Wzmacniacz PP El84 + 5x 6n2p-EW
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Wzmacniacz PP El84 + 5x 6n2p-EW
Witam,
Dość dawno postanowiłem spróbować zrobić swój idealny wzmacniacz, oczywiście na lampach. Popełniłem już kilka konstrukcji, jednak żadna nie spełniała wszystkich moich wymagań stawianych domowemu wzmacniaczowi audio dla mnie.
Tym razem jest to coś co ma temu sprostać. Na wstępie zaznaczam, że nie jestem audiofilem, lubię po prostu dobrze (bez przesady) brzmiące domowe audio. Nie zamierzam stosować cyny z domieszką srebra czy bezpieczników z nadprzewodnika. Nie ma być to również wzmacniacz zrobiony z przypadkowych elementów. Staram się znaleść złoty środek.
Wzmacniacz ma spełniać kilka założeń:
-Moc powyżej 10W/ 8Omh, oczywiście stereo,
-Przedwzmacniacz gramofonowy dobrej jakości,
-Regulacja barwy, balansu kilka przełączników- direct, mono itp.,
-Wyjście(a) słuchawkowe z autorskim układem (odczuciami podzielę się po zmontowaniu, odsłuchach, nikt jeszcze tego nie robił, przynajmniej nie wiem o tym- nie chcę nikogo wprowadzić w błąd),
-Duża ilość wejść- mam trochę magnetofonów, gramofon, kilka CD- nie chce mi się ciągle przełączać,
-Zwarta konstrukcja- klocek, bez wystających lamp,
Zdecydowałem się na taki schemat: http://skarabo.net/sid-21-pp.htm
Oczywiście nie 1:1, wprowadziłem kilka zmian, które opiszę jak wzmacniacz będzie ukończony.
Przedwzmacniacz gramofonowy również ze strony Skarbo.net: http://skarabo.net/sid-21-prea-riaa.htm
Regulacja barwy itp.- standard
Przedwzmacniacz gramofonowy jak i stopień wejściowy z odwracaczem fazy wykonam na tanich lampach 6N2P-EW produkcji ZSRR, w końcówce mocy EL84. Transformatory głośniowe to http://sklep.lampyelektronowe.pl/?9,tgl ... l84)-indel -może nie górnolotne, ale jak już wspomniałem- nie jestem audiofilem, w przyszłości można zawsze wymienić. Sieciowy na zamówienie u P .Ogonowskiego. Chassis i obudowa dość mocno przerobiona po tranzystorowym wzmacniaczu radiowęzłowym.
CDN.
Dość dawno postanowiłem spróbować zrobić swój idealny wzmacniacz, oczywiście na lampach. Popełniłem już kilka konstrukcji, jednak żadna nie spełniała wszystkich moich wymagań stawianych domowemu wzmacniaczowi audio dla mnie.
Tym razem jest to coś co ma temu sprostać. Na wstępie zaznaczam, że nie jestem audiofilem, lubię po prostu dobrze (bez przesady) brzmiące domowe audio. Nie zamierzam stosować cyny z domieszką srebra czy bezpieczników z nadprzewodnika. Nie ma być to również wzmacniacz zrobiony z przypadkowych elementów. Staram się znaleść złoty środek.
Wzmacniacz ma spełniać kilka założeń:
-Moc powyżej 10W/ 8Omh, oczywiście stereo,
-Przedwzmacniacz gramofonowy dobrej jakości,
-Regulacja barwy, balansu kilka przełączników- direct, mono itp.,
-Wyjście(a) słuchawkowe z autorskim układem (odczuciami podzielę się po zmontowaniu, odsłuchach, nikt jeszcze tego nie robił, przynajmniej nie wiem o tym- nie chcę nikogo wprowadzić w błąd),
-Duża ilość wejść- mam trochę magnetofonów, gramofon, kilka CD- nie chce mi się ciągle przełączać,
-Zwarta konstrukcja- klocek, bez wystających lamp,
Zdecydowałem się na taki schemat: http://skarabo.net/sid-21-pp.htm
Oczywiście nie 1:1, wprowadziłem kilka zmian, które opiszę jak wzmacniacz będzie ukończony.
Przedwzmacniacz gramofonowy również ze strony Skarbo.net: http://skarabo.net/sid-21-prea-riaa.htm
Regulacja barwy itp.- standard
Przedwzmacniacz gramofonowy jak i stopień wejściowy z odwracaczem fazy wykonam na tanich lampach 6N2P-EW produkcji ZSRR, w końcówce mocy EL84. Transformatory głośniowe to http://sklep.lampyelektronowe.pl/?9,tgl ... l84)-indel -może nie górnolotne, ale jak już wspomniałem- nie jestem audiofilem, w przyszłości można zawsze wymienić. Sieciowy na zamówienie u P .Ogonowskiego. Chassis i obudowa dość mocno przerobiona po tranzystorowym wzmacniaczu radiowęzłowym.
CDN.
- Załączniki
Ostatnio zmieniony czw, 26 stycznia 2017, 15:17 przez ArMi Si, łącznie zmieniany 4 razy.
Gibson Explorer 02'
Mesa Mark III (head)
Randall RN 4x12
Marshall JCM800 combo
Mesa Mark III (head)
Randall RN 4x12
Marshall JCM800 combo
Re: Wzmacniacz PP El84 + 5x 6n2p-EW
O dużej sprawności. PIONEER HPM 700 i para DIY, idealnie się uzupełniają...
Gibson Explorer 02'
Mesa Mark III (head)
Randall RN 4x12
Marshall JCM800 combo
Mesa Mark III (head)
Randall RN 4x12
Marshall JCM800 combo
- przemak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Sprawność to pikuś, chodzi o charakterystykę przenoszenia. Jesteś gotowy na takie coś, jak to niebieskie a przynajmniej fioletowe? 

- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Do takich kolumn nie potrzebujesz nawet 10W
Moje kolumny maja ~95db/W/m, napedzam je malym wzmacniaczem na EL84 z uzwojeniem wtornym wpietym w katode (jak tutaj: download/file.php?id=41222) wiec mocy to ma moze z 4W. Boje sie rozkrecic na wiecej, niz godzine 12...

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
przemak pisze:Sprawność to pikuś, chodzi o charakterystykę przenoszenia. Jesteś gotowy na takie coś, jak to niebieskie a przynajmniej fioletowe?
Delikatnie mówiąc- "fajnie to nie wyglada", ale tak, jestem gotowy!
Te kolumny grałały już z przeróżnymi wzmacniaczami (też lampowym)- przyjemnie.
Jak ukończę, zrobię pomiary wzmacniacza...
Gibson Explorer 02'
Mesa Mark III (head)
Randall RN 4x12
Marshall JCM800 combo
Mesa Mark III (head)
Randall RN 4x12
Marshall JCM800 combo
- przemak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Nie zrobisz 
WSZYSCY posiadacze fajnych audiofilskich wzmacniaczy lampowych, z którymi się kontaktowałem, mimo posiadanej wiedzy i sprzętu do takiego pomiaru wymyślali takie przeszkody, że aż przykro

WSZYSCY posiadacze fajnych audiofilskich wzmacniaczy lampowych, z którymi się kontaktowałem, mimo posiadanej wiedzy i sprzętu do takiego pomiaru wymyślali takie przeszkody, że aż przykro

- slawekmod
- 1875...2499 postów
Co prawda nie jestem audiofilem i nie mam fajnych wzmacniaczy ale ja z chęcią przedstawiam swoje pomiary. Jak coś nie działa jak potrzeba to niech inni też to zobaczą 

Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
- krzem3
- 1250...1874 posty
Słuszna racja.
- przemak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Ostatnio byłem blisko, problemem nie do przejścia dla konstruktora wzmacniacza okazał się brak kabelka minijack
Macie komputery z kartami dźwiękowymi, czasem nawet interfejsy, REW jest darmowy, przegwizdajcie swoje wzmacniacze 

Bez jaj... jak kilkukrotnie (celowo) zaznaczałem nie jestem audiofilem aby uniknąć porównywania mnie do nich. Zależy mi na dźwięku, parametry są drugorzędnym wyznacznikiem klasy wzmacniacza, oczywiście w mojej opinii- przekonałem się o tym nie jednokrotnie, ,,im coś lepiej gra jest lepsze". Skończę, posłucham, podzielę się wrażeniami, pomiarami, jakiekolwiek by nie były.przemak pisze:Ostatnio byłem blisko, problemem nie do przejścia dla konstruktora wzmacniacza okazał się brak kabelka minijackMacie komputery z kartami dźwiękowymi, czasem nawet interfejsy, REW jest darmowy, przegwizdajcie swoje wzmacniacze
Jestem świadom jakie parametry będzie miała ta konstrukcja, wiem, że już średniej klasy wzmacniacze tranzystorowe mają lepsze, co nie wyklucza tego, że je przedstawię.
Gibson Explorer 02'
Mesa Mark III (head)
Randall RN 4x12
Marshall JCM800 combo
Mesa Mark III (head)
Randall RN 4x12
Marshall JCM800 combo
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Im więcej pomiarów a w szczególności "oscyloskopowo-generatorowych" i ich publikowaniu tym lepiej. Przekopując mnóstwo tematów na temat EL84 SE może w 10 % z nich trafiłem na jakikolwiek pomiar oscyloskopem. Szkoda że tak jest bo miałbym chociaż jakiś punkt odniesienia czy u mnie jest dobrze czy źle. Dobra, już nie zanudzam 

- przemak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
No tak, ale robicie pomiary prostokątem i na podstawie "wyglądu" oceniacie parametry i pasmo przenoszenia, tymczasem tuż obok @Romekd pokazał, że to jest bardzo skomplikowana sprawa. Pomiar przy pomocy darmowego oprogramowania daje w minutę wszystkie parametry - pasmo, fazę, zniekształcenia - tymczasem jedni oglądają prostokąt a inni z woltomierza wpisują do tabelki...
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Do pomiarów używam przebiegów sinus i trójkąt, prostokąt idzie "rzutem na taśmę" bo skoro robię inne to i mogę zrobić przy okazji prostokąt.
- krzem3
- 1250...1874 posty
Doświadczony elektronik z przebiegu prostokątnego może dokładnie ocenić kilka parametrów wzmacniacza.przemak pisze:No tak, ale robicie pomiary prostokątem i na podstawie "wyglądu" oceniacie parametry i pasmo przenoszenia, tymczasem tuż obok @Romekd pokazał, że to jest bardzo skomplikowana sprawa. Pomiar przy pomocy darmowego oprogramowania daje w minutę wszystkie parametry - pasmo, fazę, zniekształcenia - tymczasem jedni oglądają prostokąt a inni z woltomierza wpisują do tabelki...
krzem3