Przerób sobie cleana na taką wersje, schemat to prawie fender więc pewnie będzie lepiej gadało, a na pewno będzie głośniej
W sumie to tylko zmiana kilku połączeń, oczywiście do mid daj potencjometr 10k zamiast rezystora 5k6.
Witam
Odgrzewam temat z takim pytaniem:
Budował ktoś Uberschall'a bez wtórnika ?
Nie chciałbym dawać dodatkowej lampy tylko na wtórnik więc rozważam takie opcje:
- wtórnik na IRF830 (jak waszym zdaniem wygląda awaryjność tego tranzystora)
- wyjście na korektor BMT przez kondensator 100nF ( jak w ENGL )
thn.technik dzięki za informację. Dokopałem się do informacji o której piszesz ( o przebiciu IRF ).
Co sądzisz o drugim rozwiązaniu "- wyjście na korektor BMT przez kondensator 100nF ( jak w ENGL )" ?
Z wtórnikiem działa dużo lepiej, jak mi się przebił IRF to wsadzałem zamiast niego kondensator Jeśli chcesz bez wtórnika to trzeba dać szeregowo od anody do korektora rezystor, tak minimum 100K. Bez wtórnika anoda jest mocno obciążona korektorem i za wcześnie występuje obcinanie anodowe (wcześniej niż siatkowe) - brzmienie wtedy jest bliższe distortion niż overdrive. W englach korektor ma rezystor 100k a w uberu 33k, rezystancja wejściowa następnego stopnia powinna być większa lub co najmniej równa rezystorowi anodowemu poprzedniego stopnia, w przypadku engla i ubera mamy 100k w anodzie ale tylko engl spełnia ten warunek.
Zaprojektuj sobie układ pod LND150 a potem możesz eksperymentować, zamieniając LND na rezystor lub kondensator
Jak będę robił następnego Krakna wstawię mu właśnie taki wtórnik katodowy oczywiście z możliwością jego ominięcia aby mieć czystego Kranka. Taki wtórnik daje więcej mozliwości kreacji brzmienia.