Wpuściłem złodzieja do domu z OLX-ku przestrodze!

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Wpuściłem złodzieja do domu z OLX-ku przestrodze!

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Mam pewien problem, który chcę opisać.
Mianowicie na początku stycznia wystawiłem na olx stary 33 calowy(4:3) telewizor CRT Grundiga. Pudło wielkie i ciężkie,bo jakieś 70-100kg.
Dziś rano zadzwonił kupiec. Przyjechał godzinę później, z córką(około 11 lat) i jakimś młodym"plądrem" - zwykłe brudasy i kocmołuchy.
Poszedł ze mną na strych, dałem mu stare kable SCART(po co mi śmieci-teraz tylko HDMI). Wziął też niepotrzebny, gówniany głośnik Dibeisi, leżący na strychu od lat i 12 letni zestaw 2:1 z subwooferem (jakiś Modecom z plastiku-chciałem to wyrzucić).
Ale wychodząc coś go naszło, żeby zakosić stare piloty (do wyrzucenia zresztą) i dobre słuchawki Superlux (które potrzebuję). Zabrałem obie rzeczy. Przy wyjściu zapłacił 40zł i pojechał. Jak na złość nie zapamiętałem numeru rejestracyjnego (przyjechał kompletnie rozwalonym,śmierdzącym i pełnym słomy i trocin, Mercedesem W210 CDI-kompletny złom, nadający się na przemiał)
Po jego odjeździe, zorientowałem się, że brakuje jednego z moich tabletów. Ten idiota ukradł mi iPada mini!. Był to tablet stary ale w dobrym stanie. Na szczęście nie znalazł mojego drugiego tabletu Huawei MediaPad T1 (kosztował on mnie 600zł, więc strata byłaby bardzo bolesna,a le go nie ukradł). Kradzież zgłosiłem na Policję. Po kilkunastu minutach, przyjechało 2 policjantów, którzy spisali protokół (podałem im rysopis tych gnojków i numer tego złodzieja-teraz numery są rejestrowane, chociaż jeden pożytek z "dobrej zmiany").
Postanowiłem sobie, że NIGDY,PRZENIGDY NIE WPUSZCZĘ DO DOMU NIKOGO Z OLX!!!! Tam jest cała masa gnojków i złodziei. Ten dupek to kumpel wiejskich złodziejaszków z moich stron (siedzieli oni w pierdlu i byli notowani, a jeden to nawet wszedł na słup 110kV i dotknął kijem przewodu. Podobno był huk podobny do uderzenia pioruna. Przeżył i ciężko poparzony zszedł sam ze słupa, a powinien zginąć-przynajmniej Policja mniej by miała do roboty :twisted: :twisted: :evil: ).
Czy ktoś z użytkowników Forum miał taką sytuację? Czy wpuszczacie do domu kupujących z olx?
Typek opowiadał, że będzie urządzał"dyskotekę" - też dyskoteka ze starym telewizorem i właścicielem, wyglądającym jakby właśnie wyszedł z kontenera na śmieci, mało tego wyglądał jakby się w nim urodził i wychował.
Nigdy takie coś mnie nie spotkało, a sprzedałem tam wiele rzeczy, a nawet kupiłem kolumny Dali Concept 1. Czy Polakom zabrakło"piątej klepki"? Tego nigdy nie było.
Ręce opadają i nóż się w kieszeni sam otwiera jak się takie coś widzi. Tylko rurą w łeb-taka świnia na nic więcej nie zasługuje.
I cała ta walka zasranej UE z "wykluczeniem cyfrowym" daje właśnie TO. Kiedyś, 20-30 lat temu, tacy ludzie pili rozcieńczone, podłej jakości piwo po zieloną budą z desek a nie handlowali.
elektrit
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Re: Wpuściłem złodzieja do domu z OLX-ku przestrodze!

Post autor: elektrit »

Do kogo masz pretensje? Wpuściłeś do domu kompletnie nieznane osoby i spuściłeś je z oka. To nie wina OLX, tam i ja sam dokonuję zakupów; wykazałeś się skrajną nierozwagą, szukasz tu usprawiedliwienia własnej nieroztropności?
Poszukuję 1R5T.
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Waldemar D. »

... a co ma do tego OLX?
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Wiem, że to moja wina ale nigdy tego nie było. Poza tym niespecjalnie mam gdzie przekazać sprzęt kupującemu, bo mam budowę.
Jest w tym moja wina, bo z powodu zagracenia i bałaganu czasem sam nie wiem co robię i co gdzie leży. Zresztą już mam nauczkę i nie tylko nie wpuszczę do domu ludzi z olx czy innych nieznajomych ale też nikogo obcego (nawet żadnej kobiety-po to jest jej mieszkanie czy tani motel). Przez lata mój ojciec brał do pracy żuli, którzy nas wiele razy okradli. Olx nie ma winy, tylko dlaczego Polakom odbiło?
Ale teraz to wolę sprzedać na Allegro, a jak nie to do PSZOK-u (znajomy ojca jest kierownikiem, to wszystko weźmie-2 lata temu poszła stara papa, 2 stare sofy i stare spalone kolumny składaki)
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Locutus »

Złodzieje byli, są i będą.... nie wiem o co Ci chodzi z tym "Polakom odbiło".
Twój przypadek to nie jest 'reprezentatywna próba' :lol:
Masz niestety bolesna nauczkę... :evil:
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

Przyszła cyganka i prosi o garnek i trochę wody chciałaby sobie ugotować zupę na pytanie z czego odparła ze z gwoździa. Gospodyni zaciekawiona jak będzie wyglądać zupa z gwoździa dała cygance garnek i wodę. Ta postawiła na ogniu i po chwili pyta czy dostanie trochę soli, potem pieprzu po chwili kolejne przyprawy w końcu stwierdziła ze zupa gotowa i bardzo dziękuje i na pożegnanie powróżyła w podzięce za gościnę i poszła. A ze to była sobota to gospodyni umyśliła ugotować chłopu na niedziele rosół. Niestety, plany spełzły na niczym okazało się ze kura na rosół znikła.....
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ^ToM^ »

Szrot majster pisze: Czy ktoś z użytkowników Forum miał taką sytuację?Czy wpuszczacie do domu kupujących z olx?
To naprawdę przykra sprawa Ciebie spotkała. No niestety, w dzisiejszych czasach, to bywa że czasami trudno mieć zaufanie do swojej żony, czy nawet rodziny - a co dopiero do zupełnie obcej, nieznanej osoby z niewiadomokąd.

Ja nieznajomych nie wpuszczam do domu, ani listonoszy, ani panów z energetyki ani z gazowni ani nikogo, chyba że wykażą się odpowiednimi dokumentami :lol: .
Jak sprzedaję coś na OLX, Allegro, czy w inny sposób, to zwykle się umawiam gdzieś na mieście w miejscu publicznym - zwykle na stacji benzynowej, dogodniej dla klienta. Tam przywożę graty. Jest to sprawdzony i bezpieczny sposób, choć nieco kłopotliwy. Ten przypadek, który powyżej opisujesz w 100% potwierdza słuszność mojego postępowania.
Rzeczywiście OLX nie ma nic do rzeczy, taka sama sytuacja może mieć miejsce w przypadku allegro czy innego ogłoszenia. Jak mówią badania, około 8%-10% ludzi na świecie są psychopatami, debilami i imbecylami totalnymi. Wśród nich tacy, co nie mają żadnych hamulców moralnych. Przyszedł kupić kg jabłek za 2 zł a przy okazji ukradnie Ci telefon, który Ci służy do pracy i kontaktów z bliskimi a jego to gówno obchodzi. Liczy się tylko to, że jak go sprzeda to dostanie te zasrane 100 zł i będzie miał na zbytki.

Pozdrawiam serdecznie, ale mam też nadzieję, że wyciągniesz z tego trwałą naukę!

Tomek
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
kons
5...9 postów
5...9 postów
Kontakt:

Post autor: kons »

Gdyby był bogaty lub miał normalną pracę żeby mieć co do gara włożyć każdego dnia to pewnie by nie kradł.
(Nie mówię że akurat ten, ale ...) Są na świecie osoby, które nie maja lepszej opcji. A tak poza tym. Spróbuj sobie wytłumaczyć, że nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.... nie wsadził Tobie kosy w żebra ... jesteś cały i zdrowy ... i bardziej doświadczony.
Zastanów się czy warto się stresować. Otwórz piwko lub zajaraj skręta, puść dobrą muzykę i ciesz się życiem bo jest za krótkie na takie zamartwianie.
Awatar użytkownika
wosiu1000
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: wosiu1000 »

Można na wnuczka to i można na OLXa. Do mnie dwa razy przychodzili na siostrzenicę. Za pierwszym razem policja odmówiła interwencji, a za drugim uniemożliwili przejęcie złodzieji mimo, że ci stali pod domem (policjanci byli w tym czasie u mnie w domu). Dla ich statystyki to same plusy. W dzielnicy spoko, nic złego się nie dzieje. Jeszcze jako dziecko słyszałem "nie śpij bo cię okradną". Spanie jak widać należy traktować bardzo rozlegle!
Woitek
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam ponownie!
Ciężko mi się nie przejmować,bo tablet był całkiem jeszcze dobry,mimo,że miał 5 lat.Poza tym nie wiem,co gnojek jeszcze zajumał.Coś mi się wydaje podejrzany fakt,że zabrał bezwartościowe stare kable,które chciałem wyrzucić(bo miedzi w tym na lekarstwo) i wypalać mi się nie chciało(nie jestem żulem,żeby zbierać po 5zł na piwo).Dziwny jest też fakt zabrania pilotów od starych,przeznaczonych do utylizacji urządzeń.Na co mu takie śmieci?
Mimo wszystko,nigdy,przenigdy nikt z olx nie wejdzie mi do domu.Nawet na podwórze nie wpuszczę,bo zniszczy coś albo ukradnie(a jest budowa i różne rzeczy są rzucone byle jak-tylko kraść).
Wystawiam na wiosnę stołek za bramą(zrobię ze starej palety) i kablem pociągnę prąd z warsztatu i tam "odprawię" klienta,a nie żeby łazili mi po kątach.
Już kiedyś mieliśmy problemy ze złodziejami,którzy rzekomo(nic nie robili,tylko pili)przyszli zarobić.Ukradli masę rzeczy-nawet żyrandol z mosiądzu,40 m przewodu czy odznaczenia Trzeciej Rzeszy(dużo były warte,a menel zabrał je z mojego pokoju-nawet tam wlazł,bo mój ojciec zostawił mu klucze).Najwięcej ukradziono nam,jak pojechaliśmy do Bydgoszczy świętować wejście do Unii Europejskiej.Gnojek wynosił wszystko do pijaczki,u której mieszkał.Razem przepili pieniądze,a ona wywaliła go na ulicę.To był taki człowiek,co"musiał" ukraść(cokolwiek,byle to zrobić-taki nałóg).Pewnego dnia okradł 2 braci którzy go niemal zabili.Umierał w hospicjum i nawet tam okradł ludzi.Normalna menda-tylko urwać łeb przy samej d**ie :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
Większość z tych gnojków już nie żyje,bo pili"nalewki" czy tam"wina winopochodne" albo kontrabandę z Kaliningradu i palili cholerne,rosyjskie papierosy ze śmieci(smród z tego jest jak z palonych śmieci-palenie to okropny nałóg,bo palacz pali coraz gorsze badziewie).Jeden to nawet robił pod siebie i w tych cuchnącym ubraniu chodził po Grudziądzu-MOPS nic nie robił,nawet gdy ten pijak dostał wyrok za zasmradzanie,ludzi w Polsce ma się gdzieś).Oczywiście pił kontrabandę i robił bimber,który wlewał w butelki ze śmietników.
Ale to już historia.Nigdy już takie śmieci nie wejdą na nasze podwórko,a tym bardziej do domu.Wszystkiemu winny bałagan i ciasnota w starym domu-zawaliłem cały dom rupieciami i duperelami,które cały czas wywalam.Nigdy nie będę łaszczył się na parę złotych za byle grat-lepiej na utylizację albo do znajomego,a to czy on to wykorzysta do czegos czy spali w piecu,mnie nie obchodzi.Mam dość bałaganu,który odebrał nam zdrowie-cały dom zawalony niepotrzebnym śmieciem.
A tak na marginesie:
Zastanówcie się czy warto zbierać czy kupować na allegro czy olx wszystko co popadnie.Lepszy zadbany,kompletny egzemplarz niż zardzewiały wrak wyciągnięty ze stodoły czy cieknącego strychu.Nie mówię tu o przedwojennych radiach bo to jest coś warte uratowania,a o jakiś Librach czy zapleśniałym Calypso.Kiedyś się zawalicie tak jak ja,sami nie będziecie wiedzieli gdzie co stoi czy leży i popełnicie błędy,takie jak mój.
Awatar użytkownika
isophon
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: isophon »

Szrot majster pisze: i wypalać mi się nie chciało
Przepraszam że wtrącę...
Z tego kontekstu rozumiem, że robisz takie rzeczy?
To przykre, że trujesz wokoło :roll:
Dla mnie w tym momencie niewiele się różnisz od osób na których sam się "naciąłeś".
Aby zmieniać świat, należy zacząć od siebie...
Ściąga: Ω µ Π φ α β ε ω 8)
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Nie chcę być obrażany.
Co do wypalania,to nie robię tej praktyki od lat,bo miedź palona jest warta grosze.
A co do ekologii,to ludzie z biedy palą odpady,ale też z powodu,że nikt nie rozwiązał problemu odpadów.
W Niemczech,każdy głupi kabelek przyjmą na złomie,bo mają specjalne maszyny do odzysku miedzi bez wypalania.Są to takie metalowe wałki zgniatające kabel.
ALE TO JEST POLSKA,ZA KTÓRĄ DAMY SIĘ POKROIĆ :evil:
Co ten kraj nam daje?Biedę?Brak przyszłości i stabilizacji społecznej?Nic więcej!
Ludzie żyją w cieknących ruderach poniżej granicy ubóstwa.Gdzie masz to w Europie?Tylko w "demoludach",typu Rumunia czy kraje nadbałtyckie.
To jest paranoja i dlatego kradną,bo na nic nie mają.
Awatar użytkownika
isophon
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: isophon »

Nie wiem jak sprawa wygląda dziś, ale z 5 lat temu miedź palona była tańsza o złotówkę (co przy kwotach 20-23zł/kg nie robiło większej różnicy). Dlatego też pokusa wypalania na nasze nieszczęście jest bardzo duża :(
Ściąga: Ω µ Π φ α β ε ω 8)
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

isophon pisze:Nie wiem jak sprawa wygląda dziś, ale z 5 lat temu miedź palona była tańsza o złotówkę (co przy kwotach 20-23zł/kg nie robiło większej różnicy).
Z takiego badziewia,jak kabelki AV nigdy nie było pieniędzy,bo było mało.Z tego powodu wyrzuciłem albo oddałem parę worków takiego badziewia.Lepiej"tanio kupić.drogo sprzedać"(a W Grudziądzu lombardów pełno i tam są okazje).
A jakby nasze Państwo dałoby mi zarabiać,to bym miał gdzieś te grosze :evil:
Ale za 600zł nie idzie wyżyć.Na szczęście mieszkam z rodzicami.Choć i tak mi brak kasy na wszystko-dlatego zbierałem latami śmieci.
Brencik_

Post autor: Brencik_ »

Szrot majster pisze:Witam ponownie!
Najwięcej ukradziono nam,jak pojechaliśmy do Bydgoszczy świętować wejście do Unii Europejskiej
Hehe, jakie zrządzenie losu. :lol:
ODPOWIEDZ