Strona Toma - ktokolwiek widział, ktokolwiek wie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Strona Toma - ktokolwiek widział, ktokolwiek wie
W dziale Misc. : Tone shaping jest taki fragment tekstu :
"Praktycznie jakiejkolwiek korekcji pozbawiony jest typowy, "fenderowski" preamp typu Clean. Obydwa stopnie nieomal liniowo przenoszą
całe użyteczne pasmo akustyczne dzięki dużym (22uF) kondensatorom blokującym rezystory katodowe ("fenderowska wartość"). Można
oczywiście wprowadzić elementy modyfikujące, zazwyczaj "rozjaśniające" brzmienie (Bright, Brilliance Switch) lub pogłębiające basy i tony
średnie (Deep, Mid Boost, Lo Mid), tak jak pokazano to tu."
to "Tu" jest hyperlinkiem prowadzącym do tego pliku.
Niestety nie udało mi się go znaleźć, a projektuje własnie przedwzmacniacz i chciałbym takie mody zrobić.
"Praktycznie jakiejkolwiek korekcji pozbawiony jest typowy, "fenderowski" preamp typu Clean. Obydwa stopnie nieomal liniowo przenoszą
całe użyteczne pasmo akustyczne dzięki dużym (22uF) kondensatorom blokującym rezystory katodowe ("fenderowska wartość"). Można
oczywiście wprowadzić elementy modyfikujące, zazwyczaj "rozjaśniające" brzmienie (Bright, Brilliance Switch) lub pogłębiające basy i tony
średnie (Deep, Mid Boost, Lo Mid), tak jak pokazano to tu."
to "Tu" jest hyperlinkiem prowadzącym do tego pliku.
Niestety nie udało mi się go znaleźć, a projektuje własnie przedwzmacniacz i chciałbym takie mody zrobić.
- Oloorin
- 250...374 postów
Może zobacz schemat preampu Mesa Boogie Mark IIC+, tam jest kilka przełączników modyfikująchych brzmienie klasycznego Fendera.
Dzięki, popatrzę 

- haterkmp
- 625...1249 postów
Generalnie mody do tego preampa są dostęne na wieeeeeeelu stronach ale ok. Mniej więcej te mody zostały wrzucone do piecyka co kiedyś avt sprzedawało w postaci kitu.
Tutaj masz cały projekt
http://serwis.avt.pl/manuals/AVT2772.pdf
Tutaj masz cały projekt
http://serwis.avt.pl/manuals/AVT2772.pdf
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
Dzięki
Szczerze mówiąc to szukam czegoś do korektora 5150 / Marshall. Na razie znalazłem sweepa środkowych częstotliwości (zmiana rezystancji rezystora podłączonego od wejścia preampu do suwaka 'bass' ) no i High-pass podłączany do suwaka Vol.
Szukam jeszcze czegoś do lekkiego podbicia basu.
!haterkmp
Szczerze mówiąc to szukam czegoś do korektora 5150 / Marshall. Na razie znalazłem sweepa środkowych częstotliwości (zmiana rezystancji rezystora podłączonego od wejścia preampu do suwaka 'bass' ) no i High-pass podłączany do suwaka Vol.
Szukam jeszcze czegoś do lekkiego podbicia basu.
220n zamiast 22n np. w 5150 też "siem coś dzieje" od V5A do korektora.
'All the stars in the north are dead now.'
Ma ktoś może zrzut strony Toma? Potrzebuje tabelę z działu o końcówkach w której są przykładowe punkty pracy końcówek w produkowanych wzmacniaczach. Gdzieś posiałem swój egzemplarz..
-
- 250...374 postów
Wrzucam backup
- Załączniki
-
- Strona Toma.zip
- (1.55 MiB) Pobrany 479 razy
Nie moje dzieło, znalezione przypadkowo w sieci:
http://student.agh.edu.pl/~mejdej/tom/misc.htm
Wygląda na to, że jakiś student wrzucił sobie na serwer, przez jakiś czas pewnie podziała
http://student.agh.edu.pl/~mejdej/tom/misc.htm
Wygląda na to, że jakiś student wrzucił sobie na serwer, przez jakiś czas pewnie podziała

Mam zgodę na podanie oficjalnej strony do publicznej wiadomości:
guitaramplifiers.prv.pl
guitaramplifiers.prv.pl
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Dzieki Painlust!
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Uff, w końcu. Ukłony i podziękowania dla painlusta i toma.
- haterkmp
- 625...1249 postów

a tak w ogóle to sobie już od pewnego czasu myślę, czy nie wybłagać Toma o wydanie całej tej skarbnicy w postaci książki. mamy wiele platform crowdfoundingowych i jestem przekonany, że kasa by spłynęła w kilka dni na nakład kilkunasty tysięcy egzemplarzy. Wiadomo, że trzeba by to wszystko poukładać, wyedytować, zredagować i ustawić ale... co stoi na przeszkodzie? Ja chętnie pomogę charytatywnie.
in gain we trust
Idea sympatyczna, (niektóre części były już drukowane) osobiście jestem wielbicielem papierowej książki. No ale kilkanaście tysięcy egzemplarzy skutecznie odstraszy każdego wydawcę. Raczej 100 egzemplarzy, a najlepiej PDF (można się chyba nawet wystarać o DOI, żeby było fachowo). Pozdro
edit:
przyjmując strategię małych kroczków, poprosiłbym najpierw o zmianę tego dziwnego szarego tła na stronie Toma (może ono czemuś szczególnemu służy, ale mnie doprowadza często do oczopląsu
)
edit:
przyjmując strategię małych kroczków, poprosiłbym najpierw o zmianę tego dziwnego szarego tła na stronie Toma (może ono czemuś szczególnemu służy, ale mnie doprowadza często do oczopląsu