Krajowa elektryka ;)

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
szalony
moderator

Krajowa elektryka ;)

Post autor: szalony »

Musialem się pochwalić - standard po każdej przeprowadzce. Gniazdko w łazience nad umywalką :twisted: IP20, bolec wisi w powietrzu, zero na niebieskim, faza na żółto-zielonym. :)
Załączniki
poland.jpg
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
bratyslaw
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Krajowa elektryka ;)

Post autor: bratyslaw »

A tu w pewnej jednostce wojskowej - szlag trafił płytę główną w nowej drukarce. I to nie jest odosobniony przypadek w tej i podobnych instytucjach :)
Załączniki
2.jpg
Awatar użytkownika
salicjonał
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: salicjonał »

Cóż, ja poczułem ufazowiony żyrandol.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Vic384 »

Czesc
Jak dlugo nie bedzie w Polsce tak, jak np: w Kanadzie, czyli obowiazkowo lewy bolec to zero, prawy faza, a "dolny" uziemienie, to tak bedzie.
Prosze kupic gnazdko na dwie wtyczki, czy jest szansa aby bylo rozdzielenie w nim fazy i zera ? Nie, zawsze bedzie w takim gniazdku pomieszanie. Po prostu jest taka konstrukcja gniazdek. Jedyna szansa na zmiane jest taka, ze ktos z rodziny, po wypadku, wytoczy proces o dopuszczanie niebezpiecznych urzadzen na rynek. Musi to byc jednak ktos z duzyyyyyyyyyyymi plecami.
Pozdrowienia
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Niedawno sąsiad prosi mnie o podłączenie żyrandola, przy demontażu starego sprawdzam działanie włącznika, włącza nieprawidłowo, albo jedna żarówka albo trzy, nie można jedna lub dwie a potem trzy na raz, pytam sąsiada a on ,,przecież pan panie Heniu od lat mi dłubie przy elektryce''......popełniłem taki głupi błąd, przecież wcześniej było OK? Ściany ładnie pomalowane, sąsiad chwali się, że sam niedawno malował, przy okazji zdemontował pstryczek a potem ,,trzy śrubki w pstryczku, trzy kabelki wystają ze ściany, łatwizna''....A w Norwegii nie mógł bym podłączyć żyrandola, dodać kolejnego gniazdka w ścianie itp, tam instalacja musi być zgodna z projektem (każdy dom ma) a przeróbki może wykonać i nanieść zmiany (KONIECZNIE!) na projekt instalacji wyłącznie uprawniony elektryk.
Brencik_

Post autor: Brencik_ »

Norwegia to akurat lekko chory kraj. Socjalizm czystej formy.
Awatar użytkownika
szewek
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: szewek »

A u nas uprawniony projektant projektuje a inwestor zakupuje kabel 5 żyłowy doprowadzający energię el, Zakład Energetyczny robi przyłącze na 4 żyłowym, a w domu położonym na górce 9 metrowej nie projektuje, projektant uprawniony, instalacji odgromowej. Inwestor musi więc konceptualizować na własną rękę (głowę), jak ma jakieś techniczne wykształcenie to jest mu łatwiej:), i już zupełnie bez schematycznego projektowania (co nie znaczy że bez schematu) wykonuje najlepiej jego zdaniem elektrykę.
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam
szewek pisze:A u nas uprawniony projektant projektuje a inwestor zakupuje kabel 5 żyłowy doprowadzający energię el, Zakład Energetyczny robi przyłącze na 4 żyłowym, a w domu położonym na górce 9 metrowej nie projektuje, projektant uprawniony, instalacji odgromowej. Inwestor musi więc konceptualizować na własną rękę (głowę), jak ma jakieś techniczne wykształcenie to jest mu łatwiej:), i już zupełnie bez schematycznego projektowania (co nie znaczy że bez schematu) wykonuje najlepiej jego zdaniem elektrykę.
Piotr.
Jeśli przekrój przewodu PEN w nowym budownictwie jest minimum 10mm² dla miedzi i 16mm² dla aluminium to instalacja jest poprawnie wykonana. Są normy i przepisy, który każdy elektryk musi znać i je przestrzegać.

Czasami przypadki pojawienia się napięcia na kołku ochronnym konczą się tragicznie.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3277159.html
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

szewek pisze:A u nas uprawniony projektant projektuje a inwestor zakupuje kabel 5 żyłowy doprowadzający energię el, Zakład Energetyczny robi przyłącze na 4 żyłowym,
I chyba może tak być? W skrzynce przyłączeniowej robi się lokalny uziom i do niego podłącza się piąty przewód.
Konstanty
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Konstanty »

Temat już był wałkowany na forum, ale jeszcze raz przypominam tabelkę.
Załączniki
Norma na wtyki sieciowe.jpg
kyller
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: kyller »

oj tam oj tam...
ponizej przyklad "niekrajowej" elektryki (bangkok)
niestety nie moge odnalezc fotki z instalacja w indonezji gdzie przewody byly laczone za pomoca owijania na gwozdziu !
Mieszkam w chyba jedynym ostatnim w miare normalnym kraju w europie - UK
Tutaj akurat wiadomo na ktorym bolcu bedzie faza i ze w lazience nie bedzie gniazdka
Ale powaznie traktuje sie prawa nabyte i nadal mozna kupic drut do naprawy (? nie wiem jak to nazwac) bezpiecznikow starego typu uzytkowanych w instalacji domowej. Calkowicie legalnie mam zabezpieczenie na obwodzie gniazdek 32 A (ogrzewanie elektryczne, ciepla wode i maszynke w kuchni mam na osobnych zabezpieczeniach)
Załączniki
IMGP1496.jpg
elektrit
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: elektrit »

kyller pisze:w lazience nie bedzie gniazdka
Czemu?
Poszukuję 1R5T.
Awatar użytkownika
lamposz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: lamposz »

W Polsce nie ma tragedii . W tym roku byłem w Rumunii, i w polskich wioskach ( Bukovina - wsie założone na potrzeby górnicze. Rumunia ściągała z Polski górników , ponieważ byli najlepsi w swoim fachu - do teraz można porozumieć się tam po polsku ) na miejsce bezpieczników topikowych na słupach z trafami były powsadzane wszędzie druciki :D Zrobiłem zdjęcie, jak znajdę to podeśle :wink: W Gruzji jak byłem jeszcze większa masakra ( pod względem "logistyki" prowadzenia przewodów i trzymania nadmiaru na słupach w formie takiej jak te z Bangkoku ) - co ciekawe sieci energetycznej wtórował tam gazociąg. Wszystkie rury z gazem biegły nad powierzchnią ziemi, koło płotów, wyginając się odpowiednio do bram zjazdowych i furtek :D
Według mnie i tak najciekawsze jest to , że 99% energii w Ameryce prowadzonych jest nad ziemią , kablami rozwieszonymi na drewnianych słupach :!:
Zgłębiłem temat i dowiedziałem się, że większość "infrastruktury" energetycznej jest tam prywatna, no a wiadomo ma być najtaniej :D
Skutki są takie, że każdy dom prywatny ma na zapleczu agregat z zapasem paliwa na kilka dni.

Pozdrawiam, z całkiem dobrze zelektryzowanego Zakopanego :)
Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej
tiquet
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: tiquet »

To, że słup jest drewniany nie oznacza, że jest zły lub gorszy.
alpher
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: alpher »

lamposz pisze: Według mnie i tak najciekawsze jest to , że 99% energii w Ameryce prowadzonych jest nad ziemią , kablami rozwieszonymi na drewnianych słupach :!:
Zgłębiłem temat i dowiedziałem się, że większość "infrastruktury" energetycznej jest tam prywatna, no a wiadomo ma być najtaniej :D
Skutki są takie, że każdy dom prywatny ma na zapleczu agregat z zapasem paliwa na kilka dni.

Pozdrawiam, z całkiem dobrze zelektryzowanego Zakopanego :)
Nie wiem skad te informacje o tych 99%, ale reszta to kompletna bzdura, nie masz pojecia o energetyce za oceanem.
N.P. w Ameryce nie spotykane jest wlaczanie silnikow o mocy do jakichs 150KM za pomoca przelaczania "gwiazda/trojkat".
Dlaczego ?
ODPOWIEDZ