Ja natomiast napisałem wyraźnie: "na oko pasmo 48Hz z nachyleniem 12dB/okt"

Wydawało mi się, że warto będzie zobaczyć, jak taki przebieg wygląda i jak go słychać - przynajmniej ja zobaczyłem i usłyszałem to samo, co Ty w układzie z czterema operacyjnymi. Układ z lampą był jakby pretekstem, żeby się za to zabrać - jasne, że są impedancje wyjściowe poprzednich stopni w tym jedna niewiadoma, jasne, że wpływają na częstotliwość. To, co chciałem zrobić, to zobaczyć mniej więcej fazę a nie pasmo. W Pro-Toolsie w ogóle nie da się tego zrobić, to znaczy uwzględnić impedancji wyjściowej poprzedniego stopnia, mam tylko filtry i to o ograniczonych nastawach, to była bardziej zabawa niż jakiekolwiek badanie, a sprowokowałeś mnie stwierdzeniem "spróbuj zasymulować w swoim programie taki układ". Wiedziałem, że się nie da. Rezystor i kondensator w katodzie - zgoda, dziesięć razy przesadziłem, ale to było liczone w pamięci podczas schodzenia do piwnicy

Dwa filtry pierwszego stopnia dają filtr drugiego stopnia - jasne, że zmienia się częstotliwość graniczna i nie jest taka, jak zaokrągliłem mniej więcej. Ja to wszystko wiedziałem, miałem na studiach, ale ponieważ było to ponad 30 lat temu, to pozwoliłem sobie zapomnieć

O co najbardziej mi chodziło, to o posłuchanie tych "zwisów" - IMO brzmieniowe niczym się to nie różni, zgodnie zresztą z praktyką i teorią. Jak pisałem, mogę zrobić wysokiej jakości pliki, pokazujące to, co w układzie z czterema operacyjnymi, i od tego zacząłem zabawę. Mogę tego słuchać w czasie rzeczywistym, zmieniając parametry, bez konieczności przełączania np. odsłuchu na inne wyjście, co IMO jednak przeszkadza w ocenie. Układ lampowy to już w ogóle zabawa, bo tego się w Pro-Toolsie po prostu nie da.