Cześć,
Czy ktoś może mnie nakierować jakie może być pochodzenie tego urządzenia?
(Radziecki) transformator
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
(Radziecki) transformator
Pozdrawiam serdecznie,
Piotr Kowalski
Piotr Kowalski
-
- 625...1249 postów
Re: (Radziecki) transformator
Nikt Ci raczej nie powie jakie jest pochodzenie tego transformatora. Pozostają tylko stosowne pomiary, najpierw oczywiście omomierzem. Przekroje przewodów są znaczne, zatem wątpię by transformator ten dostarczał napięć rzędu 200-300 V, potrzebnych w układach lampowych. Moim zdaniem element ten pochodzi od jakiegoś urządzenia tranzystorowego typu zasilacz/tzw. "prostownik" do ładowania akumulatorów.
-
- 125...249 postów
Cześć . Ja nie mam czasu, ale kiedyś podawałem, tutaj na triodzie, dane niektórych transformatorów produkcjii rosyjskiej. Poszukaj, pod moim nickem Zygmunt_mt. Rosjanie mieli "miliony" ( oczywiście w cudzym słowiu)., różnych transformatorów. Ale byli bardzo dokładni, w podawaniu danych. Myślę, że szukanie tego "od tyłu" będzie problematyczne. Ale ... jak gdzieś znajdziesz typ, to będzie łatwiej. Ponadto, na rosyjskich transformatorach, na ("podwiniętej metce") pod ostatnią izolacją, były dane transformatora. Typ, uzwojenia i napięcia. Wyczyść to n.p. deneturatem. Nie odrywaj izolacji, absulutnie , bo zniszczysz to co wiedzieć chcesz.Jak coś odczytasz , to już jest dużo. Wtedy może starczyć, mieć w PC -ie cyrylicę. Nic w pośpiechu, jak chcesz mieć jakikolwiek efekt.
Ostatnio zmieniony pt, 28 lipca 2017, 13:38 przez Zygmunt_mt, łącznie zmieniany 1 raz.
Wygląd wskazuje na pochodzenie militarne z lat sześćdziesiątych. Numeracja jednej końcówki 305 występuje w transformatorze WN radiostacji R-118. Porównaj ze schematem.