Wzmacniacz stereo PP EL34

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Wzmacniacz stereo PP EL34

Post autor: slawekmod »

Temat odświeżam. Zabrałem się za pomiar REW-em PP EL34 okazało się że na generatorze wszystko jest ok ale po podłączeniu do komputera zaczął się wzbudzać na 200kHz, zabawa pętlą nic nie dała. Generalnie rzecz biorąc przerobiłem układa wejściowy i inwertera na Aikido. No i nic się nie wzbudza, niezależnie czy pętla jest podłączona czy nie. Jeszcze muszę popracować nad pasmem ale na ten moment wygląda to tak jak na screenie przy 32W/8omów. Sprawdziłem ile mogę pocisnąć ze wzmacniacza i wyszło 38W ale THD w okolicach 15% więc jest to bez sensu. I tak u mnie nie będzie wykorzystywane więcej niż 10-15W.
Jutro albo pojutrze wrzucę więcej pomiarów. Wiem że są to głównie orientacyjne pomiary ale widać co nie co. Przy 15W/8omów THD na 1kHz wynosi 0.083%
Załączniki
32 W  El34PP.jpg
32 W  El34PPdist.jpg
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
Awatar użytkownika
lamposz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: lamposz »

Witam
Jak dokonuje kolega pomiaru ? Jaka karta i oprogramowanie ?
Pozdrawiam serdecznie
Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: przemak »

Niestety, pomiary wzmacniaczy lampowych (i ogólnie wzmacniaczy mocy) bez separacji galwanicznej trudne jest. Przecież dbamy o prowadzenie mas, a potem zwieramy masę wyjścia i wejścia, w dodatku podłączając do tego masę komputera ;) Ja używam aktywnego albo pasywnego diboxa, pasmo trochę tnie, ale można skalibrować ;)
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

lamposz pisze:Witam
Jak dokonuje kolega pomiaru ? Jaka karta i oprogramowanie ?
Pozdrawiam serdecznie
Oprogramowanie REW, karta w sumie jakakolwiek, zintegrowana działa ale tylko tyle, dla "bogatszych klientów" interfejsy za 300PLN pozwalają na pomiar z częstotliwością próbkowania 192kHz ;)
Awatar użytkownika
lamposz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: lamposz »

A nie wystarczy tylko do wejścia lub wyjścia podłączyć masy ?
Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Karta SoundBlaser Audigy w blaszaku Pentium4 , Win XP. Oprogramowanie REW 5.19. Do wyjścia wzmacniacza podpięty woltomierz RMS i wejście karty przez dzielnik napięcia 1/20. W REW ustawione sterowniki Creative ASIO 48kHz. Wyjście karty podpięte do wejścia wzmacniacza . Pomiar oczywiście nie jest tak dokładny jak laboratorium ale daje pogląd na parametry wzmacniacza.

Tu nie był problem mas, wzmacniacz dostawał jakiś głupawych wzbudzeń, przeróbka na AIKIDO wybiła mu te wzbudzenia skutecznie. Teraz jest ok. Co ciekawe , wzbudzenia występowały tylko i wyłącznie z podłączonym kompem i zaczynały się po rozkręceniu głośności powyżej 50% i to niezależnie czy podawałem sygnał czy nie.

Karty dźwiękowe typowe pozwalają użyć próbkowania w ASIO 192khz ale niestety tylko teoretycznie, moze w audigy2 było by to możliwe bo na pewno nie w Audigy 1. Maksymalnie to 48kHz, nawet 96 nie daje rady.
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

lamposz pisze:A nie wystarczy tylko do wejścia lub wyjścia podłączyć masy ?
Tylko wtedy mierzysz nie sygnał na wyjściu, tylko niewiadomoco, albo niewiadomoco podajesz na wejście. W przypadku końcówki mocy może jeszcze jakoś przejdzie, ale przedwzmacniacze i inne takie? A wzmacniacz gitarowy to już w ogóle, wystarczy na niego krzywo spojrzeć ;) Zresztą ten sam problem dotyczy generatora i oscyloskopu, jeżeli mają zasilacze z bolcem. Nie odzywam się, bo jestem zwykły mgr inż telekomunikacji, ale w zasadzie wszystkie wzbudzenia i dzwonienia znalezione w ten sposób powinny iść do weryfikacji ;)
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

slawekmod pisze:Tu nie był problem mas, wzmacniacz dostawał jakiś głupawych wzbudzeń
(..)
Co ciekawe , wzbudzenia występowały tylko i wyłącznie z podłączonym kompem i zaczynały się po rozkręceniu głośności powyżej 50% i to niezależnie czy podawałem sygnał czy nie.
Jak nie masy jak tak ;)
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Dlatego mój podstawowy sprzęt pomiarowy wygląda tak ;)
spszodu.jpg
stylu.jpg
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Uważałem na pętle mas , pomiar robiłem tak samo jak dla innych swoich wzmacniaczy i tylko w tym taki przypał. Przerobiłem na aikido i nie ma problemu. No ale sprzeczał się nie będę.
Ostatnio zmieniony wt, 7 marca 2017, 08:18 przez slawekmod, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Michal_Pol
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Michal_Pol »

slawekmod pisze: Przerobiłem na aikido i nie pa problemu.
Na jakie aikido?
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Takie jak tu http://www.fonar.com.pl/audio/diy/conce ... rtino1.htm Zmiany dotyczą ECC82

Regulacja usz i jakieś tam zmiany pozwoliły na uzyskanie THD dla 34,5W na poziomie 0.12% w paśmie powyżej 30Hz. Poniżej zaczynają się problemy. Sinus powyżej 8W w zakresie poniżej 30Hz zaczyna się mocno zniekształcać. Odpiąłem USZ i jest to samo, zmierzyłem sygnał oscyloskopem i okazuje się że taki zniekształcony trafia na siatki EL 34. Dziś nie mam czasu drążyć tematu ale wezmę sie za to w najbliższym czasie. Screeny dotyczą mocy 32.5W ale przy 34,5 są takie same tylko THD takie jak wspomniałem wcześniej.

Dodałem screen thd 34,5W.
Załączniki
32.5W psas faza.jpg
32.5Wthd.jpg
34,5W thd.jpg
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Problem okazał się być bardziej złożony i nie wiem czy to nie wina transformatora głośnikowego.
Po kolei:
Najpierw zmniejszyłem wartość kondensatorów pomiędzy stopniem sterującym i stopniem mocy z 220 na 100nF. Nic się nie zmieniło.
Następnie odłączyłem od stopnia mocy kondensatory podające sygnał na siatki EL34 i podlutowałem pomiędzy ich końce a masę rezystory 47komów (takie miałem pod ręką).
Podałem sygnał z generatora i okazało się że stopień wejściowy, inwerter fazy oraz stopień sterujący działają bez zarzutu od kilku Hz dając czysty sygnał na wyjściach (w przeciwfazie).
Po dołączeniu stopnia mocy sygnał na wyjściach stopnia sterującego ( w związku z tym i na siatkach sterujących EL34) znowu zaczyna być zniekształcony - sinus ma na górze i dole dwa ząbki, potem wrzucę screeny.
Cała sytuacja ma miejsce powyżej mocy 12W a nie 8 jak pisałem wcześniej i poniżej 30Hz. Dla mocy mniejszej niż 12 W zniekształcenia nie występują. W siatkach EL34 znajdują się antyparazyty a przed nimi 470komów do masy czyli niejako standard. Rk =470omów. Napięcie zasilania wzmacniacza 445V ( w gniazdku sieciowym jest 242V zamiast 230V :evil: ) Lampy w każdym stopniu mocy mają takie same parametry więc problem nie jest w lampach.
Transformator głośnikowy to toroid z odczepami UL podłączonymi do siatek przez rezystorki 1kom. Sytuacja dość dziwna bo nie ma jakiegoś łagodnego spadku zniekształceń tylko praktycznie rzecz biorąc do30Hz są bardzo duże a powyżej jak sami widzicie mają w okolicach 0.1% przy 32W.
Jak będę miał dziś wolne to zabieram się zaraz za szukanie problemu. Mam jeszcze podejrzenia co do zasilacza ale to się okaże niebawem

Edycja: W zasadzie temat się wyjaśnił, transformator przy większych mocach nie schodzi niżej niż 25Hz a przy mocy 37W poniżej 35Hz. Maksymalna moc którą zmierzyłem to 49.7W z tym że były to dwa pomiary, zniekształcenia 1khz wynosiły 6% i z obawy o lampy nie powtarzałem tego więcej.
Miałem problem ze sprzęzeniami więc sprawdziłem wzmacniacz kartą z laptopa. Oczywiście THD karty w laptopie jest większe stąd te wyniki ( THD zwiększyło się od 0.04 do 1% w zależności od częstotliwości) Jednak bardziej chodziło mi o uchwycenie początku pasma i to się udało. Poniżej mocy 12 W zniekształcenia zmniejszają się znacznie, im mniejsza moc tym jest ich mniej co zresztą było do przewidzenia.
Wzmacniacz postanowiłem przerobić w środku, zmienię listwy lutownicze , przerobię oba kanały na AIKIDO bo działa to lepiej niż oryginał.
Załączniki
37W 2x1m thd.jpg
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Tak wygląda THD i pasmo w zakresie 8 do 40W. THD zawyżone delikatnie ale grzebałem w paru rzeczach. Zwalczyłem sprzężenie między komputerem blaszakiem i resztą gratów, wystarczyło odwrotnie wpiąć wtyczkę od wzmacniacza w gniazdko sieciowe :? Zamówiłem elementy w TME i dokonam zmian w układzie.
Transformator przycina trochę pasmo od dołu ale od 30Hz całość działa nawet nieźle. Ciekawe czy tak miało być. Zdaje się że nabyłem je od Piotra parę lat temu to może Piotr podpowie coś w temacie.
Załączniki
pasmo el 34pp asio 2x1m.jpg
THD el 34pp asio 2x1m.jpg
Pawełkomandos
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Pawełkomandos »

Wygląda to tak jak by dochodziło do mocnego nasycenia rdzenia, wtedy zniekształcenia rosną już bardzo mocno...
ODPOWIEDZ