Szarotka po "naprawie"

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Szarotka po "naprawie"

Post autor: Marcin K. »

Cześć! Dostałem 3-zakresową Szarotkę wraz zasilaczem, na oko nie kopana, kompletna. Niestety nie było tak różowo a to dlatego, że jakiś flachowiec zdrutował wszystkie nóżki lampy 1T4T... Wiadomo co się stało, musiałem wszystkie lampy wymienić z uwagi na spalone żarzenie. Po podmiance radio się odezwało, wymieniłem tylko kondensator 2,4nF równoległy do trafa głośnikowego i Szarotka naprawdę przyzwoicie gra :) Nie bez problemów się obeszło a chodzi o oczko DM70. Oryginalne było uszkodzone więc wymieniłem je na NOS z firmy PIE. Niestety jak podłączam siatkę oczka do odpowiedniego wyprowadzenia potencjometru radio cichnie. Kombinowałem zamieniając końcówki żarzenia, nawet siatkę z anodą zamieniałem i nic. Poprostu lampa w tej chwili jest nie wysterowana, świeci cały czas ale też nie za mocno. Lampę pozyskałem dawno temu, była "nowa".
Co może powodować takie zachowanie Szarotki? Czyżby ta DM70tka była jednak uszkodzona? Wymiana czegokolwiek w tm radio to masakra, zwłaszcza kondensatora sprzęgającego 1S5T z 3S4T no i DM70 też... W kolejce czeka jeszcze jedna Szarotka, tym razem 2-zakresowa.
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
klik

Re: Szarotka po "naprawie"

Post autor: klik »

No toś mnie podłamał, bo mam w kolejce Juhasa co go jakiś, za przeproszeniem, "futrzaczek" sponiewierał. No i mi 1R5T brakuje :(
O czym z głębokim żalem donosi
Andre
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: disaster »

Cudów nie ma, pomiar napięć i prądów prawdę Ci powie.
Czyli anodowe i siatki DM70.
No i chyba by się warto było zainteresować kondensatorem w obwodzie potencjometru.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Cześć!
Andre nie masz się co martwić na zaś, mam nadzieję że mój przypadek był odosobniony i jednorazowy :-)
Macieju radio gra poprawnie, nie wiem czy jest sens dalszego grzebania z kondensatorami choć może by i to coś tylko trochę poprawiło. Potraktuję ją jako królika doświadczalnego bo Szarotki jeszcze nie napawiałem (nie licząc Juhasów). Stawiam jednak na to iż to z DM70 jest coś nie tak. Napięcia są wręcz książkowe a ona świeci tak nijak. Ciekaw jestem czy ktoś się spotkał z takim uszkodzeniem?
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: disaster »

Miałem oczko, które miało absurdalny prąd siatki. Było to EM coś tam. DMki to tylko z Malwy i Szarotki kojarzę.
Absurdalny prąd siatki DMki w tym przypadku może na tyle zmieniać napięcie po górnej stronie potencjometru, że ma to duży wpływ na głośność.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
elektrit
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: elektrit »

ankowalik pisze:No toś mnie podłamał, bo mam w kolejce Juhasa co go jakiś, za przeproszeniem, "futrzaczek" sponiewierał. No i mi 1R5T brakuje :(
O czym z głębokim żalem donosi
Andre
Ty masz naprawdę coś z kiepełą; jak to u nas mówią "franzolisz chopie." A tej lampki mi też brakuje, o czym od pół roku zawiadamiam w podpisie. Komu jest warty twój post?

Marcin K. mam szarotkę DSK działającą, jak chcesz jakieś pomiary albo fotki elementów do podstawek lamp to proszę bardzo.
Poszukuję 1R5T.
klik

Post autor: klik »

elektrit pisze: Ty masz naprawdę coś z kiepełą; jak to u nas mówią "franzolisz chopie."
Gdybyśmy tego nie mieli, to nikt Tu by nie "pierożył" ino zajął by się konkretną robotą. Niestety nie znam gwary mazurskiej :( Popytam autochtonów. Jak poznam jakiś brzydki wyraz, to chętnie Cię spostponuję :mrgreen:
krzyhoo
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: krzyhoo »

Marcin K. pisze:Cześć!..... Nie bez problemów się obeszło a chodzi o oczko DM70. Oryginalne było uszkodzone więc wymieniłem je na NOS z firmy PIE. Niestety jak podłączam siatkę oczka do odpowiedniego wyprowadzenia potencjometru radio cichnie.
Schemat posiada? Wydaje mi sie, ze na siatce powinien byc rezystor kilka Mohm.
krzyhoo
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: krzyhoo »

Znalazlem schemat w sieci. Nie ma tam resistora kilka Mohm. Wypada wiec, jak juz kolega disaster wspomnial, sprawdzic/wymienic kondensatory wokolo.