Regeneracja pompy próżniowej łopatkowej

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Regeneracja pompy próżniowej łopatkowej

Post autor: AndrzejJ »

Witam.
Zanabyłem pompę łopatkową (z ssaka medycznego), teraz już nie próżniową ;) chciał bym ją zregenerować- przeszlifować rotor oraz obudowę( :?: ).
Obudowa jest składana z trzech części, więc nie powinno być problemu ze szlifowaniem, natomiast owe trzy części nie posiadają żadnych uszczelnień, całość jest zanurzona w oleju, wydaje mi się że przez ewentualne nieszczelności pompa powinna sobie zasysać olej(mam rację?)
Pytanie mam natomiast odnośnie dwóch części, może ktoś coś podobnego rozbierał albo wie jak być powinno- jaki powinien być kształt "pierścieni" które wraz z olejem zapewniają uszczelnienie? Po stronie która pracowała są zaokrąglone(ale być może jest to tak zużyte), po drugiej pod kątem 90*, jak powinno być w nowej?
Jaki powinien być luz pomiędzy rotorem i uszczelnieniami a dekielkiem zamykającym? myślałem o setce, pół setki?
Po wszystkim chciał bym uzyskać choćby 0,5 bar próżni.
Pozdrawiam
Ps-jeśli jest jakiś chętny, to jest do nabycia także drugi ssak, 40zł+ew. przesyłka
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Re: Regeneracja pompy próżniowej łopatkowej

Post autor: Jado »

A do czego może się przydać taka próżnia?
Mam taki jeden ssak medyczny - sprawny - ale jakoś nie znalazłem dla niego zastosowania (poza ew. osuszaniem akwarium czy czego innego z wody :-) )
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: AndrzejJ »

Zastosowań widzę kilka- rozlutownica, chwytak podciśnieniowy, odpowietrzanie hamulców czy niemieckim stylem wymiana oleju bez zaglądania pod samochód ;)
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

AndrzejJ pisze:odpowietrzanie hamulców czy niemieckim stylem wymiana oleju bez zaglądania pod samochód ;)
Witam. Do tego od dawna używam zwykłej sprężarki od lodówki. Ssie jak smok.
ODPOWIEDZ