Jest to zegarek na rosyjskich lampkach nixie IN12 i neonówkach INS-1.
Układem steruje atmega168pa, a zegar RTC to DS3231. Cały zegarek bardzo stabilnie pracował przez pół roku i nie zaobserwowałem "rozjechania się" z zegarem na komputerze.
Dodatkowo można nim sprawdzić temperaturę ... niestety struktury DS3231 czego nie przemyślałem i nie dołożyłem zewnętrznej czujki.
Sam DS3231 to bardzo ciekawa rzecz z uwagi na wbudowany termometr, układ kompensuje temperaturowo swój oscylator dlatego jest bardzo dokladny.
Jest on podtrzymywany z baterii "jak do płyty głównej" więc zegarek można bezpiecznie odpinać od sieci i przenosić.
Przetwornica to MC34063 z zewnętrznym kluczem na mosfecie. Na wyjściu mamy ~150V.
Lampy są multipleksowane timerem procesora, a do sterowania katodami wykorzystuję tylko 4 piny procesora. Neonówki połączone są szeregowo.
Kod do zegarka nabazgrany w C.
Obudowa jest zrobiona z mahoniu głównie i klonowych klapek. Skleiłem boczki niestety w dość głupi sposób bez wzmocnień i drewno skręciło stąd pęknięcia.
Z tyłu dodałem jeszcze mosiężne rurki wentylacyjne,ale mosiądz wygląda super z mahoniem więc pełnią też funkcję dekoracyjną.
To chyba tyle, jak ktoś bardzo chce popatrzeć na schemat to spróbuję poszukać bo gdzieś mi utonął na którymś dysku.
W nocy zegarek wygląda super i nie ma fotki która dobrze oddała by ten ciepły pomarańcz