Ostatnio bawiłem się trochę w konstrukcję w/w wzmacniacza , dodatkowo na wejściu 6N2P
Czyli klasyka w najprostszym wykonaniu, po kilku podejściach zaczeło to wreszcie jakoś działać.
Gra ładnie, ale to odczucie subiektywne.
Wczoraj sprawdziłem charakterystykę przenoszenia, wyniki poniżej
Co sądzicie o paśmie przenoszenia?
Nie zmierzyłem poziomu zniekształceń, ale podczas pomiarów na wyjściu była czysta sinusoida bez zniekształceń.
Pomiar dokonywany był sinusoidą , dodatkowo trójkąt i piła.
Prostokąt z generatora nie był prawidłowy, ale sygnał 1kHz z wyjścia testowego oscyloskopu po przejściu przez wzmacniacz był idealny.
Pomiary poniżej 8Hz były już zniekształcone na wyjściu wzmacniacza, a powyżej 30kHz zawodził generator.
Co i w jaki sposób jeszcze można zmierzyć mając kilka multimetrów , oscyloskop 2 kanałowy TDS 210 i prosty generator sygnałowy.
Co jeszcze można poprawić aby było lepiej.
Pozdrawiam
Wiesław
Prośba o ocenę wzmacniacza pp 2x 6P14P
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Prośba o ocenę wzmacniacza pp 2x 6P14P
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Re: Prośba o ocenę wzmacniacza pp 2x 6P14P
Zdecydowanie warto byłoby wykreślić tą charakterystykę w formie graficznej np. w Excelu. Wykres musi być punktowy, ponadto chodzi o k = f(f), przy Uwe = const. Potem należałoby wyznaczyć pasmo przy spadkach -3 dB. Wydaje się, że nie ma wielkich zafalowań, jednak warto przedstawić te wyniki w dogodniejszy do analizy sposób. Dalsze pomiary zależą od tego, co chcesz zmierzyć i czy chcesz coś poprawić, czy może mierzyć dla samej zabawy i nauki wykonywania pomiarów. Można wyznaczyć np. charakterystykę Pwy = f(f), przy Uwe = const ; THD = f(Uwe), przy f = const ; THD = f(Ro), przy Uwe = const ; fi = f(f), przy Uwe = const. Dysponując obecnymi przyrządami pomiar THD będzie trudny. Wprawdzie dałoby się to zrobić za pomocą FFT i oscyloskopu, ale to nie będzie zbyt dokładny wynik.
Nie do końca to rozumiem. Ten wzmacniacz powinien bez problemu przenieść sygnał prostokątny 1 kHz.Wiech pisze:Prostokąt z generatora nie był prawidłowy, ale sygnał 1kHz z wyjścia testowego oscyloskopu po przejściu przez wzmacniacz był idealny.
-
- 625...1249 postów
Re: Prośba o ocenę wzmacniacza pp 2x 6P14P
Jako źródło sygnału prostokątnego dysponowałem tylko sygnałem 1kHz z wyjścia kalibracyjnego z oscyloskopu.
I ten sygnał był wzmacniany idealnie.
Posiadany generator dawał sygnał zniekształcony, który nie nadawał się do wpuszczenia do wzmacniacza
I ten sygnał był wzmacniany idealnie.
Posiadany generator dawał sygnał zniekształcony, który nie nadawał się do wpuszczenia do wzmacniacza