Miernik woltomierz

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

kraz

Miernik woltomierz

Post autor: kraz »

Witam, w swoich zbiorach mam miernik jak widać do pomiarów radiowych (pudełko po zapałkach jest dla porównania wielkości), miernik jak się przyjrzałem musiał być zamontowany w jakimś opakowaniu, może ktoś widział lub ma podobny, jak bym coś wiedział to można by pomyśleć o odtworzeniu opakowania, ciekawiej by było jak by odszyfrować firmę produkującą te mierniki, pozdrawiam Hieronim.
PS. firmę znalazłem Niemcy BADUF.
Załączniki
DSC09497[1].JPG
DSC09501[1].JPG
DSC09503[1].JPG
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Miernik woltomierz

Post autor: chrzan49 »

Witaj Hieronimie.Podejrzewam że napiecie sieci i żarzenie.
Tomasz
lesmad
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: lesmad »

Sądzę, że to jest miernik tablicowy, czyli do zamontowania na płycie czołowej urządzenia, może jakiej mobilnej stacji nadawczej bądź odbiorczej (nasłuchowej, radiolokacyjnej). Raczej nie miał własnej dedykowanej obudowy. Owe 120 V mocno sugeruje sprzęt mobilny, nie tyle noszony, co raczej przewożony, np. z własnym generatorem.
kraz

Witam, przeglądając reklamówki znalazłem coś takiego, ale czy tak wyglądał czy inaczej na razie nie wiem.
Załączniki
DSC09542[1].JPG
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Takie woltomierze były produkowane i jako przenośne z dwoma nóżkami na dole na dwa zakresy i z kabelkiem w oplocie tekstylnym od góry i uszko do wieszania u góry obok wyjścia kabelka.
Kiedyś taki miałem.One były i do serwisu radyjek bateryjnych na lampy dwuwoltowe i z Ua 120V i mniej i do sprzętu telefonicznego z akumulatorami ołowiowymi i napięciem linii 60V.Różne firmy czeskie i niemieckie je robiły przed wojną.Zwykle jest to woltomierz elektromagnetyczny z ruchomym rdzeniem i cewką z odczepem.Mierzy i prąd stały i zmienny,ale skala będzie inaczej pokazywać,zależnie od rodzaju prądu.
kraz

ballasttube pisze:Takie woltomierze były produkowane i jako przenośne z dwoma nóżkami na dole na dwa zakresy i z kabelkiem w oplocie tekstylnym od góry i uszko do wieszania u góry obok wyjścia kabelka.
Kiedyś taki miałem.One były i do serwisu radyjek bateryjnych na lampy dwuwoltowe i z Ua 120V i mniej i do sprzętu telefonicznego z akumulatorami ołowiowymi i napięciem linii 60V.Różne firmy czeskie i niemieckie je robiły przed wojną.Zwykle jest to woltomierz elektromagnetyczny z ruchomym rdzeniem i cewką z odczepem.Mierzy i prąd stały i zmienny,ale skala będzie inaczej pokazywać,zależnie od rodzaju prądu.

Witam, wysłałem koledze PW,
(ależ to uciążliwe z tym brakiem wysyłanych powiadomień :?
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: staku »

A mnie się dzisiaj taki trafił :D . Wygląda na niemiecki ale z jakiego okresu może on być nie mam pojęcia.
Załączniki
DSCN3046.JPG
kraz

Witam, trudno rozpoznać lata bez znaków firmowych a i tak nieraz nie wiadomo jaka firma i z jakich lat, być może z lat 30-tych lub początek 40-tych, dzisiaj byłem na Motobazarze w Łodzi, chciałem kupić coś z rowerówki i klops kupiłem zaledwie 2 dynama i połowę lampy na przełącznik, ale za to kupiłem 3 mierniki, słuchawki i porcelanowy przełącznik do dedektora antena ziemia, z mierników to woltomierz, amperomierz i omomierz, do przełącznika nie przyznała się żadna firma, do woltomierza też nikt się nie przyznał ale u góry pisze DRP a to chyba niemiecki znak patentu, do amperomierza jakaś się przyznała ale jaka kto to wie :? z nazewnictwa chyba jakaś Francuska, omomierz wiem tylko że jest z 1943 roku, był jeszcze w jakimś opakowaniu bo z tyłu z boku są bolce do zatrzasku żeby nie wypadł, słuchawki z okresu okupacji niemieckie wojskowe ale z jakiej formacji nie wiem bo się na tym nie znam, może ktoś z forum będzie wiedział, wszystko sprawne ale czy dokładne :? , i tak mi wyszedł wypad po części rowerowe :( a liczyłem na jakąś ciekawą lampę, pozdrawiam Hieronim.
Załączniki
DSC09741[1].JPG
DSC09743[1].JPG
DSC09744[1].JPG
DSC09746[1].JPG
DSC09747[1].JPG
DSC09748[1].JPG
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Kolego Hieronimie,co było w tym PW?
kraz

ballasttube pisze: ndz, 11 listopada 2018, 04:17 Kolego Hieronimie,co było w tym PW?
Witam, co już tak dawno było nie pamiętam, na pewno podziękowania ale co więcej nie wiem :D :lol: , tak że dziękuję i pozdrawiam serdecznie, Hieronim.
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Na zdrowie, Kolego Hieronimie i pozdrawiam.
Jacek
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Wracam do początku postu,Kolego Hieronimie.
Wedle mnie to mógł być odbiornik bateryjny, nawet stacjonarny, nawet z końcowych lat 1929tych na lampach bateryjnych 4-voltowych.
Takie też były.Poza tym mogło być przełączanie pomiaru na siatki ekranowe lamp,tych wartości poniżej 120V.
Zwykle przyjmowało się,że wartość mierzona prawidłowa jest w okolicy środka skali,prawda?
Dlatego raczej mniej tu typuję lampy bateryjne na 2V Uż.
Jest jeszcze inna opcja możliwa,Kolego Hieronimie:stacja wzmacniakowa telefoniczna.
Tam były lampy bezpośrednio żarzone na napięcia żarzenia ok.3,5-3,6V i na podobne j.w napięcia anodowe.
To też w pobliżu środka skali tego voltomierza.
ODPOWIEDZ