Trafo.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Trafo.
Cześć byłem dziś na złomie i kupiełem sobie trochę E88CC i 12Ż1P. Jeszcze trochę dość dziwnych lamp. Ponadto kupiłem trafo TS70/1/676. Co to za czort ? Czy jest raczej do tranzystorów czy może lamp ?
Re: Trafo.
Można coś więcej na ten temat?maciej_333 pisze: Jeszcze trochę dość dziwnych lamp.
Katalogi transformatorów:
http://eres.alpha.pl/index.php?text=87
http://www.elektroda.net/download/file73.html
http://eres.alpha.pl/index.php?text=87
http://www.elektroda.net/download/file73.html
-
- 625...1249 postów
Widzę, że trafko raczej mniej typowe. Do lamp może się nawet nadać. Co do tych nietypowych lamp to nie wiem jak je opisać. Chodzi o to, że mam jakieś bańki chyba F180 (lub podobnie na nich pisze - zatarty symbol). Mam jeszcze ruską bańkę w metalowym ekranie (może to stabiliwolt ?) symbol tego czegoś to: 6Ż4. Ponadto mam coś małego jakby neonówki o symbolu MN-3.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Ta pierwsza to zapewne EF180 - szerokopasmowa pentoda o dużym nachyleniu. 6Ж4, to pentoda sygnałowa, radziecki odpowiednik 6AC7[/list]maciej_333 pisze:Widzę, że trafko raczej mniej typowe. Do lamp może się nawet nadać. Co do tych nietypowych lamp to nie wiem jak je opisać. Chodzi o to, że mam jakieś bańki chyba F180 (lub podobnie na nich pisze - zatarty symbol). Mam jeszcze ruską bańkę w metalowym ekranie (może to stabiliwolt ?) symbol tego czegoś to: 6Ż4. Ponadto mam coś małego jakby neonówki o symbolu MN-3.
-
- 625...1249 postów
A co to jest to MN-3 ? Jak podłączam to do zasilacza przez rezystor 10K (napięcie 220V DC) to płynie mi prąd jakieś 20mA, napięcie na tym elemencie wynosi 34,2V (nie zależy od napięcia zasilania). Jak widać to coś stabilizuje napięcie. Więc to jakaś neonówka. Naturalnie pojawiło się świecenie gazu jaki jest w środku. Po zwiększeniu napięcia zasilania ten element zaczyna pracować jakoś niestabilnie, tzn. zaczyna migotać. Co to może być ?
Ostatnio zmieniony sob, 28 stycznia 2006, 13:38 przez maciej_333, łącznie zmieniany 1 raz.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Dodałem sobie do listy klawiatur cyrylicę (dobrze jets tez mieć klawiaturę z zyrylicznymi klawiszami, żeby ich nie suzkać na ślepo za każdym razem). W Linuksie (którego używam) jest to banalnie proste, ale podejrzewam, że w Windowsach też się da.fugasi pisze:OT: Tomku, w jaki sposób wpisujesz znaki cyrylicy ?
-
- 625...1249 postów
Ta lampka to jak się okazuje E180F (złocone piny). Znalazłem gdzieś w necie jej fotkę. Moje bańki są identyczne.
Czy na E180F mogę zrobić wzmacniacz odchylania pionowego do prostego oscyloskopu ? Zależy mi na jak największym widmie przenoszonych częstotliwości. Wzmocnienie nie musi być zbyt wielkie wystarczy ze 50V/V.
Jest gdzieś w sieci karata katalogowa od tej (wojskowej chyba) 12Ź1P ?
Czy na E180F mogę zrobić wzmacniacz odchylania pionowego do prostego oscyloskopu ? Zależy mi na jak największym widmie przenoszonych częstotliwości. Wzmocnienie nie musi być zbyt wielkie wystarczy ze 50V/V.
Jest gdzieś w sieci karata katalogowa od tej (wojskowej chyba) 12Ź1P ?
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Mozna spróbować wkleić znaki z tablicy znaków - w Windows to będzie w: Start-Programy-Akcesoria-Narzędzia systemowe- Tablica znakówtszczesn pisze: Dodałem sobie do listy klawiatur cyrylicę (dobrze jets tez mieć klawiaturę z zyrylicznymi klawiszami, żeby ich nie suzkać na ślepo za każdym razem). W Linuksie (którego używam) jest to banalnie proste, ale podejrzewam, że w Windowsach też się da.
®ÿǿΏҖ⅓▓ﺲﺴﺷ♂♥♫
Edit: nie wiem jakto wygląda innych użytkowników, ale u mnie okazało sie to nieco problematyczne - po wysłaniu wiadomosci na forum zamiast niektórych liter lub symboli widać inne znaki lub kwadraciki
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 625...1249 postów
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Możesz, nie wiem tylko, czy uzyskasz na niej odpowiednią ampltudę. DO tego rodzaju zastosowań niezastąpiona jest E55L - szerokopasmowa pentoda mocy o olbrzymim nachyleniu. Uwaga - łatwowzbudna.maciej_333 pisze:Ta lampka to jak się okazuje E180F (złocone piny). Znalazłem gdzieś w necie jej fotkę. Moje bańki są identyczne.
BTW 'dziwnych znaczków':
Strony forum są kodowane w ISO8859-2, więc bezpośrednio można wstawić wszystkie znaki istniejące w tym kodowaniu. Gdy potrzeba wstawić znaki spoza tego kodowania należy podać je jako kody UTF w postaci '&#kod;', gdzie słowo 'kod' trzeba zastąpić dziesiętnym kodem danego znaku w kodowaniu unicode. Poprawnie działająca przeglądarka internetowa automatycznie zastąpi wpisywane znaki ich kodami UTF o ile są spoza zakresu kodania zdefiniowanego dla danego formularza, źle działająca przeglądarka wstawi kody znaków w lokalnym kodowaniu (czyli takim jakie ma system operacyjny piszącego), co da w efekcie śmietnik - przykład: ruscy spamerzy.
-
- 625...1249 postów
Nie mam E55L, ponadto jak jest łatwo wzbudna, to raczej od razu nie da się jej namówić na współpracę. A może lepsza jest ta 6Ż4 do tego zastosowania, albo ta 12Ź1P o której nikt nic nie mówi ? Muszę dziś pomierzyć tą 6Ź4. Mam pytanie czy można badać emisję lamp w poniższy sposób: rozgrzewamy katodę, potem ustawiamy lampę za pomocą zasilacza na jakiś wybrany punkt na charakterystyce, potem mierzymy jaki płynie przez nią prąd (Ik). Następnie odczytujemy czy na charakterystyce mieli ten sam prąd przy takim punkcie pracy. Czy tak się da ?
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Ale wszystkie lampy szerokopasmowe są łatwowzbude - szerokopasmowość implikuje łatwość wzbudzenia. Co do pomiaru - masz słuszność, tak powinno się mierzyć lampy. Z tym, że lepiej mierzyć prąd anody nie katody, no i dla pentody trzeba mieć trzy zasilacze - anody, siatki drugiej i siatki pierwszej.maciej_333 pisze:Nie mam E55L, ponadto jak jest łatwo wzbudna, to raczej od razu nie da się jej namówić na współpracę. A może lepsza jest ta 6Ż4 do tego zastosowania, albo ta 12Ź1P o której nikt nic nie mówi ? Muszę dziś pomierzyć tą 6Ź4. Mam pytanie czy można badać emisję lamp w poniższy sposób: rozgrzewamy katodę, potem ustawiamy lampę za pomocą zasilacza na jakiś wybrany punkt na charakterystyce, potem mierzymy jaki płynie przez nią prąd (Ik). Następnie odczytujemy czy na charakterystyce mieli ten sam prąd przy takim punkcie pracy. Czy tak się da ?