Kopia Marshall 18W TMB

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
malygrzes1986
5...9 postów
5...9 postów

Re: Kopia Marshall 18W TMB

Post autor: malygrzes1986 »

A nie lepiej by było dać tego mastera w inwerterze na przedni panel zamiast standardowego (dodatkowego) master volume? Teraz wychodzi na to, że masz dwa razy volume. Jaki zastosowałeś tam potencjometr?
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ghost »

Zrobiłem już kilka wzmacniaczy i przerobiłem wiele opcji master volume, układ z dwoma masterami pozwala na szersze kształtowanie brzmienia niż z pojedynczym i osobiście taki układ najbardziej mi odpowiada. Potencjometr jest 1M logarytmiczny.
Awatar użytkownika
piaskos
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: piaskos »

Popełniłem też ten wzmacniacz i pojawił mi się ciekawy problem. Może też się z tym spotkałeś.

Kanał TMB, lampa w pierwszym stopniu - testowane dwie nowe 5751JJ i 12AX7 EH
Potencjometr Volume na max, MV od 2 w góre - dźwięk w głośniku jakby się coś wzbudzało, wzmacniacz zaczyna działać jak mikrofon, zbiera wszystko i brzęczy - na oscylockopie przebieg bliżej nieokreślony kształtem. Po przekręceniu MV na max lub zmniejszenie delikatnie Volume na 9 objawy znikaja.

To co wyżej tylko w pierwszym stopniu lampa ECC83WA TAD Premium Selected - problem nie występuje w ogóle.

Poza tym wzmacniacz nie brumi, gra czysto i brak zastrzeżeń.
Z gitarowcami nie mam aż takiego doświadczenia i pomysły mile widziane.
Mógłbym zostawić w tej konfiguracji lamp z TAD na wejściu ale to zamiatanie problemu pod dywan...
Kto hamuje... ten przegrywa...
Awatar użytkownika
piaskos
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: piaskos »

Żeby nie zaśmiecać autorowi wątku to tylko napisze że problem powyższy rozwiązany i odpowiedź można znaleźć w moim temacie z klonem marshalla.
Kto hamuje... ten przegrywa...
ODPOWIEDZ