Tester LCR GM328A
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 2500...3124 posty
Re: Tester LCR GM328A
Witam ponownie.
Zadałem to pytanie z jednego powodu. Chodzi o sprawdzenie jak inne tego typu testery robią pomiary diod a konkretnie DZG2, 4, 7. Mój stwierdza ze owe diody a mam ich kilka (niektore nowe) to kondensatory o pojemności około 40pf.
Zadałem to pytanie z jednego powodu. Chodzi o sprawdzenie jak inne tego typu testery robią pomiary diod a konkretnie DZG2, 4, 7. Mój stwierdza ze owe diody a mam ich kilka (niektore nowe) to kondensatory o pojemności około 40pf.
- Koleszek
- 125...249 postów
- Kontakt:
Sprawdzę jak wrócę do domu...
Te diody mają spory prąd wsteczny, stąd miernik testując po kolei "co to za element?" odrzuca możliwość, że podłączony element może być diodą, ale wykrywa pojemność złącza.
Tak samo dziwnie wykrywane są kondensatory tantalowe - jako diody z pojemnością.
Tak samo dziwnie wykrywane są kondensatory tantalowe - jako diody z pojemnością.
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
- Andrew
- 250...374 postów
Mój tester mierzy podobnie. Wiele MOSFETów określa jako kondensatory...
...omne ignotum pro magnifico.../wszystko nieznane jest nadzwyczajne/.
-
- 2500...3124 posty
U mnie tylko te diody DZG reszta poprawnie. teraz sobie sprawiłem drugi tester do samodzielnego zmontowania z generatorem i pomiarem częstotliwości. Ten niektóre DZG mierzy poprawnie..Andrew pisze:Mój tester mierzy podobnie. Wiele MOSFETów określa jako kondensatory...