Noworoczna ciekawostka przemysłowo - ekologiczna.

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
szalony
moderator

Noworoczna ciekawostka przemysłowo - ekologiczna.

Post autor: szalony »

Ktoś ostatnio zapytał mnie czytając artykuł o hucie - co to była "Lista 80".

Otóż w czasach tzw. ustroju słusznie minionego Polska miała dosyć sporo zakładów przemysłowych o znacznym stopniu przestarzałości i uciążliwości, a skargi mieszkańców i różnych organizacji na ich uciążliwość dla środowiska przechodziły bez echa. Za "głębokiej komuny" tylko (lub aż) dwa razy dokonano zamknięcia fabryki z powodu skrajnej uciążliwości i przestarzałości. Była to Huta Aluminium im. W.I.Lenina w Skawinie (HAS), oraz "Chemitex-Celwiskoza" w Jeleniej Górze. W 1990 polska znalazła się w nowych realiach, z zakładami przestarzałymi i uciążliwymi dla otoczenia. Minister Środowiska ogłosił wtedy w "Rzeczpospolitej", która miała wówczas bardziej oficjalny charakter dokument o oficjalnej nazwie "LISTA 80 ZAKŁADÓW NAJBARDZIEJ UCIĄŻLIWYCH DLA ŚRODOWISKA W SKALI CAŁEGO KRAJU". Lista ta nie miała umocowania prawnego, fakt że zakłady na niej umieszczone płaciły kary i były kontrolowane opierano na innych zarządzeniach ówczesnego MZiOS, Lista miała natomiast ogromną siłę rażenia propagandowego. Znalazły się na niej zarówno zakłady w miarę nowoczesne, dobrze rokujące na przyszłość, jak i stare, oraz (w dużej części) takie dla których jedynym ratunkiem było zamknięcie, bo ich oddziaływanie na środowisko było katastrofalne, a w gospodarce rynkowej nie miały racji bytu, albo wręcz już od kilku lat były na etapie likwidacji. Zakłady z listy płaciły kary, lista odstraszała inwestorów (na co skarżył się przemysł), co miało być motywacją do poprawy. Z listy można było zostać skreślonym - po ograniczeniu swojego oddziaływania na środowisko, albo skreślonym warunkowo - po przedstawieniu rozsądnego planu poprawy. Skreślano, dopisywano (w sumie było więcej niż 80 zakładów). Listę 80 zamknięto w 2005 roku, "do śmierci" pozostało na niej 37 z 80 przedsiębiorstw którym nie udało się dostatecznie zmniejszyć swojego trucia. Wieki temu na bazie artykułów w Przeglądzie Technicznym NOT, i internetu posklejałem listę 80 do oryginalnego kształtu - tzn. wszystkie zakłady które na niej były. Pozmieniałem województwa na obecne, jeśli miałem informacje o losach przedsiębiorstwa - dopisałem je, później porzuciłem ten plik bo to syzyfowa praca. Załączam.
Załączniki
80.xlsx
(15.93 KiB) Pobrany 91 razy
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Noworoczna ciekawostka przemysłowo - ekologiczna.

Post autor: Janusz »

Po hucie "Bobrek" pozostała czynna do dziś bateria koksownicza. No i dziś zapewne dałoby się dołączyć do tej listy firmy, pozyskujące kruszywa drogowe z pokopalnianych hałd, rekultywowanych dawniej niemałym nakładem pracy i środków. Swoistą wisienką na torcie jest rozebranie w tym samym celu zwałowisk, zlokalizowanych w rejonie zakładu "Waryński", zawierających poflotacyjne odpady związane z działalnością Zakładów Górniczo-Hutniczych "Orzeł Biały".
Działalność każdej z tych firm wiązała się z emisją pyłów, a w przypadku likwidacji pokopalnianych hałd, również gazów powstałych po zapłonie zalegających tam resztek węgla. A płonęły nieraz otwartym ogniem po kilka miesięcy.
Cóż...
785mm
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

To jest to co dziś nazywa się "CARBO-KOKS" ? Słyszałem że smrodzi, nie dziwię się bo jest to niestety przestarzała bateria. Przyznam jednak że fascynuje mnie nieco, jak w dobie konkurencji takich gigantów jak Zdzieszowice czy Przyjaźń, ten niewielki prywaciarz utrzymuje się na rynku.

Co do hałd, to przypomina mi się zawsze hałda w Ostravie (zwałowisko po nieistniejących kopalniach "Stalin" i "Jan Sverma"), która płonie nieprzerwanie już kilkadziesiąt lat.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

https://en.wikipedia.org/wiki/Centralia_mine_fire - tu płonie cała kopalnia, już 65 lat i końca nie widać.
ODPOWIEDZ