Przełączanie potencjometrów, pomoc.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Przełączanie potencjometrów, pomoc.
Witam. Z racji, że są święta i trochę więcej wolnego czasu chciałem wreszcie dokończyć mój wzmacniacz Atom 5w (lekko zmodyfikowany). Samo w sobie wszystko działa tak, jak powinno, problem mam tylko z przełączaniem potencjometrów. Założyłem sobie, że chce mieć 2 potencjometry Gain i Master Volume przełączane footswitchem. Mam kilka przekaźników Omron G5V-2 które chciałbym wykorzystać i kilka 1N4148. Plan jest taki: 6.3V z transformatora wyprostować, wystabilizować na 5V, dobrze odfiltrować i zastosować kondensator do "gładkiego" przełączania (bez popów) i oczywiście dioda zaporowo. I moje pytania. W jaki sposób i jakimi kondensatorami wystarczająco odfiltrować prąd po stabilizatorze, żeby cewka przekaźnika nie wnosiła nic do sygnału? Jakiej wartości kondensatora użyć przez przekaźnikiem? Mam przełączać wejście czy wyjścia potencjometrów? Czy jeżeli zrealizuje wszystko na jednym przekaźniku to nic "nie będzie się gryzło" jeżeli użyje ekranowanych przewodów? Od razu przepraszam za prymitywne pytania, żaden ze mnie elektronik to mój pierwszy "poważny" projekt lampowy. Będę wdzięczny za wszelkie schematy itp. krytyką nie pogardzę
Wesołych.

- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Re: Przełączanie potencjometrów, pomoc.
Hej, myślę, że tu znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania
Pozdro i wesołych świąt!
http://student.agh.edu.pl/~mejdej/tom/misc.htm#Pops

http://student.agh.edu.pl/~mejdej/tom/misc.htm#Pops
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 375...499 postów
Coś takiego kiedyś planowałem dla atomika, jeden kanał standardowy,drugi z filtrem dla clean'a.
Nie pakował by stabilizatora do przełączania kanałów, raczej dał bym w szereg z przekaźnikiem diodę LED równolegle z rezystorem 470Ohm
Nie pakował by stabilizatora do przełączania kanałów, raczej dał bym w szereg z przekaźnikiem diodę LED równolegle z rezystorem 470Ohm
Dzięki thn.technik
zrobię dokładnie jak na schemacie.

Jeszcze jedno. Mogę przełączać gain i master jednym podwójnym przekaźnikiem?
-
- 375...499 postów
Nie powinno być z tym problemu. Styki są dosyć daleko od siebie.
Odkopuje troszkę
Wykonałem tego moda na clean'a. Hyyy powiem tak, brzmi to bardzo podobnie jak normalny z ustawionym gain'em na 9.00. Dużą zaletą jest jednak to ze mamy duże pole manewru gałką a nie że troszkę przekręcimy i od razu przester. Minusem jest to że jest troszkę cicho
Z MV na max i gain na 12 na moim les paulu miałem jeszcze clean'a, potem pojawia się bardzo przyjemny crunch. Ogólnie podsumowując mi się podoba. Kończę właśnie wytrawiać płytkę z przekaźnikiem bo na razie wszytko na pająku. Pozdrawiam

-
- 375...499 postów
Cześć, to nie clean jest za cichy tylko drive za głośny
Niestety jak chcesz mieć cleana to nie można przesterować ostatniego stopnia a to wiąże się z głośnością całego wzmaka.