder stereofoniczny taki sam jak w DSL - u, bo to był drugi polski odbiornik stereofoniczny. Na zdjęciach masz wartość balansu.Nie spotkałem się z serwisówką DSTL-a. Jeżeli nie masz schematu dekodera to daj znać to Ci wyślę. Jeszcze zdradzę tajemnicę z tamtych czasów jak były produkowane DMTL-e. Pisało się podanie do dyrektora o zakup odpadów produkcyjnych z tej produkcji i po pracy można było sobie taki odpad naprawić. Wstawiając nowe potencjometry, dekoder i wzm.m.cz. miało się nowocześniejsze radio, tylko ze skalą był kłopot bo miała trzy otwory na potencjometry, ale najważniejsze że numer fabryczny się zgadzał i na to strażnik przy wyjściu z zakładu zwracał uwagę.Potem to się wydało i już takich możliwości nie było.
Tomku, a jak Ci sie wydaje kto może mieć?
Mam dla Ciebie Pioniera "stereło " z ori kolumienkami i na chodzie do przestrojenia oraz tasmę z testami do kasetofonów.Podeślę wszystko w poniedzialek albo do środy.
Tomasz
Mam dla Ciebie Pioniera "stereło " z ori kolumienkami i na chodzie do przestrojenia oraz tasmę z testami do kasetofonów.Podeślę wszystko w poniedzialek albo do środy.
Tomasz
Piękne czasy, piękny sprzęt. Pomimo formalnie zacofanych czasów, kultura Hi-Fi stała wtedy na znacznie wyższym poziomie niż teraz.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Czyżbyś miał Tomaszu? Za sprzęty z góry dziękuję. Twój T5000 mam właśnie na stole, ale czarno to widzę, napiszę co i jak.chrzan49 pisze:Tomku, a jak Ci sie wydaje kto może mieć?
Tomasz
A odnośnie tematu postu - gdyby Autor miał jakieś pytania, to z chęcią pomogę, mam chassis i 2 całe DSTL-e.
Pozdrawiam!
-
- 75...99 postów
- Kontakt:
Witam. Nabyłem to radio z głośnikami zgz.
W środku tona kurzu i wszechobecna wilgoć.
Po odkurzeniu, i nasmarowaniu wszystkich rolek radio gra na długich i średnich. Na krótkich nic, ale nie miałem anteny.
Jeden głośnik gra gorzej.
Na ukf z komputerem cisza, aż zaczynają pojawiać się coraz większe trzaski i po ok 5min radio zaczyna odbierać ukf.
Co to może być?
Zasilacz od m.cz daje 23v.
Po dostrojeniu do silnej stacji dioda stereo świeci, ale po włączeniu klawisza stereo znaczny szum.
Niestety nie mam schematu stereodekodera.
Aaa wszystkie gałki chodza spoko, ale to włożeniu do obudowy nie mogę ruszyć gałką od AM.
W środku tona kurzu i wszechobecna wilgoć.
Po odkurzeniu, i nasmarowaniu wszystkich rolek radio gra na długich i średnich. Na krótkich nic, ale nie miałem anteny.
Jeden głośnik gra gorzej.
Na ukf z komputerem cisza, aż zaczynają pojawiać się coraz większe trzaski i po ok 5min radio zaczyna odbierać ukf.
Co to może być?
Zasilacz od m.cz daje 23v.
Po dostrojeniu do silnej stacji dioda stereo świeci, ale po włączeniu klawisza stereo znaczny szum.
Niestety nie mam schematu stereodekodera.
Aaa wszystkie gałki chodza spoko, ale to włożeniu do obudowy nie mogę ruszyć gałką od AM.
Gratuluje nabytku, szczególnie, że w komplecie z głośnikami.
Co znaczy "na ukf z komputerem"? Chyba z konwerterem?
Sprawdź/przeczyść podstawkę lampy w głowicy. Stereodekoder jest taki jak w tunerze DSL-201, znajdź schemat. Były tam stosowane kondensatory elektrolityczne Elwa w czerwonej obudowie, od razu wszystkie do wymiany. Co do gałki od AM - koła zamachowe wystają od dołu chassis, być może za bardzo przykręciłeś je do obudowy i stąd problem z kręceniem.
Co znaczy "na ukf z komputerem"? Chyba z konwerterem?
Sprawdź/przeczyść podstawkę lampy w głowicy. Stereodekoder jest taki jak w tunerze DSL-201, znajdź schemat. Były tam stosowane kondensatory elektrolityczne Elwa w czerwonej obudowie, od razu wszystkie do wymiany. Co do gałki od AM - koła zamachowe wystają od dołu chassis, być może za bardzo przykręciłeś je do obudowy i stąd problem z kręceniem.
-
- 75...99 postów
- Kontakt:
Dzięki za te informacje. radio podczas dokręcania musi leżeć na lewym boku, wtedy wszystko da się przykręcić na gotowo.
Posiłkuję się tymi materiałami:
W płytce zasilacza podmieniłem elektrolity, w steroeodekoderze też.
Również płytki wzmacniacza otrzymały nowe elektrolity.
Efekty:
Zasilacz podaje napięcia zgodne z serisówką.
płytka p.cz
-punkt 1 39, zamiast 35v
-punkt 2 163v zamiast 173v
-punkt 3 42v zamiast 32
-punkt 4 tu chybabłąd serwisówki- anoda ebf 89 to 6 a nie 5. i tam mam 170v.
Wzmacniacze m.cz
punkty"
1- lewy 17, prawy 17,5 ma być 15,7
2- lewy 8,2, prawy 8,2 ma być 6,8
3- lewy 10,5, prawy 10,9 ma być 10.5
4 lewy 12,1, prawy 12,7 ma być 12,2
5- lewy 22,8, prawy 22,8, ma być 22,7
6- lewy 2,5, prawy 2,4 ma być 23!!!
7- lewy 8,5, prawy 8,6 ma być 7,3
8- lewy 3,1, prawy 3 ma być 3,6
9- lewy 23, prawy 23 ma być 3
10- lewy 11,5, prawy 12 ma być 11,6
11- lewy 10,9, prawy 11,1 ma być 11,2.
Podejrzewam błąd w instrukcji- zamienione punkty 6 i 9.
Efekty:
Radio na opcji gramofon i podłączonym tel gra "biednie" cicho i bez dynamiki, ale czysto.
Długie zakłócenia- ale to od przetwornic.
Gniazdo ecc muszę zalać kontaktem, bo dalej ukf włącza sie w losowym czasie po podłączeniu do prądu.
Radio na lewym boku gra głośno i dynamicznie, włączenie stereo poszerza scenę, nie zakłóca jak poprzednio, lekki przydźwięk.
Radio na prawym boku gra gorzej, większy przydźwięk.
Radio na plecach gra czysto.
Radio prawidłowo ustawione- przydźwięk masakryczny-na ukf nie można nic zrozumieć.
Potencjometr od basów steruje tylko jednym kanałem.
Potencjometr od reg głośności- na minimum charczący dźwięk.
Zaleję teraz wszystkie podstawki kontaktem.
Opukałem wszystkie elementy- nie ma to wpływu na działanie.
Puściłem na tel youtube test sygnału stereo i niestety oba kanały słychac w obu głośnikach
Posiłkuję się tymi materiałami:
W płytce zasilacza podmieniłem elektrolity, w steroeodekoderze też.
Również płytki wzmacniacza otrzymały nowe elektrolity.
Efekty:
Zasilacz podaje napięcia zgodne z serisówką.
płytka p.cz
-punkt 1 39, zamiast 35v
-punkt 2 163v zamiast 173v
-punkt 3 42v zamiast 32
-punkt 4 tu chybabłąd serwisówki- anoda ebf 89 to 6 a nie 5. i tam mam 170v.
Wzmacniacze m.cz
punkty"
1- lewy 17, prawy 17,5 ma być 15,7
2- lewy 8,2, prawy 8,2 ma być 6,8
3- lewy 10,5, prawy 10,9 ma być 10.5
4 lewy 12,1, prawy 12,7 ma być 12,2
5- lewy 22,8, prawy 22,8, ma być 22,7
6- lewy 2,5, prawy 2,4 ma być 23!!!
7- lewy 8,5, prawy 8,6 ma być 7,3
8- lewy 3,1, prawy 3 ma być 3,6
9- lewy 23, prawy 23 ma być 3
10- lewy 11,5, prawy 12 ma być 11,6
11- lewy 10,9, prawy 11,1 ma być 11,2.
Podejrzewam błąd w instrukcji- zamienione punkty 6 i 9.
Efekty:
Radio na opcji gramofon i podłączonym tel gra "biednie" cicho i bez dynamiki, ale czysto.
Długie zakłócenia- ale to od przetwornic.
Gniazdo ecc muszę zalać kontaktem, bo dalej ukf włącza sie w losowym czasie po podłączeniu do prądu.
Radio na lewym boku gra głośno i dynamicznie, włączenie stereo poszerza scenę, nie zakłóca jak poprzednio, lekki przydźwięk.
Radio na prawym boku gra gorzej, większy przydźwięk.
Radio na plecach gra czysto.
Radio prawidłowo ustawione- przydźwięk masakryczny-na ukf nie można nic zrozumieć.
Potencjometr od basów steruje tylko jednym kanałem.
Potencjometr od reg głośności- na minimum charczący dźwięk.
Zaleję teraz wszystkie podstawki kontaktem.
Opukałem wszystkie elementy- nie ma to wpływu na działanie.
Puściłem na tel youtube test sygnału stereo i niestety oba kanały słychac w obu głośnikach

- Załączniki
-
- dmtl202_mcz.tif (75.73 KiB) Przejrzano 2618 razy
-
- dmtl202_wc1.tif (165.93 KiB) Przejrzano 2618 razy
-
- dmtl202_wc2.tif (67.36 KiB) Przejrzano 2618 razy
-
- dmtl202_zas.tif (64.55 KiB) Przejrzano 2618 razy
Jeśli dobrze rozumiem, to radio w różnych pozycjach gra różnie, nawet z sygnałem podłączonym pod wejście gramofonowe? Jeżeli tak jest, to gdzieś musi być niekontakt, ew. przyczyną mogę być potencjometry. Tak czy owak na Twoim miejscu rozebrałbym je, wyczyścił i nasmarował, kontaktem tylko je upaćkasz, a efektu może nie być. Sprawdź też przełączniki; Isosataty możesz potraktować jakimś specyfikiem. Jeśli podajesz sygnał na wejście gramofon i masz mono, to sprawdź przede wszystkim kabel połączeniowy, ew. włóż cienki wkrętak, spinacz do papieru, czy też kawałek drutu do wejścia na piny 3 i 5 i sprawdź, czy kanały "buczą" oddzielnie.