Podkładki wibroizolacyjne - ku przestrodze

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Podkładki wibroizolacyjne - ku przestrodze

Post autor: gsmok »

Witam
Zauważyłem na forum audiofilskim Lukara interesująco zapowiadający się wątek dotyczący podkładek wibroizolacyjnych. Włączyłem się i zaproponowałem, że wykonam pomiary. Jak obiecałem tak zrobiłem. Zajęło mi to trochę czasu - przekazałem wyniki. Liczyłem, że producent podkładek przedstawi je i poddane zostaną merytorycznej dyskusji.
Niestety, jak zwykle na wspomnianym forum zamiast dyskusji prowadzona jest pyskówka na bardzo niskim poziomie świadczącym o kulturze osobistej jej uczestników :?
Oczywiście nie biorę udziału w tej dyskusji, obserwuję ją jedynie od czasu do czasu oczekując, że może stanie się cud i audiofile się opamiętają.

http://www.audiostereo.pl/Forumowy_test ... tml#bottom

Proszę tego postu nie traktować jako zaproszenia do przeczytania wątku na forum Lukara - w zasadzie to teraz nawet mi wsyd, że pojawił się w nim mój nick :?
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
gutten
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: gutten »

To byłeś Ty? No proszę, nawet nie skojarzyłem :D
Bardzo chętnie dowiem się, jak wypadły pomiary. Choć samo potwierdzenie faktu, że podkładki skutecznie tłumią wibracje w jakimś przedziale (zakładam na razie, że tak) nie rozwiewa najważniejszej wątpliwości - czy owo tłumienie może mieć mierzalny wpływ na pracę urządzeń typu odtwarzacz CD, wzmacniacz itd. Gramofonu nie biorę pod uwagę, bo to zupełnie inna bajka.
"Przyjemności uszu mocno mnie oplątały i ujarzmiły." (św. Augustyn)
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Lech S. »

Witam.
Gsmok, czy Twoje pomiary są tajemnicą? Jaka jest Twoja interpretacja tych pomiarów i konkluzja z nich wynikajaca.
Po pobieżnej lekturze wypowiedzi na Audiostereo żadnych wniosków wyciagnąć nie można.Muszę dodać ,że posty tamtejsze bardzo żle się czyta.Chaos i wzajemne opluwanie się, a niewiele zawartości merytorycznych.No i ten język!.
Lech S.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

To wydaje się dziwne, ale w zasadzie do czasu aż udostępni je producent są "tajemnicą". Zostałem poproszony aby obmierzyć ch-ki podkładek - nie dostałem natomiast zgody aby je udostępniać. Sądzę, że Właściciel podkładek i wyników sam je udostępni - tak obiecał na forum.
Pozdrawiam
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Biorąc pod uwagę upływ czasu, to publikacja pozostanie chyba w sferze obietnic. Poza tym na forum audiostereo najważniejsze są wrażenia słuchowe, więc wystarczy, ze komuś wyda się, że usłyszał więcej i reszta zacznie kupować krążki. Ten sam owczy pęd można zaobserwować w dziale DIY, gdzie wszscy powielają te same konstrukcje z dokładnością do rezystora z ELPOD-u i kondensatora Black Gate.
pierwszy

Post autor: pierwszy »

gsmok pisze:Sądzę, że Właściciel podkładek i wyników sam je udostępni - tak obiecał na forum.
Mysle, ze Wlasciciel/Producent nie do konca zrozumial co dostal i co z tym zrobic.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Najważniejsze wnioski wynikające z charakterysyk przekazałem razem z wynikami. Poza tym zadeklarowałem pomoc w razie ewentualnych wątpliwości.
Pozdrawiam
kk84

Post autor: kk84 »

Witam.

Ciekawi mnie, co będzie następne po tych podkładkach .... ołowiowo - żelbetowe osłony basochłonne na gramofon ? a może pilśniowe wstawki w sprzęcie Hi-end ? ..... poprostu ręce opadają :(
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

:arrow: kk84.Jak to zrobiłeś, że "cenzura" dopuściła Twój emblemat do forum. :shock:
Lech S.
kk84

Post autor: kk84 »

Witam.

No sam nie wiem jak do tego doszło ;) .... tak naprawde to chciałem zobaczyć, po ilu dniach od jego zamieszczenia ktoś zwróci uwage :) .... Prawda jest taka, że w życiu odrobina barw się przydaje (nie koniecznie tych z emblematu) ... choćby złotousi .. ale chwila, oni to przekolorowane conieco mają ;) ... Wracam do starego (obecnie politycznie poprawnego) emblemaciku :)
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Mnie ten emblemacik nie przeszkadzał. Pokazywał przeciez rózne techniki, ale tej lampowej nie dopatrzyłem się. :cry:
Lech S.
Alek

Post autor: Alek »

A ja już miałem skierować prośbę o wycofanie tego "emblematu". Powstrzymywała mnie tylko stara znajomość, no i fakt, że już inni zwracali uwagę na niegustowność "emblematu". :roll:
gutten
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: gutten »

Alek pisze:Już inni zwracali uwagę na niegustowność "emblematu".
Nawet nie wiedziałem, że zwolennicy lamp mają takie purytańskie nastawienie :roll:
Nawiasem mówiąc, kiedy moja dziewczyna zerknęła na emblemat Triody w lewym górnym rogu spytała, co tu robią te prezerwatywy :lol: :lol: :lol:
"Przyjemności uszu mocno mnie oplątały i ujarzmiły." (św. Augustyn)
Alek

Post autor: Alek »

Bądźmy szczerzy- to forum techniczne, nie erotyczne. Jeśli ktoś chce sobie pogadać na tematy hmm... intymne to priv jest do tego dobry. Dobre są też stosowne fora dyskusyjne i czaty :roll:
OTLamp

Post autor: OTLamp »

gutten pisze: Nawet nie wiedziałem, że zwolennicy lamp mają takie purytańskie nastawienie :roll:
Nawet nie wiesz, ile rzeczy jeszcze nie wiesz........................... o zwolennikach lamp :wink:
ODPOWIEDZ