Naprawa/budowa myjki ultradzwiękowej

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

sztyga20
500...624 posty
500...624 posty

Naprawa/budowa myjki ultradzwiękowej

Post autor: sztyga20 »

Trochę mocno odbiega to od tematyki forum, ale na usprawiedliwienie podam, że myjka ma służyć renowacji różnych zabytkowych elementów elektronicznych i motoryzacyjnych. Mam nadzieję że znajdzie się ktoś obeznany trochę w technice ultradźwiękowej.
Żeby było taniej (już zaczynam tego żałować) zamówiłem z Chin dwa przetworniki 40khz 50W razem z płytą sterującą. Naczekałem się prawie dwa miesiące aby ruszyć z regeneracją kilku nietypowych zardzewiałych śrubek i łożyska i wygląda na to że przyjdzie mi czekać dalej.
Części przyszły, przetworniki połączyłem równolegle, przykleiłem żywicą epoksydową do wanienki nierdzewnej w rozmiarze Gn 1/4. Płytkę obejrzałem, ścieżki wypalone starannie, luty też wizualnie w porządku. Niestety pod tranzystorami 13007 nie było pasty termoprzewodzącej! oczywiście poprawiłem, nalałem płynu do wanienki i tylko zauważyłem błyskawiczne przepalenie bezpiecznika. Ukłąd sprawdziłem, oba tranzystory miały zwarcie pomiędzy wszystkimi elektrodami, wymieniłem na większe 2SC2625, wymieniłem też diody prostownicze które również uległy podobnemu uszkodzeniu (diody przeciwprzepięciowe były ok), właczyłem i znowu błyskawiczne przepalenie bezpiecznika bez żadnych oznak pracy myjki, spalenie diod prostowniczych (dwie wytrzymały), na szczęście wytrzymały tym razem tranzysory, widoczne solidniejsze od tych Chińskich.
Macie jakieś pomysły co jeszcze sprawdzić? Ogromnie mi potrzebna ta myjka..:(

Czy może próbować samemu od podstaw zrobić inny sterownik? Mam dwa przetworniki, ponoć najważniejsza rzecz, myślę, że są sprawne, miernik pokazuje nieskończenie wielki opór na wyprowadzeniach oraz pojemność kilku nF.
Czy taki sterownik można by zrobić np. tak: układ zwykłej przetwornicy na l494 lub ne555 na 40khz, dobrać dokładniej częstotliwość do rezonansu, zrobić po stronie wtórnej transformatora z 10 odczepów aby dobrać napięcie na przetworniku piezoelektrocznym. Z przetwornikiem jest włączony szeregowo dławik - jakie są zasady doboru jego wartości?
Ostatnia opcja (była by super gdyby nie to że mi się spieszy trochę) generator ultradźwiękowy na np. 3xGu50 pracujących w klasie C :)
Załączniki
Schaltplan_Ultrasound.png
s-l1600.jpg
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Re: Naprawa/budowa myjki ultradzwiękowej

Post autor: Jado »

A czy ten chiński sterownik nie jest czasem na 110 volt?
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
sztyga20
500...624 posty
500...624 posty

Niby nie, na płytce zamalowany kwadracik 220V. Włączałem również przez autotransformator (napięcie jakieś 150V) z podobnym skutkiem.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

A czy ten chiński sterownik nie jest czasem na 110 volt? Jeżeli jest to trzeba zasilić z autotransformatora.Radzę jeszcze raz sprawdzić wszystkie rezystory i diody,ew wymienić i podłączyć sterownik szeregowo przez żarówkę 25-40W [jeżeli brak pewności co do zasilania sterownika-też wykorzystać autotransformator,może być dowolny transformator z dzielonym napięciem wejściowym o mocy ponad 50W ]Tak przygotowany układ można testować.Pełne świecenie żarówki wskazywać będzie na uszkodzenie,częściowe że układ działa poprawnie-konieczny pomiar sygnału na przetwornikach.Oczywiście jasne jest że układ zasilania nie jest odseparowany od sieci!!!. P.S. Dotarła do mnie odpowiedż Kolegi o napięciu zasilania.Jeszcze raz radzę spróbować w wersji z żarówką szeregowo z autotransormatorem.Tylko tak można cokolwiek sprawdzić.Wykonanie nowego układu może być znacznie trudniejsze niż naprawa.Jeżeli Kolega chce spróbowć to proponuję wykonanie prostego generatora zasilanego z niższego napięcia np.24V-będzie bezpieczniej i można śmiało eksperymentować.Te chińskie cuda zasilane prosto z sieci to ŚMIERĆ.
Dławik powinien być w rezonansie pojemnością przetwornika i możliwe że ten generator jest fabrycznie zestrojony z innym przetwornikiem o mocy 100W.Łączenie dwóch przetworników o mniejszej mocy to nie to samo co jeden o wiekszej.Czy producent zalecał taki zestaw,czy tylko sugerowałeś się zdjęciem? M.
Ostatnio zmieniony sob, 16 grudnia 2017, 21:07 przez Marek7HBV, łącznie zmieniany 1 raz.
Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Vic384 »

Czesc
Pare spraw.
1 Jezeli ten zestaw jest na 110V, to dziwne ze w ogole cos pozostalo i nie poszlo z dymem. Musisz dac autotrafo na wejsciu zasilania.
2 Przetworniki piezoceramiczne nie sa robione z dokladnoscia do kilku Hz, wiec nie mozesz ich "na ostro" kleic razem. Masz wybor, albo zestroic je na taka sama czestotliwosc, albo np jeden przykleic do dna wanienki, a drugi do bocznej scianki i dac im niezalezne sterowniki.
3 Jezeli chcesz miec duza moc "na lampach", to lepszy od piezoceramiki bylby przetwornik magnetostrykcyjny. Taki jak stosowany jest w lutownicach ultradzwiekowych.
4 Mysle tez, ze lepiej by bylo i taniej, kupic gotowa myjke o mocy 35 / 60 wat za mniej jak 50 USD.
Wiem, nie bedzie satysfakcji z wlasnorecznej roboty, ale w tym przypadku wazniejsze jest chyba poprawne dzialanie wanienki.
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

I Niemcy mają z tym problem https://www.mikrocontroller.net/topic/342169 Sterownik ma zworki do zmiany nap.zasilania oraz parametrów obciążenia.Potrzebna jest instrukcja producenta-nawet prosty obrazek jaki dokładają do swych produktów.Możliwe że problem jest w tych ustawieniach,ewentualnie 1-przetwornik=1-sterownik. https://www.youtube.com/watch?v=O35JuWe1lH0 M.
Załączniki
sterownik.jpg
sztyga20
500...624 posty
500...624 posty

Czytałem w na innych stronach że jest dużo problemów z tym układem i często się w nim wszystko pali.
Jeżeli kogoś to interesuje to więcej jest na tej stronie:
https://hackaday.io/project/4689-improv ... wer-supply
Krótko podsumowując układ jest badziewny, jest to samowzbudny generator Royer'a pracujący bez żadnych zabezpieczeń.

Popróbuje jeszcze uruchomić przy niskim napięciu zasilaniu ale jak mi nic nie wyjdzie to może cos spróbuję samemu wymyślić.

Zastanawiam się czy nie zrobić przetwornicy na IR2153 na 40khz, po wtórnej stronie transformatora zrobić kilka odczepów na różne napięcia, zdjąć z grubsza charakterystyki przetwornika, później jeszcze dopasować częstotliwość kręcąc potencjometrem przy IR2153. Nie wiem na 100% czy można taki przetwornik sterować sygnałem prostokątnym (w internecie w kilku miejscach pisali, że tak), jakby coś można by zrobić na wyjściu prosty filtr LC... Niby proste, ale musi gdzieś być haczyk bo nigdzie w internecie nie widziałem żeby ktoś zrobił coś podobnego i trochę mnie to martwi..

Co do łączenia przetworników: na wszystkich zdjęciach wanienek przemysłowych wielkiej mocy stosowano bezpośrednie równoległe łączenie przetworników bez żadnych układów wyrównujących/dopasowujących między nimi.
sztyga20
500...624 posty
500...624 posty

Naprawiłem myjkę.
Zacząłem tak jak radziliście, mam autotransformator z kilkoma odczepami, używam do lutownicy kolbowej do regulowania jej mocy (taka prymitywna stacja lutownicza), wymieniłem tranzystory na większe w obudowie to247 które przykręciłem do dużego radiatora. Dodałem stary kondensator ELWA 2x47uF do filtrowania napięcia, wymieniłem szybkie diody chińskie do których nie miałem zaufania na UF4007 (po dwie równolegle), zlokalizowałem spalony rezystor "cementowy" 1Om, na dwa połączone równolegle stare polskie drutowe 4,7om, po tym myjka ruszyła:) na autotransformatorze podwyższałem napięcie aż doszedłem do 200V, dalsze zwiększenie napięcia spowodowało uszkodzenie tranzystora, niestety nie miałem już drugiego do pary 13009 to dałem 2sc2625, i działa ale nie będę już przekraczał napięcia 200V, dość tranzystorów już spaliłem. Test z rozdrabnianiem folii aluminiowej również przeszedł pomyślnie.

Zanim wziąłem się za naprawę chińskiej myjki zaprojektowałem inny układ, kiedyś może go wykonam, zdążyłem nawet zaprojektować płytkę drukowaną. Jest to przetwornica przeciwsobna na tl494. Zamysł miałem taki, że po uruchomieniu dobiorę trymerem częstotliwosć do rezonansu, w gałęzi wyjściowej miał być bocznik do pomiaru prądu. Mam wrażenie że na częstotliwość rezonansu wpływa ilość płynu w myjce oraz to co się do niej włoży, dlatego do tego projektu przewidziany był mały potencjometr wyprowadzony na panel do regulowania częstotliwości +- 5khz, tak aby go ustawić na maksymalne wychylenie wskazówki amperomierza. Może wytrawie kiedyś w wolnym czasie tą płytkę to się pochwale jeżeli kogoś to interesuje co mi z tego wyszło.

Dziękuję za porady.
ODPOWIEDZ