TG rodem z TV

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Gdzie???

Post autor: amator »

ZoltAn pisze:Po prostu - taka jest normalna kolej życia - więc nie ma co robić sobie wyrzutów :!: :!: :!:
Witam.
Może i nie ma co sobie "wyrzucać", ale jest czego żałować. Daję sobie rękę uciąć, że wśród tych lamp każdy z nas znalazłby coś ciekawego dla siebie. Wiem, że część lamp (z seri GUxx, QQxx itp.) została, jednak reszta poszła na stos.
Szczęsciem większosc Polaków jest z tych, co to zawsze im się cos przyda :lol: , wiec chomikuja (czyli sru na strych lub do piwnicy) stare i "niepotrzebne" rzeczy - dzieki tem takie Allegro pelne jest staroci.

Fakt. Jednak ostatnio zaczyna im brakować miejsca i robią porządki. W drugi dzień świąt odwiedziłem swoich dziadków. Pamiętałem, że dziadek miał kilka starych TV i jakieś radia. Dosłownie 2,3 tygodnie przed świętami pozbył się wszystkiego, bo "zawalały szopę". Było tego 9 czy 10 TV, adapter i 2 lub 3 radia. Pomijam fakt małej przydatności części z TV, ale TG czy choćby lampy z podstawkami raczej się przydają.
Że o radiach nie wspomnę.
Z tej całości "uratowałem" Rapsodię, 2 lamy EBL i TG5/53. Ilość raczej nie oszołałamia.
Dziadek wspomniał coś o sąsiedzie, który kiedyś, przed laty, zajmował się chałupniczo naprawą radioodbiorników i TV. Może nie wszystko jeszcze stracone...
Ale, czy z dzisiejszych czasów cos ocaleje? Śmiem watpic: menelska swolocz i złomiarskie bydło (nie obrażając naszych karmicieli -rogacizny :!: :!: :!: ) niszczy wszystko co sie da (i nie da zniszczyc :!: ) - wiec czarno trzeba patrzec na przyszlosc pamiatek kultury materialnej dzisiejszych czasow... :cry:
Zgodzę się i nie. Jednak nie będę polemizował, ponieważ weszli byśmy w sfery polityki, a tego mam dość, serdecznie. Poza tym, nie to miejsce. Sumując krótko - "tfu, na psa urok... lelum, polelum".

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: ....sk...andalicznie OT !

Post autor: ZoltAn »

Zgodzę się i nie. Jednak nie będę polemizował, ponieważ weszli byśmy w sfery polityki,

To nie ma absolutnie nic wspólnego z polityką!

Bydlak, odłamujący brązowy krzyż z czyjegoś nagrobka, kradnący żeliwną pokrywę ze studzienki na ruchliwej jezdni, wyciągający kabel z kanału telekomunikacyjnego albo walizkę lekarską z karetki reanimacyjnej, czy odcinający "krykę" gen. Zietkowi z pomnika w centrum Katowic przynajmniej dla mnie będzie zawsze BYDLAKIEM bez względu na to jaka opcja polityczna przyczyniła się do takiej jego degrengolady.

Polityka polityką, ale człowiek ma być człowiekiem i znać granice, które dzielą go od stania się biologicznym tworem poruszajacym się na dwóch (nie zawsze...) kończynach i posługującym się atykułowanymi (nie zawsze...) dźwiekami.

Zoltan
Załączniki
Człowiek to brzmi dumnie....
Człowiek to brzmi dumnie....
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam.

:arrow: ZoltAn, ja właśnie to określam "polityką", choć ten cudzysłów zastosowany wcześniej zmieniłby postać rzeczy.
E. Aronson powiedział:"Gdyby człowiek opracował tyleż sposobów na przyżycie, ile zna na zabijanie..."
Nie wchodźmy głębiej, bo "utoniemy"... w koszu.

Choć wątek mocno odbiegł od tematu, nadal zwracam się z prośbą do wszystkich, którzy mogą co kolwiek więcej powiedzić w sprawie "leciwych" transformatorów Zatra. Mimo otrzymanej pomocy ciągle czuję niedosyt wiedzy. Poza tym, nie chce mi się wierzyć, że taka firma spoczęła na produkcji kilku rodzajów traf, obsadzanych w sprzęcie RTV.

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Trafa Zatra.

amator pisze:nadal zwracam się z prośbą do wszystkich, którzy mogą co kolwiek więcej powiedzić w sprawie "leciwych" transformatorów Zatra.
Czego szukasz? Podaj jakieś symbole - coś napewno znajdę.

Zoltan
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam.
Czego szukam?? Wszystkiego. Lubię mieć coś "w zanadrzu", bo - parafrazując do jednego z praw Murphy'ego - "To coś, czego nie masz lub się tego pozbyłeś może okazać się niezbędne bądź przydatne w najmniej spodziewanym momencie".
Szukałem, pytałem... nikt nie słyszał o kartach katalogowych wydawanych przez Zatrę. Obecnie może i się zmieniło, ale danych starszych transformatorów jak na lekarstwo.

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

taaak...

amator pisze:parafrazując do jednego z praw Murphy'ego - "To coś, czego nie masz lub się tego pozbyłeś może okazać się niezbędne bądź przydatne w najmniej spodziewanym momencie".
... skądś ja to znam :?
nikt nie słyszał o kartach katalogowych wydawanych przez Zatrę.
... bo zapewne jak wiekszość firm - producentów tzw. "osprzętu" ich nie wydawała.

Np. Zakłady Wytwórcze Głosników (potem Tonsil) we Wrześni swój pierwszy katalog wydały w 1957 roku (mam!).

Zakład zamawiający u takiego producenta np. transformator sieciowy zwracał sie z "zapytaniem" i podawał wymagania.

Firma liczyła trafo, potem podejmowała produkcję a odbiorca otrzymywał tzw. WT (warunki techniczne odbioru) z dokładnymi danymi.

Jeżeli trafo było standardyzowane (np. dławik, głośnikowe czy sieciowe) do wyrobów różnych rodzajów i firm (tv, radia, gramofony, wzmacniacze) i przewidziane także do serwisowania e.s.p.u. to dostawało konkretny symbol (np. TS45/6/676 czy TG5/53) i pod nim było produkowane na sprzedaż.

Pamiętam takie trafko K196 do kalkulatora ELZAB, nawet u nas w firmie nikt nie wiedział o nim czegos więcej po za mocą i Uwy.

Dane tego trafa pokazały się w jakimś katalogu dopiero w kilkanaście lat po zaprzestaniu ich produkcji.

W latach 90-tych ktoś prywatnym sumptem wydał odtworzony zbiorczy katalog Zatry - taka kilkustronicowa żółta książeczka formatu A5 - n.b. z wieloma błędami.

Zoltan
Ostatnio zmieniony sob, 14 stycznia 2006, 23:47 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 1 raz.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

ZoltAnie a wiesz coś o jakimś trafo z imp. wejściową=3kohm ? W innym wątku ktoś wymienił Td-451-676 (3.2kohm) ale on ma słabiutkie pasmo. :cry:
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: taaak...

Witam.
ZoltAn pisze:... bo zapewne jak wiekszość firm - producentów tzw. "osprzętu" ich nie wydawała.
Phi, czyli nie ma co liczyć na typowy, kilkunasto stronicowy zeszycik ze zbiorczymi danymi transformatorów głośnikowych :( Szkoda...
Zakład zamawiający u takiego producenta np. transformator sieciowy zwracał sie z "zapytaniem" i podawał wymagania.
Firma liczyła trafo, potem podejmowała produkcję a odbiorca otrzymywał tzw. WT (warunki techniczne odbioru) z dokładnymi danymi.
Oż w ... mordę. Nikt nie był na tyle genialny żeby wyliczenia inżynierów, gdzieś podczas śniadania, na gazecie (serwetce) :wink: zgarnąć w kieszeń dla potomnych :?: :?: :?:
W latach 90-tych ktoś prywatnym sumptem wydał odtworzony zbiorczy katalog Zatry - taka kilkustronicowa żółta książeczka formatu A5 - n.b. z wieloma błędami.
amator pisze:Phi, czyli nie ma co liczyć na typowy, kilkunasto stronicowy zeszycik ze zbiorczymi danymi transformatorów głośnikowych :( Szkoda...
...bez błędów...

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Mam!

Ale będę musiał pogadać z Adminem, żeby jakoś wysłać conajmniej pięć załączników większych od 300kB (około 450kB każdy).

Nie umiem na tyle skompresować zdjęć stron formatu A4, żeby i zmieściły się w limicie objetościowym załacznika i były dostatecznie czytelne.

A jest to 5 (pięć) stron dotyczących traf głośnikowych produkowanych do 1960r. w Polsce: dokładnych danych technicznych i rysunków uzwojeń wraz z ilością zwojów :!: :!: :!:

Doliczając do tego jeszcze 4 strony dotyczące takichże danych transformatorów radiowęzłowych, razem 9 stron A4 :lol:

A poniżej - tylko dla "skosztowania" czyli poglądowo: dwie stronki (niestety zbyt skompresowane, więc bardzo słabo czytelne) ... :oops:

ZoltAn
Załączniki
Transformatory głośnikowe - dane techniczne.
Transformatory głośnikowe - dane techniczne.
J.w. - dane uzwojeń.
J.w. - dane uzwojeń.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Niestety takie rzeczy (oraz schematy) to tylko w Erze, tfu, tylko w GIF-ie (ale kompresja słaba), JPEG mniejszy ale sieje pikselozą. :?
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam.
HA, a więc coś się zachowało :P . Super. Dzięki ZoltAn za trud... Tak przy okazji - będę chyba musiał bardziej poszperać po "Fonarze" :roll:

Pozdrawiam serdecznie
ODPOWIEDZ