Zasilanie żarników
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Zasilanie żarników
Cześć!
Zmagam się z przydźwiękiem w konstruowanym wzmacniaczu. Udało mi się go namierzyć i wychodzi na to, że jego źródłem jest zasilanie żarników lamp stopnia wstępnego i drugiego.
Dla wszystkich małych lamp mam zrobiony zasilacz stabilizowany 6,3V w oparciu o LM338. Na wejściu i wyjściu jest kondensator 4700uF. Schemat poniżej:
Podłączyłem żarniki pod laboratoryjny zasilacz i przydźwiek po prostu zniknął.
Na oscylogramie mam taki przebieg, na moje zdecydowanie za duże tętnienie. Dodanie kolejnego kondensatora 4700uF nie pomaga zbytnio. Łączny pobór prądu 2,5A.
Poniżej oscylogram (pomiar wykonany na + C4).
Jakieś wskazówki jak się tego pozbyć?
Zmagam się z przydźwiękiem w konstruowanym wzmacniaczu. Udało mi się go namierzyć i wychodzi na to, że jego źródłem jest zasilanie żarników lamp stopnia wstępnego i drugiego.
Dla wszystkich małych lamp mam zrobiony zasilacz stabilizowany 6,3V w oparciu o LM338. Na wejściu i wyjściu jest kondensator 4700uF. Schemat poniżej:
Podłączyłem żarniki pod laboratoryjny zasilacz i przydźwiek po prostu zniknął.
Na oscylogramie mam taki przebieg, na moje zdecydowanie za duże tętnienie. Dodanie kolejnego kondensatora 4700uF nie pomaga zbytnio. Łączny pobór prądu 2,5A.
Poniżej oscylogram (pomiar wykonany na + C4).
Jakieś wskazówki jak się tego pozbyć?
Pozdrawiam serdecznie,
Piotr Kowalski
Piotr Kowalski
- Paczący kot
- 375...499 postów
Re: Zasilanie żarników
Tętnienie jest prawie 2x większe na C3, ale teraz z głowy nie pamiętam. Dam znać wieczorem.Paczący kot pisze:Zmierz napięcie i tętnienia na C3 przy pełnym obciążeniu .
Pozdrawiam serdecznie,
Piotr Kowalski
Piotr Kowalski
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Przyczyną tak dużej amplitudy napięcia tętnień może być wysoka wartość szeregowej rezystancji (ESR) kondensatora wygładzającego. Powinno pomóc zastosowanie kilku połączonych kondensatorów niskoimpedancyjnych połączonych równolegle. Warto też zmienić diody w prostowniku na Schottky 1N5844.
Przyczyną tak dużej amplitudy napięcia tętnień może być wysoka wartość szeregowej rezystancji (ESR) kondensatora wygładzającego. Powinno pomóc zastosowanie kilku połączonych kondensatorów niskoimpedancyjnych połączonych równolegle. Warto też zmienić diody w prostowniku na Schottky 1N5844.
Ratujmy stare tranzystory!
- Paczący kot
- 375...499 postów
W tym układzie raczej zbyt małe napięcie zasilające przy pełnym obciążeniu .AZ12 pisze:Witam
Co ja pacze ?
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam ponownie
To jeszcze zależy od rezystancji uzwojenia zasilającego stabilizator. Niedawno zrobiłem zasilacz 12V ze stabilizatorem LDO zasilanym z transformatora TS18/8 obciążony żarówką samochodową 12V 15-21W. W domu działał poprawnie, w garażu już nie.

viewtopic.php?f=25&t=28664&start=15
http://trioda.com/forum/viewtopic.php?f ... r&start=15
Jeśli to są ECC83 to można zastosować znacznie mniej kłopotliwe napięcie 12,6V.
Paczący kot pisze:W tym układzie raczej zbyt małe napięcie zasilające przy pełnym obciążeniu
To jeszcze zależy od rezystancji uzwojenia zasilającego stabilizator. Niedawno zrobiłem zasilacz 12V ze stabilizatorem LDO zasilanym z transformatora TS18/8 obciążony żarówką samochodową 12V 15-21W. W domu działał poprawnie, w garażu już nie.

viewtopic.php?f=25&t=28664&start=15
http://trioda.com/forum/viewtopic.php?f ... r&start=15
Jeśli to są ECC83 to można zastosować znacznie mniej kłopotliwe napięcie 12,6V.
Niestety tam jeszcze idzie 6N6P. Kondensator C4 wymieniłem na nowy, ale to nie to.
Pozdrawiam serdecznie,
Piotr Kowalski
Piotr Kowalski
.. a SB560 będzie O.K.?AZ12 pisze:. Warto też zmienić diody w prostowniku na Schottky 1N5844.
Pozdrawiam serdecznie,
Piotr Kowalski
Piotr Kowalski
- Paczący kot
- 375...499 postów
Kondensator C 4 w Twoim zasilaczu ma znacznie mniejszy wpływ na tętnienia niż C 3 - na nim wykonaj pomiary napięcia i tętnień , nie przerabiaj pochopnie zasilacza . Zmierz również napięcie wejściowe przy pełnym obciążeniu . Do poprawnej pracy tego zasilacza napięcie na C 4 powinno wynosić minimum 8 V względem masy w " dołku " widzianym na oscyloskopie . Jeżeli już musisz przyczepić się do pojemności to zwiększ C 3 . W przedstawionym układzie ( jeżeli elementy są sprawne ) prawdopodobnie przyczyną tętnień jest zbyt małe napięcie na tym kondensatorze .Wymiana diod na diody Schottky'ego spowoduje nieznaczny wzrost napięcia na C 3 , mało prawdopodobne ( ale możliwe ) by był on wystarczający do poprawnej pracy tego stabilizatora .Piotrek pisze:Niestety tam jeszcze idzie 6N6P. Kondensator C4 wymieniłem na nowy, ale to nie to.
Ostatnio zmieniony pn, 5 grudnia 2016, 12:54 przez Paczący kot, łącznie zmieniany 3 razy.
Co ja pacze ?
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam ponownie
Wyszukiwarka zdechła? http://www.elenota.pl/?search=SB560 https://www.google.pl/#q=SB560
Wyszukiwarka zdechła? http://www.elenota.pl/?search=SB560 https://www.google.pl/#q=SB560
Ostatnio zmieniony pn, 5 grudnia 2016, 12:35 przez AZ12, łącznie zmieniany 1 raz.
Cześć,
Pomierzyłem i oto wyniki.
1. Przy pełnym obciążeniu (2,5A)
CH1 - pomiar na C3 - 8,8V DC
pomiar na wejściu mostka 8,4V AC
CH2 - pomiar na C4
Wyjscie uzwojenia transformatora to 8V/3A
Po wyjeciu dwóch lamp (połowa obciążenia), tętnienie spadło.
2. Pomiar bez lamp
C3 - 10,5V DC
pomiar na wejściu mostka 8,7V AC
Pomierzyłem i oto wyniki.
1. Przy pełnym obciążeniu (2,5A)
CH1 - pomiar na C3 - 8,8V DC
pomiar na wejściu mostka 8,4V AC
CH2 - pomiar na C4
Wyjscie uzwojenia transformatora to 8V/3A
Po wyjeciu dwóch lamp (połowa obciążenia), tętnienie spadło.
2. Pomiar bez lamp
C3 - 10,5V DC
pomiar na wejściu mostka 8,7V AC
Pozdrawiam serdecznie,
Piotr Kowalski
Piotr Kowalski
- Valdi5
- 1250...1874 posty
Kol.Pioterk myślę że problem jest w zbyt małym napięciu z transformatora,
Znajdź trafo np. na wyjściu: 24V/ 10A
Sprawdź problemy powinny zniknąć.
Pozdrawiam
Waldemar B.
Znajdź trafo np. na wyjściu: 24V/ 10A
Sprawdź problemy powinny zniknąć.
Pozdrawiam
Waldemar B.
Poszukuję radia lub szczątki:
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
- Paczący kot
- 375...499 postów
Zmierz oscyloskopem napięcia w punktach zaznaczonych na czerwono względem masy . będziesz miał odpowiedź
Co ja pacze ?