AMP Audio Music KL. A w wykonaniu amatorskim.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- krzem3
- 1250...1874 posty
Re: AMP Audio Music KL. A w wykonaniu amatorskim.
Wzmacniacz w komplecie, dzisiaj otrzymałem pokrywę górną bardzo dokładnie wykonaną, zagięcia oraz natrysk proszkowy.
Ostatnio zmieniony czw, 8 grudnia 2016, 18:33 przez krzem3, łącznie zmieniany 1 raz.
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Cześć, mógłbyś wrzucić oscylogramy przebiegów prostokąt i trójkąt dla 30, 100, 250 Hz oraz 10,15,25kHz?
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
- krzem3
- 1250...1874 posty
Dopiero wykonywałem wstępne pomiary, po zmianie TG trochę się zmieniło i należy dopasować od nowa USZ, sprawdzić napięcia.
- krzem3
- 1250...1874 posty
W nocy wykonałem na szybko kilka pomiarów, nie poprawiając jeszcze nic w układzie wzmacniacza, po zmianie transformatorów.krzem3 pisze:Dopiero wykonywałem wstępne pomiary, po zmianie TG trochę się zmieniło i należy dopasować od nowa USZ, sprawdzić napięcia.
Muszę koniecznie podłączyć przez USB oscyloskop do laptopa, wykonywanie zdjęć z pomiarów jest uciążliwe i zajmuje sporo czasu.
Pomiaru przebiegu prostokątnego poniżej 50 Hz nie ma co zamieszczać, a i ten nie wygląda najlepiej, może to taka uroda wzmacniaczy SE.
Plusem jest, brak wzbudzeń przy niskich i wysokich częstotliwościach po wymianie transformatorów. Kolumn głośnikowych jeszcze nie podłączyłem i nie słyszałem dźwięku.
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Dzięki kolego Krzem3 za oscylogramy. 

Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
- krzem3
- 1250...1874 posty
Na spokojnie wykonałem pomiary górnego pasma, które wynosi 49,22 KHz -3dB.
- Krzysztof_M
- 500...624 posty
Ponieważ wątek rozrósł się, mógłbyś zrobić porównanie parametrów dla oby transformatorów wyjściowych?krzem3 pisze:Na spokojnie wykonałem pomiary górnego pasma, które wynosi 49,22 KHz -3dB.
Głównie interesujące mogą być porównania mocy wyjściowej dla założonych zniekształceń pasma przenoszenia, zniekształceń oraz przebiegi.
Oczywiście jeśli to nie kłopot.
Ostatecznie wydałeś dodatkową kasę na nowe transformatory więc ciekawe jest czy się opłacało i dlaczego tak/nie.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −
- krzem3
- 1250...1874 posty
Właściwie to trudno porównywać. Poprzedni TG to standard 2 X EL84 SE, obecny toroidalny wykonany na zamówienie o zwiększonym Ia do 300 mA z trzykrotnie powiększoną szczeliną, można wykorzystać w przyszłości lampy z serii KT 88, 6550. Duży plus, to niezauważalne rozsiewanie zakłóceń. Należy zwrócić uwagę na bardzo dobre przenoszenie pasma od 10,52 Hz -3dB do 49.22 KHz -3dB.
- Krzysztof_M
- 500...624 posty
Czyli nie ma co liczyć na tabelkę porównawczą dla chociażby pasma przy jednakowym obciążeniu i mocy?
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −
- krzem3
- 1250...1874 posty
Porównania nie będzie, ponieważ nie byłem tak daleko z pomiarami przy poprzednich transformatorach, to co pozostało jest na forum.
Po drugie, nie miałem zamiaru porównywać jakości TG dwóch krajowych firm, najlepiej jak każdy zainteresowany wyrobi sobie osobiste zdanie.
P.S.
Co może psuć wygląd przebiegu prostokątnego, wiadomo najłatwiej napisać transformator wyjściowy. Po kondensatorze z lampy wysterowania przebiegi 10, 20, 30 KHz wyglądają bardzo obiecująco, po lampach mocy wyjściowej wygląd prostokąta się pogarsza. Różne kombinacje rezystorami i kondensatorami przy USZ nie wnoszą specjalnego polepszenia, spada lub podnosi się tylko wzmocnienie. Ostatni przebieg 10 KHz po stopniu mocy wyjściowej.
Po drugie, nie miałem zamiaru porównywać jakości TG dwóch krajowych firm, najlepiej jak każdy zainteresowany wyrobi sobie osobiste zdanie.
P.S.
Co może psuć wygląd przebiegu prostokątnego, wiadomo najłatwiej napisać transformator wyjściowy. Po kondensatorze z lampy wysterowania przebiegi 10, 20, 30 KHz wyglądają bardzo obiecująco, po lampach mocy wyjściowej wygląd prostokąta się pogarsza. Różne kombinacje rezystorami i kondensatorami przy USZ nie wnoszą specjalnego polepszenia, spada lub podnosi się tylko wzmocnienie. Ostatni przebieg 10 KHz po stopniu mocy wyjściowej.
- krzem3
- 1250...1874 posty
Po dalszym konsekwentnym i mozolnym poszukiwaniu dobrych parametrów wzmacniacza, uzyskałem zaskakująco dobre dolne i górne pasmo przenoszenia w trybie UL dolne 8.850 Hz -3dB, górne 66.09 KHz -3dB.
- krzem3
- 1250...1874 posty
Mnie wypada kupić nową dobrze dobraną kwadrę lamp 6P14P ER, obecne są już trochę rozjechane, kto wie czy były dobrze sparowane.
Ostatnie uzyskane pasmo było przy zastosowaniu głębokiego USZ, wzmacniacz bez USZ uzyskuje górne pasmo 46 KHz-3dB, firma podaje 48 KHz-3dB.
Udało mi się w końcu wykonać trochę lepsze zdjęcia frontu wzmacniacza, malowanie paneli na wysoki połysk jest tego powodem. Z braku miejsca, chwilowo wzmacniacz postawiłem na amplitunerze HK 3470 Harman Kardon.
Ostatnie uzyskane pasmo było przy zastosowaniu głębokiego USZ, wzmacniacz bez USZ uzyskuje górne pasmo 46 KHz-3dB, firma podaje 48 KHz-3dB.
Udało mi się w końcu wykonać trochę lepsze zdjęcia frontu wzmacniacza, malowanie paneli na wysoki połysk jest tego powodem. Z braku miejsca, chwilowo wzmacniacz postawiłem na amplitunerze HK 3470 Harman Kardon.
- krzem3
- 1250...1874 posty
Wykres charakterystyki, wykonany przy obciążeniu 8 ohm oraz przy Vpp 10,4V, czerwona linia oznacza -3dB.
Jeśli chodzi o "zęby" na charakterystyce, to wynikają one z zagęszczenia pomiarów, a nie z jakości samego wzmacniacza.
W zakresie poniżej 1 kHz, charakterystyka jest wykreślana na podstawie punktów oddalonych od siebie o maksymalnie 250 Hz.
Powyżej 10 kHz - punkty pomiarowe są oddalone od siebie o nawet 1500 Hz - stąd te "zęby". Aprosymacja programu i skala logarytmiczna jeszcze potęgują ten efekt.
krzem3
Jeśli chodzi o "zęby" na charakterystyce, to wynikają one z zagęszczenia pomiarów, a nie z jakości samego wzmacniacza.
W zakresie poniżej 1 kHz, charakterystyka jest wykreślana na podstawie punktów oddalonych od siebie o maksymalnie 250 Hz.
Powyżej 10 kHz - punkty pomiarowe są oddalone od siebie o nawet 1500 Hz - stąd te "zęby". Aprosymacja programu i skala logarytmiczna jeszcze potęgują ten efekt.
krzem3
- 1dB przy 20 kHz - szału nie ma.