TS 70/5 i TS70/8

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Sova
125...249 postów
125...249 postów

TS 70/5 i TS70/8

Post autor: Sova »

Witam,

Mam te dwa trafa i tak naprawdę nie mam o nich informacji, więc są one mi nie przydatne. Czy ma ktoś może info o napięciach i wydajności?

Przeważnie gdy potrzebuję trafa zasilającego to i tak go zamawiam. Jako, że kończe budowę nawijarki do transformatorów, bardzo interesuje mnie wykożystywanie rdzeni i karkasów traf, które zebrałem do tej pory. Powiedzcie mi, czy takie rdzenie nadałyby się do trafa głośnikowego dla triody 6h13c aby coś dobrego z nich uzyskać? Naturalnie nawijał bym na nowo uzwojenia i sekcjonował odpowiednio, ale chodzi mi o same rdzenie, czy te rdzenie się nadają. Wiele już bylo pisane o sieciówkach w roli głośnikowych, ale ktoś ostatnio odpowiedział mi jednoznacznie, że rdzenie nadają się, problem jest w braku sekcji i złym dopasowaniu przekładni.

Jak to jest z tymi rdzeniami. Wiem, że głównie sprzężone jest to z wielce zagadkową dla mnie do tej pory przenikalnością magnetyczną, gdzie zawsze przyjmuje się ją 500. Tak naprawdę, to przenikalność na co wpływa, bo ja spotkałem się z nią jedynie we wzorze na ilość zwojów uzwojenia pierwotnego.

Rdzenie są gabarytowo identyczne, jest to ta sama kształtka, myśle, że blachy zastosowane do tego są także identyczne(stąd pomysł na przewijanie - wzmacniacz stereo). Bardzo prosiłbym kogoś o rozwinięcie tematu przenikalności, bo chodzi to za mną już od bardzo dawna, a nigdzie nie mogę znaleść na to odpowiedzi. Jak można sprawdzić przenikalność, ja jak narazie mam jedynie pomysł nawijając cewkę jednowarstwową i mierząc jej indukcyjność, a potem przekształcając wzór o ile dobrze pamiętam:

Kod: Zaznacz cały

L = u0*ur*n^2*l / s

gdzie u0 - przenikalność magn. próżni, ur - przenikalność magn. rdzenia, n - liczba zwojów, l - długośc uzwojenia, s - przekrój cewki??  :? 
proszę poprawić mnie jeśli wzór jest nie taki, bo pisze go z pamięci.
pozdrawiam Sova
Kazimierz
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: TS 70/5 i TS70/8

Post autor: Kazimierz »

Sova pisze: Jako, że kończe budowę nawijarki do transformatorów...
Jak skończysz to pochwal się na forum co zrobiłeś. Albo już pokaż co robisz :)

pozdrawiam
Sova
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Sova »

Oczywiście zaprezentuję. A jak narazie mogę powiedzieć, że cała maszynka opiera się na silniku od wycieraczek poloneza ze złomu samochodowego za 15pln, cos koło 18W na 12VDC. Prędkość obrotu karkasu na wale sprzężonym z tym silnikiem nie jest największa, ale może to poprawi dokładność i zabezpieczy drut przed przerywaniem się. Głowica układająca drut jest "zassana" z artykułu EP o nawijarce do cewek. Silnik krokowy do obracania prętem gwintowanym 4mm wzięty jest z CDromu i sprzężony z prętem dwoma kółeczkami zębatymi z lega. Silnikiem steruje AT89C2051 podłączony do RS232 mojego PC. Cała konstrukcja jest na niewielkiej płycie pilśniowej ze starej szafki :).

Jednak wróćmy do tematu przenikalności.
pozdrawiam Sova
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

Sova pisze:Witam,

Mam te dwa trafa i tak naprawdę nie mam o nich informacji, więc są one mi nie przydatne. Czy ma ktoś może info o napięciach i wydajności?
Tu masz dane: http://indel.pl/tr_ts.htm
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: amator »

jdubowski pisze:Tu masz dane: http://indel.pl/tr_ts.htm
Witam.
Ciut zweryfikuję - TS70/8
Po pomiarach:
Zamiast 138V jest 153,2V
Zamiast 21.4V jest 24,3V
Zamiast 20.3V jest 23,2V

Napięcie w sieci - 234V

Czy te "odbicia" wynikają z tego, że konstruktor nie przewidywał 230 woltowej sieci zasilającej czy z "lipnego" wykonania?

A'propos napięcia +-138V z transformatora TS70/8 - czy dobrze rozumuję, że owo napięcie, po podwajaczu (na przykład) może być wykorzystane do zasilania niewielkiego wzmacniacza? Konstruktor (producent) podaje, że obciążalność wynosi 0,3A przy 138 woltach. Proste równanie i mamy c.a. 300 wolt z hakiem. Na napięcie anodowe jak znalazł.

Chociaż ja amator w tym jestem :roll:

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

amator pisze:
jdubowski pisze:Tu masz dane: http://indel.pl/tr_ts.htm
Witam.
Ciut zweryfikuję - TS70/8
Po pomiarach:
Zamiast 138V jest 153,2V
Zamiast 21.4V jest 24,3V
Zamiast 20.3V jest 23,2V
A obciążyłeś uzwojenia? Bo jak nie, to nic zmierzysz poprawnych wartości.
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: amator »

tszczesn pisze:A obciążyłeś uzwojenia? Bo jak nie, to nic zmierzysz poprawnych wartości.
Witam.
Fakt, pomiary były w stanie jałowym, ale czy producent podając te wartości określa je pod nominalnym obciążeniem?

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

amator pisze:
tszczesn pisze:A obciążyłeś uzwojenia? Bo jak nie, to nic zmierzysz poprawnych wartości.
Fakt, pomiary były w stanie jałowym, ale czy producent podając te wartości określa je pod nominalnym obciążeniem?
Tak - inaczej te dane nie miałyby sensu.
ODPOWIEDZ