Prace zostają wstrzymane. Bezpośrednią przyczyną tego jest brak rurek o średnicy 21-22mm. Da się je oczywiście kupić, ale musiałbym nabyć karton ok 10-15kG za nieco ponad 100 zł i jakoś go dotaszczyć.
Mogę też kupić mniej od szklarza, ale będzie to nieopłacalne-powiedzmy 10 zł za 1 rurkę.
Jeśli bowiem mam na serio próbować, to muszę szkło tłuc. Na przykład przez noc pękł wskutek naprężeń spłaszcz 4-przepustowy. Nie znaczy to o złym kierunku moich prób, ale o konieczności dłuższego odprężania.
Nowy spłaszcz kwadratowy, odprężany dość długo jak do tej pory nie pękł i nie wydaje się, by miał na to ochotę. Ta nauczka kosztowała prawdopodobnie około 3 zł.
Skrętki są po 200 zł /1000 szt, z tym, że zamierzam kupić ich mniej - kilka rodzajów za kwotę 50 zł.
Oto przybliżony kosztorys materiałowy na jedną lampę:
Na jedną lampę udaną rozbiję dwie żarówki na przepusty (4), to jest 1, 40zł.
Rurka-stopka za 90 gr.
Żarnik za 20 gr
Rurka- bańka zewnętrzna o spodziewanej długości ok 20 cm (licząc z zapasem na odprowadzenie do pompy).
Na razie brak pomysłu na wykonanie anody i siatki, toteż będą one wykonane z materiałów ze starych lamp.
Pozostaje kwestia sposobu pompowania lampy. Możliwe, że w pierwszych eksperymentalnych lampach będę jednak jako pompy stosował żarówki, celem uniknięcia znacznych inwestycji na aparaturę próżniową.
Przy spodziewanym procencie braków 50-75% widać, jak kosztowne będą dalsze próby: koszt materiałów, gazu, elektryczności na jedną lampę udaną razy trzy. Szacuję, że da to ok 16-20 zł na jedną udaną lampę, która będzie -przynajmniej na razie- prymitywem na poziomie roku 1908.
Dochodzą do tego braki narzędziowe. Krzkomar zachęca mnie do wykonania niezbędnych narzędzi w zakresie własnym. Z tą retoryką zgodziłbym się, gdybym posiadał zdolności w tym kierunku. Ponieważ takich zdolności raczej mi brakuje dalszy szybki rozwój narzędziowy stoi pod dużym znakiem

Poniżej- jak go dobordusznie nazywam- spłaszcz trzeciej generacji-kwadratowy. Nie jest rozszerzony na końcu w stosunku do rurki spłaszcza, co będzie bardzo dogodne z punktu widzenia nakładania bańki lampy