Witam serdecznie, w literaturze radiowej często występowało, w odniesieniu do krajowych odbiorników lampowych określenie jak w temacie. Co to oznaczało dokładnie, czy wynikało to z jakichś technicznych parametrów? Jakich?
Pozdrawiam,
Piotr.
Co oznaczało odbiornik II, III klasy itp.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- szewek
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Co oznaczało odbiornik II, III klasy itp.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
Re: co oznaczało odbiornik II, III klasy itp.
Tak, wynika, było na to tez Polska Norma. Myślałem, że nawet mam gdzieś jakąś skróconą tabelkę w starej książce. Szukałem teraz, ale nie znalazłemszewek pisze:Witam serdecznie, w literaturze radiowej często występowało, w odniesieniu do krajowych odbiorników lampowych określenie jak w temacie. Co to oznaczało dokładnie, czy wynikało to z jakichś technicznych parametrów? Jakich?
Pozdrawiam,
Piotr.

Re: Co oznaczało odbiornik II, III klasy itp.
Od wschodu nadchodziła w latach 60tych taka klasyfikacja:
Ламповые радиоприемники выпускают в основном в виде радиол настольного или консольного оформления пяти классов: высшего, I, II, III и IV (ГОСТ 5651—64) (5 klas wg gostu - wyższa, 1/2/3/4) Pewnie u nas było podobnie
Ламповые радиоприемники выпускают в основном в виде радиол настольного или консольного оформления пяти классов: высшего, I, II, III и IV (ГОСТ 5651—64) (5 klas wg gostu - wyższa, 1/2/3/4) Pewnie u nas było podobnie

Spiga
Po tamtej stronie wsio byo pierwowo kłassa...Kamaamołka Ewa była doprieszczena sorwat tolko odno jabłoko iz zaprieszczennowo dierewa no ona bladź sorwalł CEŁYJ kiłgram jabłokow pierwowo sorta tak tawariszcz Adam wku...a i wstupił w Krasnuju Armiju!Uczitsa ,uczitsa ,uczitsa(W.I.Lenin).
Pozdrawiam Tomasz
Pozdrawiam Tomasz
- szewek
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Czyli Karioka była odbiornikiem-według opisu z instrukcji-wysokiej klasy, Adagio natomiast średniej
.
Pozdrawiam,
Piotr.

Pozdrawiam,
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)