Montaż podstawek noval na druku

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Wiech
625...1249 postów
625...1249 postów

Montaż podstawek noval na druku

Post autor: Wiech »

Mam pytanie do bardziej kumatych - w podstawkach noval do druku , które posiadam , oprócz 9 nóżek jest dodatkowo tulejka środkowa na którą nie przewidziano miejsca na płytce - brak otworu i brak ew podłączenia tego otworu do masy płytki.
I tu pytanie wycinać te tulejki czy przerabiać płytki na uziemienie tulejek.
Ew czym grozi zostawienie takich nie podłączonych resztek tulejek - jakich dodatkowych "efektów " mogę się spodziewać.

Konstrukcja to typowy PP na EL84 i ECC83 + regulacja barwy.

Jak robiłem montaż przestrzenny to zawsze podłączałem te tulejki do masy, a tu nie bardzo mam jak.

Pozdrawiam
Wiesław.
faktus
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Montaż podstawek noval na druku

Post autor: faktus »

Witam. Pozostawienie owej tulejki bez połączenia z masą w typowym wzmacniaczu nie spowoduje jakiś spektakularnych efektów. Możesz wywiercić otwór aby przeszła przez płytkę i połączyć ją z masą przewodem jeśli przewidujesz ekran na lampie,do tego była ona przeznaczona, lub obciąć tulejkę. Tutaj jedna uwaga często ta tulejka łączy podstawkę w jedną całość dlatego lepiej uważać co się obcina. Przed wlutowaniem podstawki w płytkę osadź w niej lampę, może być uszkodzona inaczej po wlutowaniu możesz mieć kłopoty z osadzeniem lampy w podstawce. Pozdrawiam.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Wiech
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Montaż podstawek noval na druku

Post autor: Wiech »

Zawsze robię "suchy" montaż, szczególnie jak są skośnookie podstawki.
Te co mam są ceramiczne, lekko odstające od PCB, więc po obcięciu tulejki 2-3 mm nad ceramiką nic się nie powinno rozlecieć.
Natomiast byłby problem z wierceniem przez płytkę, gdyż jakaś małpa przez środek podstawek pociągła ścieżki.

Pozdrawiam
Wiesław
ODPOWIEDZ