Witam szanowne grono.
Jaki są parametry pracy przedwojennych kondensatorów Philipsa pojemność/napięcie pracy o oznaczeniu 20T ten zaznaczony w załączniku? Reanimuje Philipsa 7-39A w ktorym ten kondensator jest uszkodzony/zniszczony , zakupiłem pakiet starych części od przedwojennych radyj i jest tam kondensator wizualnie/gabarytowo b. podobny do orginału o oznaczeniach 220KP1.3 lub 220KP13. Pytanie czy 20T= 220KP1.3 lub 220KP13 ?
Oznaczenia przedwojennych kondensatorów.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: Oznaczenia przedwojennych kondensatorów.
Oryginalny kondensator to 20nF/1500V, jest zapięty bezpośrednio na niskoimpedancyjne źródło napięcia o sporej mocy (transformator), więc musi mieć naprawdę mały upływ, inaczej się zagotuje. Nie znam parametrów tych zapasowych kondensatorów, te oznaczenia nic mi nie mówią, ale w tym miejscu kondensator musi być absolutnie pewny, ja bym wstawił współczesny o pasującym napięciu i pojemności.
-
- 625...1249 postów
Z czystej ciekawości zapytam co ma dać zastosowanie tego kondensatora w tym miejscu ?
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Zmniejszenie przydźwięku. Sygnały w.cz. indukowane w kablach zasilających na diodzie prostowniczej modulują się częstotliwością sieci, jak przenikną jakoś do obwodów wejściowych to dodadzą to 50Hz do audycji. Ten kondensator zwiera sygnały w.cz. z sieci eliminując modulację.maciej_333 pisze:Z czystej ciekawości zapytam co ma dać zastosowanie tego kondensatora w tym miejscu ?
Dziękuję , posłuchałem Twojej rady Tomku i dałem współczesny 22nF/2kv dobrze go ukryłem i zamaskowałem , orginał zostawiłem na swoim miejscu ale odłączyłem elektrycznie.