RFT Rafena Dürer

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Autko
25...49 postów
25...49 postów
Kontakt:

RFT Rafena Dürer

Post autor: Autko »

Szanowni forumowicze,

dzisiaj zostałem szczęśliwym posiadaczem takiegoż odbiornika. Powiem szczerze- nic o nim nie wiem poza tym, że stał na poddaszu u koleżanki przez lat +/-30. Trafiając na emeryturę był podobno w pełni sprawny (teraz go jeszcze nie uruchamiałem- wolę najpierw trochę go oczyścić chociaż jak widać jest w stanie wyśmienitym i poza odrobiną kurzu raczej nic mu nie zalega ;)

Czy ktokolwiek wie coś na temat tego modelu (lata produkcji, miał do czynienia itd itp)? Na sieci niewiele mogę znaleźć a większość jest w języku Goetheg-o (znam go ale nie od strony "technicznej"). Ponieważ jest duża szansa na to, że jest to działający sprzęt więc nie zamierzam go przerabiać a zachować (w sumie jako ozdobę ;)
Załączniki
S20170520_203925.jpg
S20170520_204100.jpg
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: RFT Rafena Dürer

Post autor: ECC83 »

Należy pamiętać, że po tylu latach postoju przed uruchomieniem należy koniecznie sprawdzić stan kondensatorów (szczególnie papierowych i zalewanych smołą), skontrolować połączenia, oraz dokładnie obejrzeć cały blok WN i wszystkie transformatory.
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Piotrek J. »

Autko
25...49 postów
25...49 postów
Kontakt:

Piotrze- dziękuję serdecznie!

ECC83 pisze:Należy pamiętać, że po tylu latach postoju przed uruchomieniem należy koniecznie sprawdzić stan kondensatorów (szczególnie papierowych i zalewanych smołą), skontrolować połączenia, oraz dokładnie obejrzeć cały blok WN i wszystkie transformatory.
Dlatego właśnie jeszcze nie podłączyłem nawet do sieci i dokładnie takie kroki sprawdzające mam zamiar przedsięwziąć :)
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Pragnę jeszcze zwrócić uwagę na pewien szczegół,który może decydować o Twoim życiu.
Wiesz po co jest ta szyba z przodu?Zapewne nie,bo już od lat się takich szyb nie stosuje.
Kineskop,który jest w tym telewizorze jest BARDZO NIEBEZPIECZNY!!!!
Chodzi o ryzyko implozji.Dlatego bardzo uważaj,jak będziesz czyścił,bo przypadkowe uderzenie czymś metalowym może spowodować implozję kineskopu,a w konsekwencji pokiereszowanie szkłem nie tyko kolegi ale i osób postronnych!Więc uważaj!
Kiedyś jako 11 latek(dziś mam 34 lata) rozbebeszyłem telewizor Diora Tosca.Tam też był ten niebezpieczny typ kineskopu i szyba.Ale co tam,chciałem zobaczyć co w środku TV "piszczy".Po wydłubaniu wszystkiego ze środka,zajęliśmy się razem z kuzynem(3 czy 4 lata starszy ode mnie) zdejmowaniem cewek odchylających.Mieliśmy głupie szczęście,że wtedy nie doszło do implozji.Potem ta lampa leżała w błocie przed chlewem u wujka.A przechodziły tam małe dzieci.Pewnego dnia chcieliśmy zobaczyć jak kinol łupnie po uderzeniu.Ja rzucałem cegłami i nic(normalne kineskopy z lat 70 wybuchały).Wtedy kuzyn wziął kilkunasto kilogramowy kamlot i rypnął.Huk był taki,że echo latało po wsi kilka minut(było to w Borach Tucholskich) a szkła były WSZĘDZIE.To było diabelstwo,te kineskopy.Potem wprowadzono takie z opaską antyimplozyjną i już tych szyb nie stosowano.
A tak w temacie,ta bardzo fajny i cennny telewizor.To odbiornik z epoki Wisły,tak więc nie zniszcz go.Ja po upadku PRL-u rozwalałem te stare TV,bo były ich pełne śmietniki.Teraz sam takiego szukam,choćby nawet Libry czy Beryla.Człek głupi był.
Autko
25...49 postów
25...49 postów
Kontakt:

Szrot majster pisze:Witam!
Pragnę jeszcze zwrócić uwagę na pewien szczegół,który może decydować o Twoim życiu.
Wiesz po co jest ta szyba z przodu?Zapewne nie,bo już od lat się takich szyb nie stosuje.
[...]
Telewizor został posadowiony w reprezentacyjnym miejscu po doczyszczeniu obudowy i tam będzie jako eksponat cieszył oko moje oraz gości :D. Teraz czas zbytnio nie pozwala ale pewnie w ramach urlopu zasiądę do jego przeglądu- wstępne oględziny wykazały, że jest dobrze i nie będzie zbyt dużo roboty.

Co do kineskopów starych- mam świadomość :)

PS
widzę, że jesteśmy w podobnym wieku i też "śmieci" kiedyś nie szanowałem. A teraz jak wspomnę, że mogłem junaka za 1k5 PLN kupić albo zapasy lamp dostać.... to może lepiej nie wspominać ;) Inna sprawa- znajomi zauważyli, że takie "starocie" kolekcjonuję i zaczynają do mnie właśnie takie cukierki znosić bo się po strychu poniewiera a w sumie może Ci się przyda. Taka sytuacja mnie cieszy-0 właśnie w ten sposób stałem się posiadaczem tej Rafeny :D
Marek 1974
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Marek 1974 »

Autko pisze: PS
widzę, że jesteśmy w podobnym wieku i też "śmieci" kiedyś nie szanowałem. A teraz jak wspomnę, że mogłem junaka za 1k5 PLN kupić albo zapasy lamp dostać.... to może lepiej nie wspominać ;) Inna sprawa- znajomi zauważyli, że takie "starocie" kolekcjonuję i zaczynają do mnie właśnie takie cukierki znosić bo się po strychu poniewiera a w sumie może Ci się przyda. Taka sytuacja mnie cieszy-0 właśnie w ten sposób stałem się posiadaczem tej Rafeny :D
Tyle, że wtedy nikt nie przypuszczał, że po 20-paru latach te telewizory znów będą poszukiwane, już jako zabytek. Z 15-lat temu to sam skasowałem takich kilka sztuk.
Tak samo było chociażby z samochodami Syrena czy Warszawa. W latach 90-tych były uważane za przestarzałe, awaryjne i kłopotliwe w naprawie (problemy z częściami zamiennymi). Dlatego wtedy można je było kupić za śmieszne pieniądze. A dziś ceny tych samochodów, szczególnie jeżeli są jeszcze na chodzie, często przekraczają 10k złotych.
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Witam,Koledzy.
Ponawiam temat: trafiła mi się głowica jakiegoś bardzo wczesnego enerdowskiego telewizora, niezwykle antyczna i pancerna, bo w chassis z odlewu aluminiowego,z jakimś srebrzonym kondensatorem powietrznym.W środku ciekawy bęben
z masywną mechaniką.Jakieś precyzery z zębatkami posiada. Wiem,że przyjechała z Niemiec.Chętnie odstąpię tylko po koszcie przesyłki dla Kolegów zamiejscowych.
Pewnie do 20 pln to wyjdzie.W Trójmieście - odbiór za friko.
Proszę o odpowiedź.
ODPOWIEDZ