Logowanie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 3125...6249 postów
Logowanie
Witam. Od dluzszego czasu nie moge sie zalogowac bo ukazuje mi sie komunikat ,, polaczenie nie jest zabezpieczone. Wprowadzone dane logowania moga zostac przechwycone,, do tego symbol przekreslonej klodki. Przepraszam ale pisze z telefonu.
- disaster
- 1250...1874 posty
Re: Logowanie
Kolego Telewizorek.
Połączenie z naszym forum nie jest szyfrowane, co powoduje, że teoretycznie jakiś szwarccharakter, może zdobyć Twój login i hasło.
Pytani tylko po co?
Tak więc dodaj sobie stronę do wyjątków i ciesz się forum dalej.
Inna sprawa, że kolega GSMOK mógłby certyfikat zainstalować na serwerze, zwłaszcza że od jakiegoś czasu można sobie takowy samemu wystawić: https://technet.microsoft.com/pl-pl/lib ... s.10).aspx
Połączenie z naszym forum nie jest szyfrowane, co powoduje, że teoretycznie jakiś szwarccharakter, może zdobyć Twój login i hasło.
Pytani tylko po co?
Tak więc dodaj sobie stronę do wyjątków i ciesz się forum dalej.
Inna sprawa, że kolega GSMOK mógłby certyfikat zainstalować na serwerze, zwłaszcza że od jakiegoś czasu można sobie takowy samemu wystawić: https://technet.microsoft.com/pl-pl/lib ... s.10).aspx
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Mam to samo po aktualizacji Firefoksa, ale w komputerze można olać ten komunikat i wpisać dane do logowania.
Jednak problem jest denerwujący, bo z jednej strony paranoja, do banku mam prostsze hasło niż na to forum, a z drugiej strony coś zupełnie odwrotnego, czyli nie ważny certyfikat ...
Jednak problem jest denerwujący, bo z jednej strony paranoja, do banku mam prostsze hasło niż na to forum, a z drugiej strony coś zupełnie odwrotnego, czyli nie ważny certyfikat ...
-
- 3125...6249 postów
Witam. Zaryzykowałem i się zalogowałem. Cóż, komputer to nie to samo co radio czy telewizor.
Dziękuję Koledzy za oświecenie. Moje obawy wynikły stąd że dwa lata temu przez jakiegoś Trojana (?) musiałem kompa wymienić. Jeszcze raz dzięki.

Dziękuję Koledzy za oświecenie. Moje obawy wynikły stąd że dwa lata temu przez jakiegoś Trojana (?) musiałem kompa wymienić. Jeszcze raz dzięki.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Wymienić? :O W najgorszym razie reinstaluje się system od zera na sformatowanym dysku i się cieszy czystym komputerem
Zawsze można też korzystać z Linuksa, zwłaszcza do grzebania w Internecie. Nawet instalować nie trzeba, można odpalić wersję live z płyty/USB
Ten komunikat mówił tylko o nieważności certyfikatu i braku szyfrowania, od tego się wirusy nie lęgną, najwyżej ktoś po drodze może podsłuchać login i hasło.

Ten komunikat mówił tylko o nieważności certyfikatu i braku szyfrowania, od tego się wirusy nie lęgną, najwyżej ktoś po drodze może podsłuchać login i hasło.
W połączeniu z wymaganiem żeby hasło składało się z małych i dużych liter, cyfr oraz innych znaków daje to paranoję. W ogóle żądanie tak wymyślnych haseł sensu nie ma, bo efekt jest tylko taki, że nie da się zapamiętać, więc trzeba sobie na kartce zapisać .... No ale jeśli już ma być paranoja z hasłem, to niech przynajmniej będzie https, bo inaczej to wystarczy że hasło ma sześć znaków i nie jest to "admin" ...tszczesn pisze:najwyżej ktoś po drodze może podsłuchać login i hasło.
- salicjonał
- 1250...1874 posty
Do tej pory logowało mnie automatycznie. Teraz muszę się logować za każdym razem. Dlaczego?
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
To raczej nie jest kwestia Forum. Sądzę, że przeglądarka "zgubiła" tą automatykę.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
- disaster
- 1250...1874 posty
Przeglądarka nic nie zgubiła.
Ostatnie aktualizacje większości przeglądarek wyłączają automatyczne logowanie na stronach bez https.
BTW nie dochodzą też powiadomienia o PW itd.
Ostatnie aktualizacje większości przeglądarek wyłączają automatyczne logowanie na stronach bez https.
BTW nie dochodzą też powiadomienia o PW itd.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
-
- 3125...6249 postów
Też miałem automatycznie a teraz muszę za każdym razem. W międzyczasie miałem komunikaty " Właściciel witryny www.trioda.com niepoprawnie ją skonfigurował. Program Firefox nie połączył się z nią aby uchronić użytkownika przed kradzieżą informacji. "salicjonał pisze:Do tej pory logowało mnie automatycznie. Teraz muszę się logować za każdym razem. Dlaczego?
" Połączenie nie jest prywatne. Hakerzy mogą próbować wykraść twoje dane z www. trioda.com. np. hasła, wiadomości lub info o karcie kredytowej."
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
Postaram się dowiedzieć co z tym zrobić. Ja tylko wykupiłem serwer u jednego z największych krajowych dostawców i przyznaję, że nie za bardzo mi się chce wczytywać i robić jakieś zmoany w domyślnych parametrach. To się może skończyć nie najlepiej. Tak czy inaczej w te wakacje planuję przenieść Forum na nowszą platformę phpBB.
Pozdrawiam
-
- 2500...3124 posty
Mnie google loguja automatycznie
- salicjonał
- 1250...1874 posty
Nawet podczas przeglądania forum, lub pisania na nim, chcąc po pewnym czasie wrócić do jakiegoś tematu, pojawia się wylogowana strona.
To bardzo denerwująca przypadłość. Proszę zasugerować, co mogę zrobić. Jestem trochę półanalfabetą jeśli chodzi o bardziej skomplikowane komputerowe prace.
To bardzo denerwująca przypadłość. Proszę zasugerować, co mogę zrobić. Jestem trochę półanalfabetą jeśli chodzi o bardziej skomplikowane komputerowe prace.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
Zainstaluj przeglądarkę Chrome. Będzie działać wszystko bezproblemowo.