1952-1955 zniknęły ???

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

al66

Re: 1952-1955 zniknęły ???

Post autor: al66 »

Marek 1974 pisze:Dla kolegi Kowal66 jak widać wszystko jest proste. Tak jakby produkcja telewizorów w tamtych czasach polegała na tym, że w sklepie za rogiem kupowało się części elektroniczne, przywoziło do warsztatu taczkę części i klepało telewizory.
Proszę nie wkładać w moje usta słów których nie wypowiedziałem.
Oczywiście wiem że produkcja czegokolwiek jest trudna, zwłaszcza w tamtych czasach, ale ja tylko tłumacze że nie jest NIEREALNE.
Marek 1974 pisze: Tak jakby balon kineskopu to był zwykły słoik, którego można odlać ze stłuczki szklanej.
Balony lamp oscyloskopowych były łatwiejsze w produkcji, chociażby ze względu na korzystne wymiary. Często taki balon dało się wykonać w jednym cyklu. Kineskopu już się tak wykonać nie dało. Mała powierzchnia ekranu lampy oscyloskopowej sprawiała, że nie potrzebne były zabezpieczenia przed implozją, podczas gdy w kineskopach dopiero po latach wypracowano odpowiednie zabezpieczenia, a wcześniej konieczne było stosowanie szyb ochronnych.
Proszę zapoznaj się może najpierw z techniką pierwszych telewizorów CRT ( Cathode Ray Tube) przykład to : odbiornik telewizyjny ,,Motorola" z roku 1947.
Ten odbiornik jest na lampie"oscyloskopowej"
7 cali, bez cewek odchylających (odchylanie elektrostatyczne).
https://en.m.wikipedia.org/wiki/7JP4
Screenshot_2017-11-30-14-27-44-1.png

PS.
Odnoszę wrażenie że kilka ostatnich postów to nie jest dyskusja na temat, tylko zaniżanie poziomu dyskusji.
Właściwie to jest "WALKA" ZE MNĄ np. "BZDURA ! " bo jak to inaczej nazwać, nie rozumiem z jakiej przyczyny, może dlatego że napisałem coś źle, może trochę przesadziłem ze stwierdzeniem"100 %". :(
Osobiście czuje się trochę urażony z takim "wjazdem" na moją osobę.
Przecież nie mam na celu nikogo obrażać tylko wyjaśnić parę niejasnych spraw związanych z historią Polskiej techniki, a jeśli uda nam się coś konkretnego znaleźć to będzie ogromny sukces, czego sobie i wam życzę.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Skoro kolega zachowuje się jak troll to nie należy mieć pretensji, że się jest jak troll traktowany. No, chyba, że kolega tu właśnie na trolling wpadł, to rozumiem takie zachowanie, trolling całkiem przyzwoity, choć do poziomu mistrzowskiego trochę jeszcze brakuje.
Awatar użytkownika
salicjonał
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: salicjonał »

Przecież, że tak. Przypomina mi się Rubin, opisywany na Elektrodzie, którego nie było.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Vic384 »

Czesc
" Kazdy orze jak moze ", a trudno zostac mistrzem .
Pozdrowienia
al66

Ja o rybie wy o grzybie...
Ile razy jeszcze wspomnicie o tamtym wątku ?
Mam wrażenie że kilka osób z forum się na mnie "uwzięło".
Bawi mnie wasze zachowanie, bo zachowujecie się jak moja teściowa :lol: .
Ona ma taką tendencje że jak przyjedzie w odwiedziny na jakąś okazję, np.święta, urodziny itp. to normalnie ZAWSZE jak jest zbyt dobra atmosfera, to musi wygrzebać jakąś starą sprawę.

Wracając do tematu dyskusji:
Mam zamiar odwiedzić stolicę, przejechać sie do Muzeum techniki, może jest tam jakieś archiwum.
Jeszcze może pojadę na:
- Smulikowskiego 6/8
-Wieżowiec Prudential
-WZT
-zakłady Kasprzaka
Wątpie że coś tam znajdę ale próbować warto.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Z wizyty w WZT i Kasprzaku (banki będziesz zwiedzał?) od razu zrezygnuj, jedyna zaleta okolicy dawnych WZT to łatwość parkowania na zad---piu bo w okolicach Kasprzaka nie zaparkujesz.
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Alek »

Kowal66 pisze:Proszę o nie przenoszenie tego tematu do kosza tak jak poprzedniego, jeśli w poprzednim coś było źle to bardzo przepraszam.Nie mam na celu głosić teorii spiskowych ani "trolować" co kolwiek to znaczy.

Studiując historie polskiej telewizji doszedłem do dziwnego wniosku:
Telewizja polska rozpoczęła nadawanie w roku 1952 zaś pierwsze odbiorniki telewizyjne powstały w 1955 roku !!
I teraz mam pytanie:
Co się działo w latach od 1952 roku do 1955 roku?
Ktoś chyba musiał produkować jakieś odbiorniki?
Jeśli tak to kto i jakie ?
Dlaczego nigdzie nie ma NIC wspomniane??
Na czym wtedy ludzie odbierali transmisję ? Na radiu? Samą fonie bez obrazu ?
Proszę mi odpowiedzieć na to pytanie, (chyba że to są jakieś tajne info)

Dyskusja jest co prawda w tym wątku jałowa, ale wtrącę swoje trzy grosze. Uruchomienie produkcji było w tamtych czasach decyzją polityczną i słono kosztowało. Tak więc w pierwszych latach powojennych lepiej było zająć się pracami badawczymi, często na zdobycznym sprzęcie. Przykładowo, ikonoskop do kamery skonstruowanej w ówczesnym Instytucie Łączności był przemycony z Anglii. Tak wspominała mi w rozmowie Pani Wanda Trzebunia- Siwicka, która brała udział w pracach IŁ.
Co prawda lampy oscyloskopowe znajdowały się już w ofercie PWLR w Dzierżoniowie (jeden typ lampy), ale do tej pory nie "wypłynął" ani jeden egzemplarz. Nie wiadomo więc bliżej, co to za lampa. Należy się spodziewać, że była to laboratoryjna produkcja. Z oczywistych względów nie mogło być więc mowy o seryjnej produkcji telewizorów w oparciu o takie lampy. Można się spodziewać, że ekran lampy miał zielony kolor świecenia. Powszechnie stosowano wtedy wilemit jako luminofor (także w lampach typu magiczne oko). Luminofor biały był technologicznie znacznie bardziej trudny do opanowania.
Zresztą lampa oscyloskopowa to nie wszystko. Asortyment produkowanych lamp odbiorczych nie był zbyt duży. Dopiero wprowadzenie licencyjnej "Wisły" spowodowało rozszerzenie tego asortymentu. Wcześniej konstruowane różne prototypy telewizorów były budowane w oparciu o lampy u nas nie produkowane, sprowadzane z zachodu. Z oczywistych przyczyn finansowych nie wchodziło w grę wchodzenie tutaj w kosztowny import na dużą skalę.
Wprowadzenie "Wisły" i tak wiązało się z importem kineskopów. Z ośmiu tego typu odbiorników tylko jeden który miałem w rękach miał kineskop z ZWLE. Reszta była radziecka. Zresztą, według opowiadań inż. Włodzimierza Romana, który w 1952 lub 1953 r. zaczynał pracę w ZWLE wynikało, że balony i tak były sprowadzane z ZSRR. Tak więc opanowanie produkcji balonów lamp kineskopowych nie było sprawą błahą. Wydaje się, że nasza produkcja czy może raczej montowanie kineskopów 31ŁK2B trwało krótko.
Pod koniec lat 50. zdecydowano o zakupie licencji na kineskopy z Philipsa. Widać nie w smak nam była "przodująca" radziecka technologia.
al66

Znalazłem zdjęcie tego prototypu telewizora z 1938 roku :D
Załączniki
DST1938.JPG
ODPOWIEDZ