6BA6 w preampie - ktoś eksperymentował?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
6BA6 w preampie - ktoś eksperymentował?
Hej,
Pytanko proste - czy ktoś eksperymentował z 6BA6 jako pierwszy, ewentualnie drugi stopień preampa?
Merlin wymienia m.in. tą lampę jako użyteczną, szczątkowe info z neta potwierdza, że mogą być ciekawe efekty, duża płynność i nieprzewidywalność, a co za tym idzie też kompresja i czułość, o ile nie będzie problemów z brudami.
Kreśliłem sobie na szybko po charakterystyce i wychodzi na to, że większego gain'a jak 55 to raczej się nie uzyska przy Ua < 300V
Jakie jest wasze zdanie?
Pozdro!
Pytanko proste - czy ktoś eksperymentował z 6BA6 jako pierwszy, ewentualnie drugi stopień preampa?
Merlin wymienia m.in. tą lampę jako użyteczną, szczątkowe info z neta potwierdza, że mogą być ciekawe efekty, duża płynność i nieprzewidywalność, a co za tym idzie też kompresja i czułość, o ile nie będzie problemów z brudami.
Kreśliłem sobie na szybko po charakterystyce i wychodzi na to, że większego gain'a jak 55 to raczej się nie uzyska przy Ua < 300V
Jakie jest wasze zdanie?
Pozdro!
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Re: 6BA6 w preampie - ktoś eksperymentował?
Witam
Nie eksperymentowałem, ale tego typu lampa nie była optymalizowana pod kątem zastosowań we wzmacniaczach m. cz, może to spowodować np: mikrofonowanie. Podobna jest do nowalowej EF89.
Nie eksperymentowałem, ale tego typu lampa nie była optymalizowana pod kątem zastosowań we wzmacniaczach m. cz, może to spowodować np: mikrofonowanie. Podobna jest do nowalowej EF89.
Ratujmy stare tranzystory!
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Hej, popełniłem fajny gitarowy wzmacniaczyk na jednostopniowym preampie opartym o pentodę 6SJ7, (a dokładniej jej ruski odpowiednik 6Ż8), końcówka mocy na el84 p-p, inwerter ecc83 klasyczny. Wszystko fajnie gra, bardzo ciepły i przyjemny crunch/overdrive, zero szumów i brumów totalnie. Jestem jeszcze w trakcie 'tweakingu' ostatecznego, ale przy ogrywaniu pojawił się lekki problem. Mianowicie podczas grania pełnych akordów i ich rozkładaniu (raczej przy wyższym gainie) słychać delikatnie w tle lekkie jakby sprzężenie/interferencję w formie cichutkiego gwizdu, coś jak czajnik. Gdy stłumię struny oczywiście jest cisza. Co to może być? Pentoda nie daje rady? Coś z OT?
Raczej masa rozprowadzona w środku bardzo porządnie i przemyślanie. Wszystko co należało wyekranować, wyekranowane, zresztą sam wzmacniacz zupełnie się nie wzbudza, nie ma brumów, szumy też marginalne.

Pozdrawiam!
EDIT: Przypomniało mi się, że anody lamp mocy maja Ua=325V, a więc o 25V więcej niż Uamax tych lamp, może to jest problemem? Aczkolwiek czytałem, że w gitarowcach nagminnie przekracza się Uamax dla El84. Co więcej, nie zastosowałem żadnej pętli sprzężenia na końcówce mocy.
Raczej masa rozprowadzona w środku bardzo porządnie i przemyślanie. Wszystko co należało wyekranować, wyekranowane, zresztą sam wzmacniacz zupełnie się nie wzbudza, nie ma brumów, szumy też marginalne.

Pozdrawiam!
EDIT: Przypomniało mi się, że anody lamp mocy maja Ua=325V, a więc o 25V więcej niż Uamax tych lamp, może to jest problemem? Aczkolwiek czytałem, że w gitarowcach nagminnie przekracza się Uamax dla El84. Co więcej, nie zastosowałem żadnej pętli sprzężenia na końcówce mocy.
Ostatnio zmieniony pn, 3 kwietnia 2017, 12:44 przez Recon, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Recon EL86 ma w karcie maksymalnie 250V; podstawowa aplikacja p-p to Ua=250V i Ug2=200v
no chyba, ze to jest SEPP?
no chyba, ze to jest SEPP?
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Aj mój błąd, chodzi oczywiście o lampy El84 od JJ
których Uamax=300V. Przeprawiłem treść posta.

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Dobra wszystko jasne - sprawcą problemu jest na 90% pentoda 6Ż8, a dokładniej jej metalowy ekran. Gdy wzmacniacz jest mocno rozkręcony to dochodzi do pewnego rodzaju sprzężenia na wskutek działania fal akustycznych i ekran lampy 6Ż8 zaczyna drgać, co powoduje mikrofonowy efekt całej pentody i w efekcie słyszalny lekki gwizd. Czy ktoś wie co można z tym zrobić, żeby wytłumić metalową obudowę lampy 6Ż8? Pewnie wypadało by zastosować jakąś pochłaniającą wibrację podkładkę między chassis a gniazdo lampy. Co o tym myślicie?

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Ja w podobnej sytuacji stawiam wzmacniacz na poduszce (trzeba mieć jakiś gustowny "jasiek")
takie podstawki z amortyzacją w wersji novalowej chyba są, czy w oktalowej nie mam pojęcia.
Pod stary buczący transformator podłożyłem matę korkową i się dość dobrze sprawdziło, może postarać się o poliwęglanowe nakrętki i śrubki.
Takie tylko pomysły rzucam. Praktykiem zbyt wielkim nie jestem.
pozdrawiam (a schemat będzie? to jakiś gibson, magnatone?)

takie podstawki z amortyzacją w wersji novalowej chyba są, czy w oktalowej nie mam pojęcia.
Pod stary buczący transformator podłożyłem matę korkową i się dość dobrze sprawdziło, może postarać się o poliwęglanowe nakrętki i śrubki.
Takie tylko pomysły rzucam. Praktykiem zbyt wielkim nie jestem.
pozdrawiam (a schemat będzie? to jakiś gibson, magnatone?)
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Dzięki! Dokopałem się do jakiegoś starego posta Zoltana i znalazłem też kilka rad jak odseparować te wibracje.
Co do schematu to postaram się go zrysować. Konstrukcja raczej całkowicie moja, pentodę liczyłem od zera na starych ruskich charakterystykach, zasilacz i końcówkę mocy też. Odwracacz fazy to klasyczna konstrukcja dla układów PP - Schmidta. Skopiowałem też pomysł Matchlessa ze zmienialną wartością kondensatora blokującego (ale tylko dwie opcje wyboru) za pentodą, żeby odcinać/dodawać bas. Planuję jeszcze pobawić się w CUT znany z Vox'a AC30 w inwerterze, ewentualnie jak rezultaty będą kiepskie - to dowalę regulowaną pętlę sprzężenia na końcówce. Dla lepszej jakości dźwięku pokusiłem się o kondensatory separujące TAD Musatard i trafo głośnikowe inMadOut. Chyba było warto, bo jest bardzo ciepło.
Chciałem stworzyć coś 'innego' - i powoli tak zaczyna to brzmieć
Pozdro!
Co do schematu to postaram się go zrysować. Konstrukcja raczej całkowicie moja, pentodę liczyłem od zera na starych ruskich charakterystykach, zasilacz i końcówkę mocy też. Odwracacz fazy to klasyczna konstrukcja dla układów PP - Schmidta. Skopiowałem też pomysł Matchlessa ze zmienialną wartością kondensatora blokującego (ale tylko dwie opcje wyboru) za pentodą, żeby odcinać/dodawać bas. Planuję jeszcze pobawić się w CUT znany z Vox'a AC30 w inwerterze, ewentualnie jak rezultaty będą kiepskie - to dowalę regulowaną pętlę sprzężenia na końcówce. Dla lepszej jakości dźwięku pokusiłem się o kondensatory separujące TAD Musatard i trafo głośnikowe inMadOut. Chyba było warto, bo jest bardzo ciepło.
Chciałem stworzyć coś 'innego' - i powoli tak zaczyna to brzmieć

Pozdro!
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Miałem to samo z 6P9. Zdjęcie tej metalowej puszki pomogło (trochę).
U ciebie sprzeżenie może jeszcze wynikać z niezbyt przemyślanego layoutu: transformator sieciowy obok lampy wejściowej, gniazdo wejściowe po przeciwnej stronie chassis niż pierwszy stopień wzmacniający, za to blisko lamp mocy... Poprzestawianie elementów może pomóc, a na pewno całość będzie schludniej wyglądać.
U ciebie sprzeżenie może jeszcze wynikać z niezbyt przemyślanego layoutu: transformator sieciowy obok lampy wejściowej, gniazdo wejściowe po przeciwnej stronie chassis niż pierwszy stopień wzmacniający, za to blisko lamp mocy... Poprzestawianie elementów może pomóc, a na pewno całość będzie schludniej wyglądać.