1952-1955 zniknęły ???
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
1952-1955 zniknęły ???
Proszę o nie przenoszenie tego tematu do kosza tak jak poprzedniego, jeśli w poprzednim coś było źle to bardzo przepraszam.Nie mam na celu głosić teorii spiskowych ani "trolować" co kolwiek to znaczy.
Studiując historie polskiej telewizji doszedłem do dziwnego wniosku:
Telewizja polska rozpoczęła nadawanie w roku 1952 zaś pierwsze odbiorniki telewizyjne powstały w 1955 roku !!
I teraz mam pytanie:
Co się działo w latach od 1952 roku do 1955 roku?
Ktoś chyba musiał produkować jakieś odbiorniki?
Jeśli tak to kto i jakie ?
Dlaczego nigdzie nie ma NIC wspomniane??
Na czym wtedy ludzie odbierali transmisję ? Na radiu? Samą fonie bez obrazu ?
Proszę mi odpowiedzieć na to pytanie, (chyba że to są jakieś tajne info)
Telewizja polska rozpoczęła nadawanie w roku 1952 zaś pierwsze odbiorniki telewizyjne powstały w 1955 roku !!
I teraz mam pytanie:
Re: 1952-1955 zniknęły ???
http://wiekdwudziesty.pl/telewizja-pols ... -historii/ mieliśmy bardziej rozwiniętych przyjaciół,ha,ha!
- akordeonista
- 500...624 posty
Wniosek istotnie dziwny, poza tym niezrozumiały. Jedynym jego powodem może być wiara w "spiskową teorię dziejów" wbrew twierdzeniu Kolegi.Kowal66 pisze:Proszę o nie przenoszenie tego tematu do kosza tak jak poprzedniego, jeśli w poprzednim coś było źle to bardzo przepraszam.Nie mam na celu głosić teorii spiskowych ani "trolować" co kolwiek to znaczy.
I teraz mam pytanie:
Długo zastanawiałem się nad odpowiedzią, bo skoro Kolega "studiuje" historię TVP, to powinien wiedzieć, że siedem lat po zakończeniu wojny i zniszczeniu przez okupanta większości polskiego przemysłu inne problemy niż uruchomienie krajowej produkcji telewizorów zaprzątały zarówno władzę (jaka by ona nie była) jak i społeczeństwo.
TVP w dzisiejszej - powiedzmy wczorajszej

Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
Coś mi ten tekst jak i ta odpowiedź grubymi nićmi szyta:
1. Nie sugerował bym się wszystkimi datami ze stron.
2. Opracowanie i skonstruowanie kamer, nadajników i całego oprzyrządowania odpowiednio mocnego do emisji sygnału na cały kraj! (a trochę obszaru to jest) wydaje mi się o wiele trudniejsze i czasochłonne niż opracowanie chodźby kilkunastu/kilkudziesięciu niekoniecznie doskonałych prototypowych odbiorników.
Chyba że nadajniki kamery i cała aparatura też były z importu z zagranicy ?
Co ciekawe już w "1947 roku uruchomiono kompletny tor kamerowy o standardzie linii 441 linii, a następnie po modyfikacji 625 linii."
W rok!? O odbiornikach ani słowa...
"Pierwszy publiczny pokaz telewizji miał miejsce dzięki Polskiemu Radiu, które urządziło wystawę „Radio w walce o postęp i pokój”. Została ona otwarta 15 grudnia 1951 roku, a zobaczyć ją można było w siedzibie Związku Nauczycielstwa Polskiego przy ulicy Smulikowskiego 6/8."
Nie sądzę żeby tam pokazywali tylko kamery...
Po prostu od roku 1947, bo wtedy zaczęto prace, do roku 1951(4 lata)musiały powstać jakieś odbiorniki.
Osobiście sądzę że około 1949/1950 roku już były w pełni opracowane odbiorniki.
Na pokazie w roku 1951 były już one wystawione i reklamowane i bardziej zamożni już mogli się przygotowywać do odbioru w dniu 23 października 1952 roku ( data też opublikowana na pokazie 1951)
Jeśli stać było na zakup w w 1957 roku to 5 lat wcześniej na pewno też.
Żeczywiście to trochę brzmi jak spiskowa teoria...
1. Nie sugerował bym się wszystkimi datami ze stron.
2. Opracowanie i skonstruowanie kamer, nadajników i całego oprzyrządowania odpowiednio mocnego do emisji sygnału na cały kraj! (a trochę obszaru to jest) wydaje mi się o wiele trudniejsze i czasochłonne niż opracowanie chodźby kilkunastu/kilkudziesięciu niekoniecznie doskonałych prototypowych odbiorników.
Chyba że nadajniki kamery i cała aparatura też były z importu z zagranicy ?
"dopiero w 1947 roku ponownie przystąpiono do prac"akordeonista pisze:siedem lat po zakończeniu wojny i zniszczeniu przez okupanta większości polskiego przemysłu inne problemy niż uruchomienie krajowej produkcji telewizorów zaprzątały zarówno władzę (jaka by ona nie była) jak i społeczeństwo.
Co ciekawe już w "1947 roku uruchomiono kompletny tor kamerowy o standardzie linii 441 linii, a następnie po modyfikacji 625 linii."
W rok!? O odbiornikach ani słowa...
"Pierwszy publiczny pokaz telewizji miał miejsce dzięki Polskiemu Radiu, które urządziło wystawę „Radio w walce o postęp i pokój”. Została ona otwarta 15 grudnia 1951 roku, a zobaczyć ją można było w siedzibie Związku Nauczycielstwa Polskiego przy ulicy Smulikowskiego 6/8."
Nie sądzę żeby tam pokazywali tylko kamery...
Po prostu od roku 1947, bo wtedy zaczęto prace, do roku 1951(4 lata)musiały powstać jakieś odbiorniki.
Osobiście sądzę że około 1949/1950 roku już były w pełni opracowane odbiorniki.
Na pokazie w roku 1951 były już one wystawione i reklamowane i bardziej zamożni już mogli się przygotowywać do odbioru w dniu 23 października 1952 roku ( data też opublikowana na pokazie 1951)
Jeśli stać było na zakup w w 1957 roku to 5 lat wcześniej na pewno też.
Żeczywiście to trochę brzmi jak spiskowa teoria...

-
- 6250...9374 posty
Mój Ojciec kupił używaną WisłęA (końcówka linii na G807) w 57 lub 58r za 3300zł (dostał spadek 10tys.), wcześniej (ale już mieszkałem w Alejach Jerozolimskich czyli najwcześniej to 1956r) oglądałem pokaz TV (odbiornik radziecki, ekran dość mały, tyle pamiętam chodząc wtedy w krótkich majtaskach) w PKiN, główne wejście od strony Placu Defilad, salka parter po wejściu na prawo, rok, dwa później kumpla Ojciec miał chyba Leningrada z soczewka wodną. Wykonanie prototypu TV a droga do choćby mini produkcji (dostępność elementów, brak produkcji własnych kineskopów, dodatkowo potrzebna duża kasa) to, w tamtym czasie, dwie dość odległe sprawy. Jeśli już dotykamy teorii spiskowych to wiązł bym to (bez przekonania ale...) raczej z odwilżą po 56r i przekonaniem władzy, że TV może być potężnym narzędziem propagandy.
Jednak coś znalazłem:
Bardzo ważny cytat:
"aparatura została demontowana i wywieziona przez Niemców jeszcze w 1939 r. Resztki anteny usunięto podczas remontu i przebudowy budynku w latach 1950-53."
Powyższy cytat to czarno na białym dowód na prawdziwość teorii spiskowych
Na zdjęciu: eksperymentalny odbiornik telewizyjny, zbudowany w laboratorium Polskiego Radia w 1939 r., obraz 22 x 18 cm. Proszę zwrócić uwagę na bardzo duże, uderzające podobieństwo niemieckich telewizorów telefunken.. http://blogpublika.com/2015/10/09/5-paz ... wizyjnego/
Bardzo ważny cytat:
"aparatura została demontowana i wywieziona przez Niemców jeszcze w 1939 r. Resztki anteny usunięto podczas remontu i przebudowy budynku w latach 1950-53."
Powyższy cytat to czarno na białym dowód na prawdziwość teorii spiskowych
Na zdjęciu: eksperymentalny odbiornik telewizyjny, zbudowany w laboratorium Polskiego Radia w 1939 r., obraz 22 x 18 cm. Proszę zwrócić uwagę na bardzo duże, uderzające podobieństwo niemieckich telewizorów telefunken.. http://blogpublika.com/2015/10/09/5-paz ... wizyjnego/
Tą teorie całkowicie obalam:cirrostrato pisze:Wykonanie prototypu TV a droga do choćby mini produkcji (dostępność elementów, brak produkcji własnych kineskopów, dodatkowo potrzebna duża kasa) to, w tamtym czasie, dwie dość odległe sprawy.
W Polsce już w 1947 roku rozpoczęto produkcję radioodbiornika "AGA".
Za to w 1948 już rozpoczęto produkcję radioodbiorników "Pionier" całkowicie zaprojektowanego w Polsce i 100%stanowiły elementy Polskie.
Także produkcja odbiorników telewizyjnych wcale nie wymagała dużego nakładu ani pieniężnego ani technicznego.
Do projektowania, produkcji, strojenia radioodbiorników a także do wszelkich prac laboratoryjnych były potrzebne Oscyloskopy a co za tym idzie-lampy oscyloskopowe!
Lampa oscyloskopowa to prawie kineskop, różni się tylko odchylenie elektrostatycznym a nie magnetycznym ale co to za kłopot...BA! Nawet pierwsze telewizory crt z lat 30 i 40 były właśnie na takich lampach!
Także produkcja kineskopów też nie stanowiła problemu.
Jeśli chodzi o wykorzystanie telewizji jako narzędzie propagandy, to na pewno wiadome było już duużo wcześniej a nie dopiero w 56r.cirrostrato pisze: raczej z odwilżą po 56r i przekonaniem władzy, że TV może być potężnym narzędziem propagandy.
- akordeonista
- 500...624 posty
Po przeczytaniu tego postu rezygnuję z udziału w dalszej dyskusji. W.
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
Rzeczywiście z tym ostatnim może przesadzilem, ale nie miałem nic złego na myśli. 

- salicjonał
- 1250...1874 posty
Nie zawracajmy sobie głowy wpisami tego Kol., i tak z tego nic nie wynika.
"Za to w 1948 już rozpoczęto produkcję radioodbiorników "Pionier" całkowicie zaprojektowanego w Polsce i 100%stanowiły elementy Polskie."-bzdura!
"Za to w 1948 już rozpoczęto produkcję radioodbiorników "Pionier" całkowicie zaprojektowanego w Polsce i 100%stanowiły elementy Polskie."-bzdura!
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
-
- 2500...3124 posty
Odniosłem wrażenie, że gdzieś już spotkałem się z ciekawą dyskusją.
poszukałem.
viewtopic.php?f=16&t=33676
ale nie chciałbym niczego przesądzać.
poszukałem.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
W jakim sensie ?salicjonał pisze:bzdura!
Przecież Pionier był Produkowany i zaprojektowany w Polsce.
"Pionier – pierwsza polska powojenna konstrukcja lampowego odbiornika radiowego. Opracowany w Zakładach Radiowych Diora (T-6) w Dzierżoniowie przez zespół inż. Wilhelma Rotkiewicza w roku 1948."
A co tamten temat ma wspólnego z tym ?staszeks pisze:Odniosłem wrażenie, że gdzieś już spotkałem się z ciekawą dyskusją.
poszukałem.
Pozatym tam żadnej dyskusji nie było.
-
- 375...499 postów
Pewnie Wisla to tez calkowicie nasza konstrukcja?Kowal66 pisze:W jakim sensie ?salicjonał pisze:bzdura!
Przecież Pionier był Produkowany i zaprojektowany w Polsce.
"Pionier – pierwsza polska powojenna konstrukcja lampowego odbiornika radiowego. Opracowany w Zakładach Radiowych Diora (T-6) w Dzierżoniowie przez zespół inż. Wilhelma Rotkiewicza w roku 1948."A co tamten temat ma wspólnego z tym ?staszeks pisze:Odniosłem wrażenie, że gdzieś już spotkałem się z ciekawą dyskusją.
poszukałem.
Pozatym tam żadnej dyskusji nie było.
-
- 100...124 posty
Dla kolegi Kowal66 jak widać wszystko jest proste. Tak jakby produkcja telewizorów w tamtych czasach polegała na tym, że w sklepie za rogiem kupowało się części elektroniczne, przywoziło do warsztatu taczkę części i klepało telewizory.Kowal66 pisze: Tą teorie całkowicie obalam:
W Polsce już w 1947 roku rozpoczęto produkcję radioodbiornika "AGA".
Za to w 1948 już rozpoczęto produkcję radioodbiorników "Pionier" całkowicie zaprojektowanego w Polsce i 100%stanowiły elementy Polskie.
Także produkcja odbiorników telewizyjnych wcale nie wymagała dużego nakładu ani pieniężnego ani technicznego.
Do projektowania, produkcji, strojenia radioodbiorników a także do wszelkich prac laboratoryjnych były potrzebne Oscyloskopy a co za tym idzie-lampy oscyloskopowe!
Do wyprodukowania nawet 100 radioodbiorników wystarczyły raptem 1-2 oscyloskopy, a dokładniej wobulatory, bo używało ich się do strojenia torów w.cz i p.cz.
Tak jakby balon kineskopu to był zwykły słoik, którego można odlać ze stłuczki szklanej.Kowal66 pisze: Lampa oscyloskopowa to prawie kineskop, różni się tylko odchylenie elektrostatycznym a nie magnetycznym ale co to za kłopot...BA! Nawet pierwsze telewizory crt z lat 30 i 40 były właśnie na takich lampach!
Także produkcja kineskopów też nie stanowiła problemu.
Balony lamp oscyloskopowych były łatwiejsze w produkcji, chociażby ze względu na korzystne wymiary. Często taki balon dało się wykonać w jednym cyklu. Kineskopu już się tak wykonać nie dało. Mała powierzchnia ekranu lampy oscyloskopowej sprawiała, że nie potrzebne były zabezpieczenia przed implozją, podczas gdy w kineskopach dopiero po latach wypracowano odpowiednie zabezpieczenia, a wcześniej konieczne było stosowanie szyb ochronnych.