Wydzielono z 'AMP Audio Music KL. A w wykonaniu amatorskim.'
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Wydzielono z 'AMP Audio Music KL. A w wykonaniu amatorskim.'
Przeniosłem fragment w słuszniejsze miejsce - T.S.
Dzięki, teraz będę musiał to przeczytać - P.
Wiem, że panuje taki pogląd, że dobry wzmacniacz audio powinien mieć 100 kHz pasma, tylko pytam po co ?
To jakby twierdzić, że dobry samochód powinien mieć trzydzieści ton ładowności, tylko tyle, że jak ktoś nim tylko do pracy dojeżdża, to więcej będzie miał problemów niż korzyści.
Jest oczywiste, że żeby mieć płaskie pasmo 20-20000, to trzeba i o niesłyszalne zahaczyć, ale z drugiej strony to że nie słyszymy nie oznacza, że nie ma to wpływu na nas i nasze otoczenie.
No więc jeszcze raz, dlaczego 100 kHz pasma ?
Bo się da ?
Dzięki, teraz będę musiał to przeczytać - P.
Wiem, że panuje taki pogląd, że dobry wzmacniacz audio powinien mieć 100 kHz pasma, tylko pytam po co ?
To jakby twierdzić, że dobry samochód powinien mieć trzydzieści ton ładowności, tylko tyle, że jak ktoś nim tylko do pracy dojeżdża, to więcej będzie miał problemów niż korzyści.
Jest oczywiste, że żeby mieć płaskie pasmo 20-20000, to trzeba i o niesłyszalne zahaczyć, ale z drugiej strony to że nie słyszymy nie oznacza, że nie ma to wpływu na nas i nasze otoczenie.
No więc jeszcze raz, dlaczego 100 kHz pasma ?
Bo się da ?
- krzem3
- 1250...1874 posty
Re: AMP Audio Music KL. A w wykonaniu amatorskim.
Przebieg prostokątny przy kilku częstotliwościach zakończony przy 30 KHz, to pokazanie jak stabilnie zachowuje się wzmacniacz. Właściwie wystarczyło przy określonej mocy wyjściowej pokazać zdjęcie przy 10 KHz, 20 KHz. Dla użytkownika budującego nowy wzmacniacz takie pomiary są przydatne chociażby dla porównania. Pasmo przenoszenia zależy od wielu czynników, jak zastosowanie bardzo dobrych elementów oraz prawidłowego montażu, co nie jest takie proste. Pokazanemu wzmacniaczowi daleko jeszcze do ideału i uzyskania 100 KHz. Dobrze nie przeglądnął Kolega mojego wątku, pokazana jest charakterystyka pasma, góra pasma powyżej 40 KHz, dolne poniżej 20 Hz. Można również zapytać po co się produkuje głośniki dużo, dużo powyżej pasma HI-FI, np do SACD, kopułka ultra może przenieść 30 KHz. Z pozoru dźwięki niesłyszalne budują piękną atmosferę studia lub sali koncertowej, czego się już nie osiągnie po obcięciu do mp3 lub innych stratnych formatów.
Pozdrawiam
krzem3
Pozdrawiam
krzem3
Faktycznie, wszystkiego w tym wątku nie czytałem, obejrzałem natomiast fotkę z oscylogramem przenoszenia prostokąta 30 kHz.
Na wyjściu wzmacniacza jest to nadal prostokąt, mocno zniekształcony, ale nadal bliżej mu do prostokąta niż sinusa, i na oko widać że ma jeszcze sporo harmonicznych.
Próbuję zrozumieć jaki sens ma tak wysokie pasmo przenoszenia, a argumenty że "niesłyszalne buduje atmosferę" kojarzą mi się wyłącznie ze słuchaniem kabli zasilających, i nie ma opcji żeby mnie przekonały ...
Na wyjściu wzmacniacza jest to nadal prostokąt, mocno zniekształcony, ale nadal bliżej mu do prostokąta niż sinusa, i na oko widać że ma jeszcze sporo harmonicznych.
Próbuję zrozumieć jaki sens ma tak wysokie pasmo przenoszenia, a argumenty że "niesłyszalne buduje atmosferę" kojarzą mi się wyłącznie ze słuchaniem kabli zasilających, i nie ma opcji żeby mnie przekonały ...
-
- 125...249 postów
Jeśli transformator głośnikowy ma dobre parametry to w połączeniu z lampą mocy stopień taki ma dosyć dużą górną częstotliwość graniczną i rezonans własny gdzie faza sygnału odwraca się o 180 stopni. Korzyści są takie, że np. we wzmacniaczu bez sprzężenia zwrotnego przesunięcie fazy w okolicach 10kHz jest mniejsze niż w przypadku transformatora o kiepskich parametrach.
Mi dodatkowo dobre pasmo daje dodatkową radość z tego co robię, np. w piątek robiłem pierwsze testy trafa prototypowego PP Raa=6k6 i przy P=20W pasmo transformatora wyszło mi w okolicach 120kHz, dodatkowo wynik ten jest identyczny na dwóch impedancjach obciążenia i transformator nie jest nawinięty na rdzeniu toroidalnym
Ale TS80 Zatry też fajnie gra w układzie SE z diabełkami (trzeba się wysilić i szczelinę zrobić), więc jak kolega nie widzi sensu w szerokim paśmie zachęcam do użycia tych transformatorków
Mi dodatkowo dobre pasmo daje dodatkową radość z tego co robię, np. w piątek robiłem pierwsze testy trafa prototypowego PP Raa=6k6 i przy P=20W pasmo transformatora wyszło mi w okolicach 120kHz, dodatkowo wynik ten jest identyczny na dwóch impedancjach obciążenia i transformator nie jest nawinięty na rdzeniu toroidalnym

Ale TS80 Zatry też fajnie gra w układzie SE z diabełkami (trzeba się wysilić i szczelinę zrobić), więc jak kolega nie widzi sensu w szerokim paśmie zachęcam do użycia tych transformatorków

Czyżby nikt nie rozumiał o co pytam ?
Rozumiem sens stosowania dobrych podzespołów, rozumiem nawet frajdę że się udało pobić kolejny rekord, tylko ciągle nie rozumiem jaki to ma sens praktyczny.
Piszecie o transformatorach, ale w słuchawkowym OTL to się pewnie da zrobić sto MEGAherców pasma, ciągle jest pytanie po co ?
Wiem że układ analogowy to nie jest procesor sygnałowy, że tutaj charakterystyka nie może się urwać nagle, że jak się chce mieć płasko do 20kHz, to -3dB i 30 kHz przejdzie ...
Pytam dlaczego nie próbujecie w swoich konstrukcjach WYTŁUMIĆ częstotliwości których i tak nie słychać ?
Rozumiem sens stosowania dobrych podzespołów, rozumiem nawet frajdę że się udało pobić kolejny rekord, tylko ciągle nie rozumiem jaki to ma sens praktyczny.
Piszecie o transformatorach, ale w słuchawkowym OTL to się pewnie da zrobić sto MEGAherców pasma, ciągle jest pytanie po co ?
Wiem że układ analogowy to nie jest procesor sygnałowy, że tutaj charakterystyka nie może się urwać nagle, że jak się chce mieć płasko do 20kHz, to -3dB i 30 kHz przejdzie ...
Pytam dlaczego nie próbujecie w swoich konstrukcjach WYTŁUMIĆ częstotliwości których i tak nie słychać ?
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Kolego, co się tak przyczepiłeś do tego pasma? Nie chcesz to nie rób takich wzmacniaczy. Nasze mają mieć takie pasmo jak chcemy i chyba to nie Twoja sprawa. Po co kupujesz samochód z mocnym silnikiem i prędkością osiągalną ponad 200. Czy oznacza że musisz jeździć ponad 200? Przestań zadawać pytania jedynie słusznym tonem.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
Panowie wyczuwam trola. Proszę ignorujmy go i zgłaszajmy do administracji forum.
- krzem3
- 1250...1874 posty
Kolega tuxcnc pozostał jeszcze w 50 latach ub wieku.
Jeden z użytkowników namówił mnie do wykonania pomiaru z wykorzystaniem funkcji Match w moim oscyloskopie. Po środku ukazał się trzeci przebieg w kolorze zielonym, wspomniał o możliwości pomiaru w FFT wychodzi na to, że ten model oscyloskopu takiej funkcji nie posiada. Może to suma dwóch przebiegów?
krzem3
Jeden z użytkowników namówił mnie do wykonania pomiaru z wykorzystaniem funkcji Match w moim oscyloskopie. Po środku ukazał się trzeci przebieg w kolorze zielonym, wspomniał o możliwości pomiaru w FFT wychodzi na to, że ten model oscyloskopu takiej funkcji nie posiada. Może to suma dwóch przebiegów?
krzem3
Posiada. To nie żadna suma tylko transformata Fouriera.krzem3 pisze: wspomniał o możliwości pomiaru w FFT wychodzi na to, że ten model oscyloskopu takiej funkcji nie posiada. Może to suma dwóch przebiegów?
krzem3
Gratten to podróbka Attena? Co się na tym świecie porobiło...
Niedługo będą podrabiać Panasoniksa, Adibasa i Kubota (te już chyba są pod marką Kobuta)
- przemak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Według instrukcji FFT w tym oscyloskopie jest. Dokładność taka se, ale jest.
FFT:
Window mode: Hanning, Hamming, Blackman
Sampling points : 1024
FFT:
Fajnie jest mieć samochód z mocnym silnikiem, bo to może uratować życie podczas wyprzedzania.slawekmod pisze:Kolego, co się tak przyczepiłeś do tego pasma? Nie chcesz to nie rób takich wzmacniaczy. Nasze mają mieć takie pasmo jak chcemy i chyba to nie Twoja sprawa. Po co kupujesz samochód z mocnym silnikiem i prędkością osiągalną ponad 200. Czy oznacza że musisz jeździć ponad 200? Przestań zadawać pytania jedynie słusznym tonem.
Teraz Ty napisz jaka jest korzyść praktyczna z pasma 100kHz we wzmacniaczu audio.
-
- 2500...3124 posty
Jak chcesz mieć faktycznie płaskie pasmo do 20kHz to potrzebujesz mieć -3dB przy około 60kHz. W zdecydowanej większości wzmacniaczy zniekształcenia rosną wraz ze wzrostem częstotliwości. Harmonicznych 10kHz i wyższych nie słychać, ale wynik intermodulacji 19kHz i 20kHz leży w paśmie słyszalnym. Jak zaczniesz dążyć do ograniczenia zniekształceń przy 20kHz to okaże się, że Twój wzmacniacz ma pasmo idące w setki kiloherców. Górna granica pasma w okolicy 500kHz w dobrym wzmacniaczu tranzystorowym nie jest niczym szczególnym. Do tego tego dochodzą kwestie związane ze stabilnością. Oczywiście nie ma sensu wzmacniać szumu radiowego, dlatego na wejściu takiego wzmacniacza powinien się znaleźć odpowiedni filtr dolnoprzepustowy.tuxcnc pisze:Czyżby nikt nie rozumiał o co pytam ?

Ostatnio zmieniony wt, 14 lutego 2017, 21:45 przez Einherjer, łącznie zmieniany 1 raz.
- krzem3
- 1250...1874 posty
Może podpowiesz jak włączyć FFT?przemak pisze:Według instrukcji FFT w tym oscyloskopie jest. Dokładność taka se, ale jest.
FFT:
Mathew-AudioPrecisionSpecifications.pdf
RCS0702-0032.pdf
krzem3
Ostatnio zmieniony wt, 14 lutego 2017, 21:46 przez krzem3, łącznie zmieniany 1 raz.
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Mam przez to dobre samopoczucie. Pasuje taka odpowiedź.tuxcnc pisze:Fajnie jest mieć samochód z mocnym silnikiem, bo to może uratować życie podczas wyprzedzania.slawekmod pisze:Kolego, co się tak przyczepiłeś do tego pasma? Nie chcesz to nie rób takich wzmacniaczy. Nasze mają mieć takie pasmo jak chcemy i chyba to nie Twoja sprawa. Po co kupujesz samochód z mocnym silnikiem i prędkością osiągalną ponad 200. Czy oznacza że musisz jeździć ponad 200? Przestań zadawać pytania jedynie słusznym tonem.
Teraz Ty napisz jaka jest korzyść praktyczna z pasma 100kHz we wzmacniaczu audio.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Nie tylko pasuje, ale nawet takiej odpowiedzi się spodziewałem ...slawekmod pisze:Mam przez to dobre samopoczucie. Pasuje taka odpowiedź.