Preamp Lamm 2.1 - sprawdzenie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Preamp Lamm 2.1 - sprawdzenie
Witam, natrafiłem w necie na dyskusję dotyczącą tego preampu. Czy to możliwe aby taki układ działał poprawnie?
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: Preamp Lamm 2.1 - sprawdzenie
Tak, powinien, rysunek schematu namotany, ale wygląda na pierwszy rzut oka na poprawny. Nie chce mi się punktów pracy lamp sprawdzać, czy rozsądne są.
Ja z kolei mam wątpliwości, bo pierwszy raz widzę coś takiego. Zastanawia mnie polaryzacja siatki i prąd katody w górnej połówce drugiej lampy. Widziałem już kiedyś działający wzmacniacz gitarowy DiamondSound Labogi, który w pierwszym stopniu zamiast rezystora w katodzie miał 3 kondensatory ale czegoś takiego jak na tym schemacie to jeszcze nie widziałem.
Załączam zdjęcie kondensatorów w katodzie ECC83 w pierwszym stopniu DiamondSound.
Załączam zdjęcie kondensatorów w katodzie ECC83 w pierwszym stopniu DiamondSound.
Ostatnio zmieniony ndz, 5 listopada 2017, 22:24 przez polimind, łącznie zmieniany 1 raz.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Nie wiem co masz na myśli pisząc o siatce drugiej, bo układ zawiera same triody. Górna lampa w stopniu wyjściowym to aktywne obciążenie dolnej. Owszem, narysowane jest to tak, że słabo to widać, ale to zwykły stopień z aktywnym obciążeniem, ze sprzężeniem zwrotnym na katodę pierwszego stopnia złożonego z dwóch triod połączonych równolegle. Do tego zupełnie bez sensu równoległe łączenie kondensatorów, ale nie niepoprawne.
Ale to chyba zwykłe SRPP w II stopniu ze sprzężeniem zwrotnym z anody dolnej lampy na katodę 1 stopnia - tylko jakoś tak pokrętnie namalowane. Przerysujcie sobie.
Myślę, że ma to prawo działać.
Edit:
Spóźniłem się
Już tszczesn wcześniej to napisał
Myślę, że ma to prawo działać.
Edit:
Spóźniłem się
Już tszczesn wcześniej to napisał
Na powiększeniu widać wszystkie punkty lutownicze. Z pewnością drugi stopień nie jest to zwykły SRPP, brakuje ku rezystora katodowego w górnej triodzie. Ten schemat jak dla mnie wygląda tak jakby na Anodzie 6 brakowało rezystora anodowego a na katodzie 3 - katodowego. Zastanawiam się czy w dokładnie takiej konfiguracji przez 2 lampę w ogóle ma prawo płynąć prąd, a jeśli tak to dlaczego- jak w takim razie wygląda sprawa polaryzacji siatek w tej lampie?!
A jednak jest to SRPP, przerobiłem w Paincie schemat i zaczęło wyglądać znajomo.
... układ w praktyce zrealizowałem. Działa całkiem przyzwoicie. Wzmocnienie wynosi ok. 7,5 X. Polecam
.

Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Wzmocnienie w tym układzie zależy od stosunku R4 do R5.
Układ jak najbardziej prawidłowy. Ja zrobiłem go na swój sposób używając trzech podwójnych triod 6N1P-EW. W pierwszym stopniu tylko po jednej triodzie na kanał. Brzmienie jest bardzo pozytywne. Ten pre pobił kilka dość dobrych konstrukcji na krzemie. Widok w załączeniu.