Miernik woltomierz
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Miernik woltomierz
Witam, w swoich zbiorach mam miernik jak widać do pomiarów radiowych (pudełko po zapałkach jest dla porównania wielkości), miernik jak się przyjrzałem musiał być zamontowany w jakimś opakowaniu, może ktoś widział lub ma podobny, jak bym coś wiedział to można by pomyśleć o odtworzeniu opakowania, ciekawiej by było jak by odszyfrować firmę produkującą te mierniki, pozdrawiam Hieronim.
PS. firmę znalazłem Niemcy BADUF.
PS. firmę znalazłem Niemcy BADUF.
Re: Miernik woltomierz
Witaj Hieronimie.Podejrzewam że napiecie sieci i żarzenie.
Tomasz
Tomasz
Sądzę, że to jest miernik tablicowy, czyli do zamontowania na płycie czołowej urządzenia, może jakiej mobilnej stacji nadawczej bądź odbiorczej (nasłuchowej, radiolokacyjnej). Raczej nie miał własnej dedykowanej obudowy. Owe 120 V mocno sugeruje sprzęt mobilny, nie tyle noszony, co raczej przewożony, np. z własnym generatorem.
Witam, przeglądając reklamówki znalazłem coś takiego, ale czy tak wyglądał czy inaczej na razie nie wiem.
-
- 3125...6249 postów
Takie woltomierze były produkowane i jako przenośne z dwoma nóżkami na dole na dwa zakresy i z kabelkiem w oplocie tekstylnym od góry i uszko do wieszania u góry obok wyjścia kabelka.
Kiedyś taki miałem.One były i do serwisu radyjek bateryjnych na lampy dwuwoltowe i z Ua 120V i mniej i do sprzętu telefonicznego z akumulatorami ołowiowymi i napięciem linii 60V.Różne firmy czeskie i niemieckie je robiły przed wojną.Zwykle jest to woltomierz elektromagnetyczny z ruchomym rdzeniem i cewką z odczepem.Mierzy i prąd stały i zmienny,ale skala będzie inaczej pokazywać,zależnie od rodzaju prądu.
Kiedyś taki miałem.One były i do serwisu radyjek bateryjnych na lampy dwuwoltowe i z Ua 120V i mniej i do sprzętu telefonicznego z akumulatorami ołowiowymi i napięciem linii 60V.Różne firmy czeskie i niemieckie je robiły przed wojną.Zwykle jest to woltomierz elektromagnetyczny z ruchomym rdzeniem i cewką z odczepem.Mierzy i prąd stały i zmienny,ale skala będzie inaczej pokazywać,zależnie od rodzaju prądu.
ballasttube pisze:Takie woltomierze były produkowane i jako przenośne z dwoma nóżkami na dole na dwa zakresy i z kabelkiem w oplocie tekstylnym od góry i uszko do wieszania u góry obok wyjścia kabelka.
Witam, wysłałem koledze PW,
(ależ to uciążliwe z tym brakiem wysyłanych powiadomień

A mnie się dzisiaj taki trafił
. Wygląda na niemiecki ale z jakiego okresu może on być nie mam pojęcia.

Witam, trudno rozpoznać lata bez znaków firmowych a i tak nieraz nie wiadomo jaka firma i z jakich lat, być może z lat 30-tych lub początek 40-tych, dzisiaj byłem na Motobazarze w Łodzi, chciałem kupić coś z rowerówki i klops kupiłem zaledwie 2 dynama i połowę lampy na przełącznik, ale za to kupiłem 3 mierniki, słuchawki i porcelanowy przełącznik do dedektora antena ziemia, z mierników to woltomierz, amperomierz i omomierz, do przełącznika nie przyznała się żadna firma, do woltomierza też nikt się nie przyznał ale u góry pisze DRP a to chyba niemiecki znak patentu, do amperomierza jakaś się przyznała ale jaka kto to wie
z nazewnictwa chyba jakaś Francuska, omomierz wiem tylko że jest z 1943 roku, był jeszcze w jakimś opakowaniu bo z tyłu z boku są bolce do zatrzasku żeby nie wypadł, słuchawki z okresu okupacji niemieckie wojskowe ale z jakiej formacji nie wiem bo się na tym nie znam, może ktoś z forum będzie wiedział, wszystko sprawne ale czy dokładne
, i tak mi wyszedł wypad po części rowerowe
a liczyłem na jakąś ciekawą lampę, pozdrawiam Hieronim.

-
- 3125...6249 postów
Kolego Hieronimie,co było w tym PW?
Witam, co już tak dawno było nie pamiętam, na pewno podziękowania ale co więcej nie wiem

-
- 3125...6249 postów
Na zdrowie, Kolego Hieronimie i pozdrawiam.
Jacek
Jacek
-
- 3125...6249 postów
Wracam do początku postu,Kolego Hieronimie.
Wedle mnie to mógł być odbiornik bateryjny, nawet stacjonarny, nawet z końcowych lat 1929tych na lampach bateryjnych 4-voltowych.
Takie też były.Poza tym mogło być przełączanie pomiaru na siatki ekranowe lamp,tych wartości poniżej 120V.
Zwykle przyjmowało się,że wartość mierzona prawidłowa jest w okolicy środka skali,prawda?
Dlatego raczej mniej tu typuję lampy bateryjne na 2V Uż.
Jest jeszcze inna opcja możliwa,Kolego Hieronimie:stacja wzmacniakowa telefoniczna.
Tam były lampy bezpośrednio żarzone na napięcia żarzenia ok.3,5-3,6V i na podobne j.w napięcia anodowe.
To też w pobliżu środka skali tego voltomierza.
Wedle mnie to mógł być odbiornik bateryjny, nawet stacjonarny, nawet z końcowych lat 1929tych na lampach bateryjnych 4-voltowych.
Takie też były.Poza tym mogło być przełączanie pomiaru na siatki ekranowe lamp,tych wartości poniżej 120V.
Zwykle przyjmowało się,że wartość mierzona prawidłowa jest w okolicy środka skali,prawda?
Dlatego raczej mniej tu typuję lampy bateryjne na 2V Uż.
Jest jeszcze inna opcja możliwa,Kolego Hieronimie:stacja wzmacniakowa telefoniczna.
Tam były lampy bezpośrednio żarzone na napięcia żarzenia ok.3,5-3,6V i na podobne j.w napięcia anodowe.
To też w pobliżu środka skali tego voltomierza.