Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Jeśli przekrój przewodu PEN w nowym budownictwie jest minimum 10mm² dla miedzi i 16mm² dla aluminium to instalacja jest poprawnie wykonana. Są normy i przepisy, który każdy elektryk musi znać i je przestrzegać.szewek pisze:A u nas uprawniony projektant projektuje a inwestor zakupuje kabel 5 żyłowy doprowadzający energię el, Zakład Energetyczny robi przyłącze na 4 żyłowym, a w domu położonym na górce 9 metrowej nie projektuje, projektant uprawniony, instalacji odgromowej. Inwestor musi więc konceptualizować na własną rękę (głowę), jak ma jakieś techniczne wykształcenie to jest mu łatwiej:), i już zupełnie bez schematycznego projektowania (co nie znaczy że bez schematu) wykonuje najlepiej jego zdaniem elektrykę.
Piotr.
I chyba może tak być? W skrzynce przyłączeniowej robi się lokalny uziom i do niego podłącza się piąty przewód.szewek pisze:A u nas uprawniony projektant projektuje a inwestor zakupuje kabel 5 żyłowy doprowadzający energię el, Zakład Energetyczny robi przyłącze na 4 żyłowym,
Nie wiem skad te informacje o tych 99%, ale reszta to kompletna bzdura, nie masz pojecia o energetyce za oceanem.lamposz pisze: Według mnie i tak najciekawsze jest to , że 99% energii w Ameryce prowadzonych jest nad ziemią , kablami rozwieszonymi na drewnianych słupach![]()
Zgłębiłem temat i dowiedziałem się, że większość "infrastruktury" energetycznej jest tam prywatna, no a wiadomo ma być najtaniej![]()
Skutki są takie, że każdy dom prywatny ma na zapleczu agregat z zapasem paliwa na kilka dni.
Pozdrawiam, z całkiem dobrze zelektryzowanego Zakopanego