TESLA Opera - zabezpieczenie zasilania
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- ludowicz
- 375...499 postów
- Kontakt:
TESLA Opera - zabezpieczenie zasilania
Witam szanownych kolegów, przywracam do życia przepiękne radio TESLA Opera.
I trafiłem na taki mały bajerek o którym nic nie wiem. Domyślam się że to chyba jakieś zabezpieczenie, cos w rodzaju wyłącznika reagującego na przeciążenie (taki bezpiecznik) ale jak on pierwotnie działał ? Poprzedni właściciel cos pokombinował.
Może ktoś z Was podesłał by mi jakąś fotką jak to powinno działać ?
Zdjęcia tego elementu poniżej. Tam jest taka blaszka która się wsuwa w specjalną szczelinę przechodzącą pomiędzy uzwojeniami transformatora.
SL
I trafiłem na taki mały bajerek o którym nic nie wiem. Domyślam się że to chyba jakieś zabezpieczenie, cos w rodzaju wyłącznika reagującego na przeciążenie (taki bezpiecznik) ale jak on pierwotnie działał ? Poprzedni właściciel cos pokombinował.
Zdjęcia tego elementu poniżej. Tam jest taka blaszka która się wsuwa w specjalną szczelinę przechodzącą pomiędzy uzwojeniami transformatora.
SL
Re: TESLA Opera - zabezpieczenie zasilania/ODP.
OK -skończą się święta i Jurek Owsiak zakończy fetę
spróbuję pomóc -bo taką operełka to stoi u mnie w dwóch
częsciach bo obudowa wraca od fachowca od drewna a jak
dobrze poszukam to może i serwice manual z serwisówka papierową
sie odnajdzie to i problem zniknie ,pytanie czy na tylnej ściance jest
podany model Tesla ,,,,??
dalnica
dalnica
spróbuję pomóc -bo taką operełka to stoi u mnie w dwóch
częsciach bo obudowa wraca od fachowca od drewna a jak
dobrze poszukam to może i serwice manual z serwisówka papierową
sie odnajdzie to i problem zniknie ,pytanie czy na tylnej ściance jest
podany model Tesla ,,,,??
dalnica
dalnica
ludowicz pisze:Witam szanownych kolegów, przywracam do życia przepiękne radio TESLA Opera.
SL
Re: TESLA Opera - zabezpieczenie zasilania
Bezpiecznik termiczny.Blaszki zlutowane stopem , który zoztapia się w odpowiedniej temperaturze i styki "puszczają'.
JACEK
-
- 2500...3124 posty
Nie, tam nie ma zadnej cynyjajacek pisze:Bezpiecznik termiczny.Blaszki zlutowane stopem , który zoztapia się w odpowiedniej temperaturze i styki "puszczają'.
To jest bimetal, po przekroczeniu pewnej temperatury wyskakuje, po ostygnięciu można go z powrotem wsunąć i zaskoczy i nadal pełni swoja funkcję. Identyczne jak na zdjęciu są zastosowane w testerze lamp Tesli BM215A
- ludowicz
- 375...499 postów
- Kontakt:
OK, czyli ta blaszka co zamyka obwód normalnie jest odstająca, ten element termiczny powinien być ułożony tak jak na zdjęciu dolnym, czyli podczas normalnej pracy powinien on być wciśnięty i dociskać blaszkę, po przegrzaniu powinien on się wysunąć a styki się rozewrzeć ?
Dobrze rozumuję ?
Tak czy inaczej przydałoby się jednak zdjęcie.
Na końcu tej blaszki co wchodzi w szczelinę pomiędzy uzwojeniami jest jak by pocynowanie.
SL
Dobrze rozumuję ?
Tak czy inaczej przydałoby się jednak zdjęcie.
Na końcu tej blaszki co wchodzi w szczelinę pomiędzy uzwojeniami jest jak by pocynowanie.
SL
-
- 2500...3124 posty
W wolnej chwili rozkręcę BM215 i postaram się to pokazać, może nawet dziś. U mnie tez to kiedyś wyskoczyło jak zostawiłem lampę która miała zwarcie, transformator się przegrzał, zabezpieczenie wyskoczyło i nic z dymem nie poszło
- ludowicz
- 375...499 postów
- Kontakt:
No i super, tak właśnie wydedukowałem że te dwa listki powinny być ze sobą zlutowane i wciśnięte w szczelinę w ten sposób ze jeden listek się zapiera o uszko po boku stycznika a drugi listek dociska samą blaszkę stycznika, która normalnie odstaje. Jak się przegrzeje trafo to listki się rozlutują i blaszka stycznika odskoczy przerywając obwód.
Zastanawia mnie tylko fakt, że takie rozwiązanie ma sporą zwłokę w działaniu, przy zwarciu dopiero po kilku dziesięciu sekundach lub kilku minutach nastąpi zadziałanie zabezpieczenia. Natomiast nie ma nigdzie bezpiecznika klasycznego działającego bezzwłocznie.
Czy to bezpieczne ?
SL
Zastanawia mnie tylko fakt, że takie rozwiązanie ma sporą zwłokę w działaniu, przy zwarciu dopiero po kilku dziesięciu sekundach lub kilku minutach nastąpi zadziałanie zabezpieczenia. Natomiast nie ma nigdzie bezpiecznika klasycznego działającego bezzwłocznie.
Czy to bezpieczne ?
SL
-
- 2500...3124 posty
U mnie po przegrzaniu się transformatorów wyskoczył "brzuszek" z okienka. Jednak nie przypominam sobie abym cos potem musiał ponownie lutować. Po prostu wcisnąłem to ponownie aż zaskoczyło i Miernik nadal działa. A u kolegi to jest rozlutowane ?
- Witek
- 500...624 posty
- Kontakt:
Tak, w Operze jest bezpiecznik termiczny, gdzie blaszki są lutowane stopem Wooda. Można bez obaw naprawić bezpiecznik podgrzewając spoinę.
Identyczną usterkę miałem w swojej Operze.
Identyczną usterkę miałem w swojej Operze.
Co ciekawe z podobnym rozwiązanim spotkalem sie w tranzystorowym wzmacniaczu Grundiga z 1978 roku.To są zabezpieczenia zwloczne gdy trafo zaczyna dostawać podwyzszonej temperatury.Dzialaja calkiem dobrze,
Tomasz
PS o ile pamuietam z przedszkola stop Wooda topi sie około 68 C.
Tomasz
Tomasz
PS o ile pamuietam z przedszkola stop Wooda topi sie około 68 C.
Tomasz
-
- 375...499 postów
- Kontakt:
Zabezpieczenie w szwedzkim modelu AGA 551 (taki pierwowzór pierwszych polskich).
Wojciech
Pozdrawiam,Wojciech
Ratujmy polskie zabytki - http://menuet-ukf.blogspot.com/
W kulawym tlumaczeniu ochroniarz temperaturowy.Niektore firmy w latach 80-ych i to dobre często dawały takie pułapki .Trafa zaspawane a sprzęt milczy.Czasami udało sie toto wydłubać spomiędzy uzwojeń i odżywały.Koszt dorobienia trafa prawie wartośc receivera.
Tomasz
Tomasz