Naprawa generatora PGS21
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Naprawa generatora PGS21
Mam od dawna urządzenie jak w tytule. Kiedyś tak z dziesięć lat temu zaczął lekko pływać, Otworzyłem, poprawiłem luty i kontakty, przestał. Kilka lat był spokój, potem zaczął pływać znowu, silniej, częstotliwość się zmieniała o dobre kilka kiloherców, co uniemożliwiało strojenie czegokolwiek. Jednocześnie zaczął mechanicznie szwankować potencjometr strojenia. OK - zużył się, kontakt już nie działa poprawnie, stąd efekt. Kupiłem nowy wymieniłem - zaczął działać. Krótko. Pływanie wróciło. Mamrocząc po nosem inwektywy na porządną, wydawałoby się, firmę Vishay, kupiłem oryginalnego Telpoda DM102. Wstawiłem, efekt bez zmian, a nawet gorzej - pływanie wzrosło. Porządnie wnerwiony wyciągnąłem instrukcję serwisową i zaczynam grzebać. Napięcia przestrajające generatory są OK - stabilne, bez zakłóceń. Generator pływa nadal. W pewnym momencie zauważyłem, że pływa tylko na dolnej połowie każdego podzakresu (a akurat na tej dolnej połowie mieszczą się najczęściej używane przeze mnie częstotliwości). W pewnym momencie nagle okazało się, że przez większą część dolnej połowy generator w ogóle się nie przestraja jest ustawiony na minimum, potem nagle "naskakuje". Mierzę napięcia stałem przestrajające warikapy podawane na generator - są OK. Generator nadal nie stroi. Zdziwienie rośnie, fizyka musi jednak działać. Mierzę w końcu napięcie bezpośrednio na warikapie - i jest. Znaczy się nie ma. Nie dochodzi. Krótki przegląd elementów po drodze wskazał winnego - zaznaczony czerwoną strzałką. Nie wiem który z elementów filtru padł, czy dławik, czy któryś z dwóch kondensatorów, bo po dotknięciu palcem naskoczyło i na razie opukiwanie nic nie daje. Ale w każdym razie usterka nader dziwna - te elementy nie pracują mechanicznie, moc też tędy żadne nie przechodzi. Wredna usterka, znalezienie jej kosztowało nie w sumie z kilkanaście godzin zgadywania i analizy schematu.
- ^ToM^
- 625...1249 postów
Re: Naprawa generatora PGS21
Rzeczywiście dziwaczna usterka. Tym bardziej gratuluję naprawy. Natomiast w moim PGS-21 nie działa modulacja FM. Tym samym zmotywowałeś mnie, abym się za to zabrać 
Pozdrawiam!

Pozdrawiam!
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Czyli masz coś z płytką m.cz. Ona skomplikowana jest, ale łatwa z analizą, choć w niewygodnym miejscu zamontowana.
- ^ToM^
- 625...1249 postów
Muszę w takim razie w wolnej chwili otworzyć to i się temu przyjrzećtszczesn pisze:Czyli masz coś z płytką m.cz. Ona skomplikowana jest, ale łatwa z analizą, choć w niewygodnym miejscu zamontowana.

Kreślę się z głębokim poważaniem