Radio Kos albinos
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- romanradio
- 1250...1874 posty
Radio Kos albinos
Witam koledzy
Do niedawna radio Kos kojarzyło mi się tylko z obudową zieloną lub niebieską.Innych kolorów nie znalazłem w sieci.Ten Kos ma białą,a przynajmniej miał taką na początku bo po latach trochę się zmieniła,przyżółciła ,jest jak widać.Daję kilka zdjęć,przed renowacją i po,mogą się przydać komuś kto odbudowuje takie zniszczone radyjko,a zresztą zdjęć Kosa na forum jest tyle co nic. Gałki są niestety nie oryginalne,choć podobne.I one i brakujące logo będzie kiedyś uzupełnione na firmowe.Głębokie pęknięcie górnej ścianki zostało naprawione metodą o której kiedyś pisałem.Wszystko ok!,nie mogę tylko wydedukować po co ta nylonowa wpinka z tyłu na ściance,jest oryginalna,kabel sieciowy z wtyczką także.
pozdrawiam
Roman
Do niedawna radio Kos kojarzyło mi się tylko z obudową zieloną lub niebieską.Innych kolorów nie znalazłem w sieci.Ten Kos ma białą,a przynajmniej miał taką na początku bo po latach trochę się zmieniła,przyżółciła ,jest jak widać.Daję kilka zdjęć,przed renowacją i po,mogą się przydać komuś kto odbudowuje takie zniszczone radyjko,a zresztą zdjęć Kosa na forum jest tyle co nic. Gałki są niestety nie oryginalne,choć podobne.I one i brakujące logo będzie kiedyś uzupełnione na firmowe.Głębokie pęknięcie górnej ścianki zostało naprawione metodą o której kiedyś pisałem.Wszystko ok!,nie mogę tylko wydedukować po co ta nylonowa wpinka z tyłu na ściance,jest oryginalna,kabel sieciowy z wtyczką także.
pozdrawiam
Roman
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Re: radio Kos albinos
Gratuluję nabytku
Ja do Kos'a to mam chyba pecha.... od 4lat próbuję bezskuteczie nabyć w drodze kupna

Ja do Kos'a to mam chyba pecha.... od 4lat próbuję bezskuteczie nabyć w drodze kupna

- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
Re: Radio Kos albinos
Rzeczywiście duża ciekawostka
. Sam mam "typowego" w kolorze niebieskim.

Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Na jednym ze zdjęć widać spalony rezystor przy prostowniku selenowym?
Wydaje mi się że tych odbiorników wyprodukowano stosunkowo niewiele lub też często pękała obudowa, co wiązało się z ich kasacją.
Wydaje mi się że tych odbiorników wyprodukowano stosunkowo niewiele lub też często pękała obudowa, co wiązało się z ich kasacją.

Ratujmy stare tranzystory!
Tak, coś tych Kosów mało się trafia. Dziesięć lat poluję na nie i nadal nic. Duży plus dla Romana za umieszczenie zdjęć. Na pewno się przydadzą. Każde rzadko spotykane radio, przed postawieniem na półkę, powinno być dokładnie sfotografowane i umieszczone na Triodzie.
Mi udało się swego czasu trafić na Kosa. Być może kiedyś był biały, ale teraz to raczej kość słoniowa. Poniżej zdjęcia mojego egzemplarza. Niestety nie mam napisu, a raczej jest nierealne, żeby gdzieś go dostać. Pozostaje jedynie drobienie.
Paweł
- romanradio
- 1250...1874 posty
Cześć !AZ12 pisze:Witam
Sławek,przyjacielu nie bądż człowiekiem małej wiary,rezystor ma tylko przypalony,sczerniały lakier- z powodu który już usunąłem.Radyjko gra ładnie na Dł i Śr z anteny ferrytowej,na zakresie Kr,z metrowego kawałka przewodu wtykniętego do gniazdka anteny
Na stronie *old radio* znalazłem właśnie zdjęcie Kosa w białej (czy kremowej?) obudowie ale z kratką na głośnik niebieską.Czy ktoś ma dokładną wiedzę,w jakiego koloru obudowach "wychodziły" radyjka Kos?
pozdrawiam
R.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Jeśli radio stało w jasnym pomieszczeniu to promieniowanie UV zrobiło swoje. Szkło okienne nie zatrzymuje go w 100 procentach.pawfil pisze:Mi udało się swego czasu trafić na Kosa. Być może kiedyś był biały, ale teraz to raczej kość słoniowa.
Ratujmy stare tranzystory!
- salicjonał
- 1250...1874 posty
Witam.
Można by się w takim przypadku pokusić o pomalowanie szyb okiennych luminoforem.
Można by się w takim przypadku pokusić o pomalowanie szyb okiennych luminoforem.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Cześć! Mój Kos jest zielony, widziałem niebieski i czerwony (?). Masz montaż na płytce drukowanej ale miełem kiedyś chassis od Kosa o montażu przestrzennym. Pozbyłem się go z uwagi na niemożliwość zdobycia doń obudowy
W takim kolorze to raczej rzadkość.

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- romanradio
- 1250...1874 posty
Marcin K. pisze:Cześć! Mój Kos jest zielony, widziałem niebieski i czerwony (?). Masz montaż na płytce drukowanej ale miełem kiedyś chassis od Kosa o montażu przestrzennym. Pozbyłem się go z uwagi na niemożliwość zdobycia doń obudowyW takim kolorze to raczej rzadkość.
Cześćelektrit pisze:W tym Kosie filtry p.cz. są take same jak w Szarotce?
masz rację,była taka wersja z montażem przestrzennym,oglądałem parę lat temu u kolegi.
Kol elektrit
filtry pcz w Szarotce obydwa jednakowe o symbolu AP-1001/70
a w Kosie pierwszy ma symbol 2K13A, drugi 2K8A
pozdrawiam
R.
Trochę danych o produkcji Kosa :
w 1960 roku wyprodukowano 26694 szt
w 1961 roku wyprodukowano 8045 szt
w 1962 roku wyprodukowano 13 szt
w 1960 roku wyprodukowano 26694 szt
w 1961 roku wyprodukowano 8045 szt
w 1962 roku wyprodukowano 13 szt
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Jaka była opłacalność robić 13 szt? Nawet jak zostały jakieś resztki komponentów w magazynie.
Poszukuję 1R5T.
-
- 3125...6249 postów
Styczeń 62r coś trzeba było robić. Wykonano 150% normy bo w pierwszym dniu stycznia wykonano 13 sztuk i potem.... nic.elektrit pisze:Jaka była opłacalność robić 13 szt? Nawet jak zostały jakieś resztki komponentów w magazynie.