Gramofon elektryczny Braun z 1936 roku - cewka
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Gramofon elektryczny Braun z 1936 roku - cewka
Uszanowanie!
nowy tu jestem ale zbieram stare rzeczy;)
posiadam od pewnego czasu gramofon elektryczny przedwojenny i szukam fachowca co się zna na cewkach do takiego sprzętu.
Emeryt, który mi pomagał go uruchomić, znawca tego typu urządzeń, stwierdził iż cewka jest uszkodzona i potrzebne będzie nawinięcie nowej.
A to jest precyzyjna robota pod lupą dla kogoś, kto się zna i jest sprawny manualnie...
szukam jakiejś pomocy w tej sprawie.
Piotr
nowy tu jestem ale zbieram stare rzeczy;)
posiadam od pewnego czasu gramofon elektryczny przedwojenny i szukam fachowca co się zna na cewkach do takiego sprzętu.
Emeryt, który mi pomagał go uruchomić, znawca tego typu urządzeń, stwierdził iż cewka jest uszkodzona i potrzebne będzie nawinięcie nowej.
A to jest precyzyjna robota pod lupą dla kogoś, kto się zna i jest sprawny manualnie...
szukam jakiejś pomocy w tej sprawie.
Piotr
Re: Gramofon elektryczny Braun z 1936 roku - cewka
Czesc
Czy mogl bys zrobic zdjecie Twojej cewki ?
W gramofonie moze byc cewka od silnika, od transformatora, od elektromagnesu, od dlawika, a nawet od wkladki.
Trudno zgadnac co miales na mysli.
Pozdrowienia
Czy mogl bys zrobic zdjecie Twojej cewki ?
W gramofonie moze byc cewka od silnika, od transformatora, od elektromagnesu, od dlawika, a nawet od wkladki.
Trudno zgadnac co miales na mysli.
Pozdrowienia
Jest to na pewno cewka od wkładki. Załączam zdjęcia tej oryginalnej. Druga jest w ramieniu, gdyż spec od starych urządzeń cos próbował zrobić ale z racji wieku i słabych oczu zrezygnował. Chciałbym ożywić ten przedwojenny gramofon. Mam co prawda na korbę ale elektryczny to juz coś:)
Co z cewką .Przejścia nie ma?
Ponieważ karkas zmurszały trzeba by dorobic nowy i nawinąć drutem o takiej samej średnicy.
Pozdrawiam Tomasz
Ponieważ karkas zmurszały trzeba by dorobic nowy i nawinąć drutem o takiej samej średnicy.
Pozdrawiam Tomasz
ponoć ten karkas to jest w ramie gramofonu włożony - ten znajomy emeryt miał jakis i włożył jednak nie dał rady nawinąć drutu.chrzan49 pisze:Co z cewką .Przejścia nie ma?
Pozdrawiam Tomasz
Niestety nie znam sie na takich rzeczach a żadne serwisy rtv takich rzeczy nie robią. Szukam kogoś, kto nawijał takie cewki i mógłby mi pomóc z nią
zna ktoś jakiegoś fachowca, który podjąłby się takiej usługi nawinięcia cewki?
byłbym bardzo wdzięczny za jakiś namiar
byłbym bardzo wdzięczny za jakiś namiar
Znam, ale trzeba dostarczyć do Gdańska. Jeśli Ci odpowiada to namiary podam na PW.Juryton pisze:zna ktoś jakiegoś fachowca, który podjąłby się takiej usługi nawinięcia cewki?
stas2
Kolego Juryton .Taki sprzęt powinien byc naprawiony kompleksowo przez kogos kto ogarnia temat.
Tomasz
Tomasz