Rubin - Jak się za to zabrać
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Rubin - Jak się za to zabrać
Dzieńdobry
To mój pierwszy post na forum.
Dostałem od kolego telewizor marki "RUBIN".
I nie mam pojęcia za co się najpierw zabrać aby go uruchomić
To mój pierwszy post na forum.
Dostałem od kolego telewizor marki "RUBIN".
I nie mam pojęcia za co się najpierw zabrać aby go uruchomić
Re: Rubin-Jak się za to zabrać
Witam.
Proszę powiedzieć jeszcze co to za model telewizora, jaki jest jego stan techniczny, czy jest kompletny, co na jego temat mówił poprzedni właściciel. Pod nazwą "Rubin" produkowano całkiem sporo modeli o bardzo różnych cechach, w tym czarno-białe na lampach elektronowych i kolorowe na lampach i półprzewodnikach...
http://www.cornelyu.ro/blog/wp-content/ ... bin102.jpg
https://www.radiomuseum.org/r/moscowrtv_rubin.html
Pozdrawiam
Romek
Proszę powiedzieć jeszcze co to za model telewizora, jaki jest jego stan techniczny, czy jest kompletny, co na jego temat mówił poprzedni właściciel. Pod nazwą "Rubin" produkowano całkiem sporo modeli o bardzo różnych cechach, w tym czarno-białe na lampach elektronowych i kolorowe na lampach i półprzewodnikach...
http://www.cornelyu.ro/blog/wp-content/ ... bin102.jpg
https://www.radiomuseum.org/r/moscowrtv_rubin.html
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Niestety to nie ten model.
Mój jest duużo większy ponad 21 cali
Mój jest duużo większy ponad 21 cali
Ja chciałbym tylko wspomnieć, że jeśli nigdy nie miałeś do czynienia z naprawą urządzeń elektronicznych to będziesz musiał zdobyć trochę doświadczenia, żeby samemu uruchomić tak złożony sprzęt jakim jest telewizor, szczególnie gdyby był to lampowy model Rubina.
Występują tam po prostu wysokie napięcia, o tym oczywiście każdy wie i ostrożność zachowuje, ale wiem z doświadczenia, że w przypadku tego właśnie telewizora trzeba szczególnie wiedzieć co i kiedy dotykać, bo to, że wtyczka jest wyjęta z kontaktu wcale nie oznacza, że nie należy tych zasad zachowywać. Być może to tylko jakaś błahostka, podanie modelu oraz objawów z pewnością rozwieje wątpliwości. Tylko pamiętaj, nie włączaj dawno nie uruchamianego, nieznanego sprzętu bez choćby zewnętrznych jego oględzin.
Występują tam po prostu wysokie napięcia, o tym oczywiście każdy wie i ostrożność zachowuje, ale wiem z doświadczenia, że w przypadku tego właśnie telewizora trzeba szczególnie wiedzieć co i kiedy dotykać, bo to, że wtyczka jest wyjęta z kontaktu wcale nie oznacza, że nie należy tych zasad zachowywać. Być może to tylko jakaś błahostka, podanie modelu oraz objawów z pewnością rozwieje wątpliwości. Tylko pamiętaj, nie włączaj dawno nie uruchamianego, nieznanego sprzętu bez choćby zewnętrznych jego oględzin.
-
- 3125...6249 postów
-
- 3125...6249 postów
No to odpalaj i patrz skąd dym idzie. 

- ^ToM^
- 625...1249 postów
W rzeczy samej. Włącz typa do sieci i zobacz co się dzieje. Jednak wpierw niech postoi ze 3 dni w ciepłym pokoju coby wilgoć z niego odparowała. No chyba, że zawsze stał w domu a nie w piwnicy, więc tedy ten etap możesz pominąć 
Jak już włączysz, to napisz co się dzieje.

Jak już włączysz, to napisz co się dzieje.
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Czołem.
Ja bym zaczął od otwarcia tylnego dekla i sprawdzenia czy sprzęt aby na pewno jest kompletny, czy ma wszystkie wtyki wpięte do odpowiednich gniazd, czy przełącznik napięcia pracy telewizora jest ustawiony na 237 V (a nie np. na 110 V!), i czy w klapkach w gnieździe sieciowym (zakładanym na tylną ściankę odbiornika) oraz na listwie bezpiecznikowej pod nią znajdują się bezpieczniki o właściwych prądach dopuszczalnych, oraz czy na płytach nie ma widocznych śladów po jakichś awariach, przeróbkach itp. Dopiero po takim wstępnym przejrzeniu odbiornika zdecydowałbym się na jego włączenie...
Pozdrawiam
Romek
Ja bym zaczął od otwarcia tylnego dekla i sprawdzenia czy sprzęt aby na pewno jest kompletny, czy ma wszystkie wtyki wpięte do odpowiednich gniazd, czy przełącznik napięcia pracy telewizora jest ustawiony na 237 V (a nie np. na 110 V!), i czy w klapkach w gnieździe sieciowym (zakładanym na tylną ściankę odbiornika) oraz na listwie bezpiecznikowej pod nią znajdują się bezpieczniki o właściwych prądach dopuszczalnych, oraz czy na płytach nie ma widocznych śladów po jakichś awariach, przeróbkach itp. Dopiero po takim wstępnym przejrzeniu odbiornika zdecydowałbym się na jego włączenie...
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 20...24 posty
- Kontakt:
Nick podobny, to ta sama osoba?
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3401599.html
Na elce wstawiał fotki pożyczone z internetu, zdemaskowali trola.
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3401599.html
Na elce wstawiał fotki pożyczone z internetu, zdemaskowali trola.
- salicjonał
- 1250...1874 posty
A jak. Nabierał nas od początku.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
Na szczęście u Nas "niemilewidzianych" jeszcze nie linczuje się 

Przepraszam że dawno nie dawałem znać co z tym telewizorem.
Niestety się okazało że szanse na naprawę tego telewizora są znikome - niestety brak jest dekodera sECAM.
Więc nawet gdyby udało go się naprawić to i tak niestety się nim nie nacieszę ani nie pokaże znajomym - nie będzie kolorów "RGB" z ang. red grenblue(czerwony zielony niebieski).
Mam pytanie:
Czy w dzisiejszych czasach jeszcze jakikolwiek serwis dorabia jeszcze te dekodery (jeśli tak to w jakiej cenie) ?
Jeśli nie to chyba sprzedam ten telewizor by zrobić miejsce na bardziej mniejsze i ładniejsze odbiorniki - skoro i tak nie będzie koloru to nie ma sensu trzymać telewizora 24 całe (w którego obudowę weszło by z 30) jako odbiornika czarno białego - lepiej zrobić miejsce na jakiegoś szmaragda(wnętrze mam).
Tylko czy jest szansa że telewizor trafi w dobre "rence",czy przez allegro raczej napewno pójdzie w cholerę ?
Niestety się okazało że szanse na naprawę tego telewizora są znikome - niestety brak jest dekodera sECAM.

Więc nawet gdyby udało go się naprawić to i tak niestety się nim nie nacieszę ani nie pokaże znajomym - nie będzie kolorów "RGB" z ang. red grenblue(czerwony zielony niebieski).
Mam pytanie:
Czy w dzisiejszych czasach jeszcze jakikolwiek serwis dorabia jeszcze te dekodery (jeśli tak to w jakiej cenie) ?
Jeśli nie to chyba sprzedam ten telewizor by zrobić miejsce na bardziej mniejsze i ładniejsze odbiorniki - skoro i tak nie będzie koloru to nie ma sensu trzymać telewizora 24 całe (w którego obudowę weszło by z 30) jako odbiornika czarno białego - lepiej zrobić miejsce na jakiegoś szmaragda(wnętrze mam).
Tylko czy jest szansa że telewizor trafi w dobre "rence",czy przez allegro raczej napewno pójdzie w cholerę ?