Przeciążenie wmacniacza
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Przeciążenie wmacniacza
Prawda jest taka, ze jeden kanal uszkodzilem i czekam na czesci do naprawy. No to juz wiem skad "ta sama" faza.
Zakladajac, ze jednak sa odwrocone wzgledem siecie to juz nie mam pomyslu co jeszcze jest nie tak z tym wzmacniaczem.
Konia z rzedem temu, kto mi pomoze to rozwiklac.
Zakladajac, ze jednak sa odwrocone wzgledem siecie to juz nie mam pomyslu co jeszcze jest nie tak z tym wzmacniaczem.
Konia z rzedem temu, kto mi pomoze to rozwiklac.
Pozdrawiam serdecznie,
Piotr Kowalski
Piotr Kowalski
Nikt zdalnie tego raczej nie rozwikła. Może być jakiś babol którego nie jesteśmy w stanie zdalnie zlokalizować pomimo twoich wyjaśnień, opisów itp.
Witam. Prześledziłem cały wątek. Pozwolę sobie na pewne spostrzeżenia w tej sprawie. O ile sprawa różnicy napięcia występującego na jednym z transformatorów najprawdopodobniej dotyczy złego połączenia jego sekcji o czym wspominali Koledzy. O tyle brak przesunięcia "fazowego" sterującego siatki lamp , jeśli montaż jest poprawny i zgodny ze schematem, może mieć przyczynę w "usterce" samej płytki. Powinieneś sprawdzić, czy nie występuje mostek zwierający ścieżki w okolicy drivera będącego też inwerterem. Inaczej nie da się wytłumaczyć braku przesunięcia fazowego sygnału sterującego siatek, jeśli elementy do montażu były sprawne. Ja z zasady przed montażem układu na płytce drukowanej dokładnie ją sprawdzam czy nie występują zwarcia pomiędzy scieżkami. Czasami podczas trawienia powstaje tego typu usterka, która w porę nieusunięta sprawia wiele kłopotu. Pozdrawiam i życzę powodzenia przy uruchamianiu wzmacniacza.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Mark Twain
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Jak twój oscyloskop ma zewnętrzne wejście wyzwalania to podajesz sygnał z jednego kanału na wejście wyzwalania i normalnie mierzysz sygnał raz w jednym kanale, raz w drugim - wtedy widzisz czy faza jest taka sama czy odwrócona. Oczywiście wyzwalanie ustawiasz z zewnętrznego wejścia.
Dzięki za dodatkowe wskazówki. Będę teraz sprawdzać wszystko dokładnie. Oscyloskop niestety nie ma możliwości wyzwalania zewnętrznego, ale niedługo powinienem już go naprawić.
Dam znać, gdy uda mi się z tym uporac.
Dam znać, gdy uda mi się z tym uporac.
Pozdrawiam serdecznie,
Piotr Kowalski
Piotr Kowalski
A to się okazało, że "gra" transformator wyjściowy.
Zauwazyłem też, ze wraz ze wzmocnieniem, w pewnym momencie lawinowo wzrasta wartość prądu anodowego.
A tak w ogóle, ile powinno wynosić napięcie sterujące lampami? Dobrze szacuje, że około 60Vpp na jedną lampę?
Zauwazyłem też, ze wraz ze wzmocnieniem, w pewnym momencie lawinowo wzrasta wartość prądu anodowego.
A tak w ogóle, ile powinno wynosić napięcie sterujące lampami? Dobrze szacuje, że około 60Vpp na jedną lampę?
Pozdrawiam serdecznie,
Piotr Kowalski
Piotr Kowalski
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
W klasycznym układzie ze sprzężeniem pojemnościowym maksymalne napięcie sterujące wynosi międzyszczytowo nie więcej, niż dwukrotność spoczynkowego napięcia -Ug1.
Szanowni Koledzy,
Uruchomiłem jeden kanał z nowymi transformatorami i kilkoma innymi usprawnieniami. Wykonałem podstawowe pomiary i wygląda to całkiem dobrze, pasmo przneoszenia bardzo mnie zadowala (7Hz - 32kHZ przy spadku 3dB), przebiegi też są poprawne.
Nie udało mi się wyeliminować wspomnianego przeze mnie problemu w poprzednich postach. Jedyne moje przypuszczenie to zbyt wysokie napięcie siatki ~Ug1 na lampach mocy, które powoduje przeciążenie lamp. Nie chcę i nie mam już siły tego drążyć.
Wzmacniacz z podpiętym USZ gra bardzo dobrze, a jego wzmocnienie jest w zupełności zadowalające (około 25W RMS). Jako ciekawostkę załączam fotkę poprzednich TRG. Są znacznie większe.
Jak już wszystko złożę to pochwalę się na Forum i będzie można zamknąć wątek.
Uruchomiłem jeden kanał z nowymi transformatorami i kilkoma innymi usprawnieniami. Wykonałem podstawowe pomiary i wygląda to całkiem dobrze, pasmo przneoszenia bardzo mnie zadowala (7Hz - 32kHZ przy spadku 3dB), przebiegi też są poprawne.
Nie udało mi się wyeliminować wspomnianego przeze mnie problemu w poprzednich postach. Jedyne moje przypuszczenie to zbyt wysokie napięcie siatki ~Ug1 na lampach mocy, które powoduje przeciążenie lamp. Nie chcę i nie mam już siły tego drążyć.
Wzmacniacz z podpiętym USZ gra bardzo dobrze, a jego wzmocnienie jest w zupełności zadowalające (około 25W RMS). Jako ciekawostkę załączam fotkę poprzednich TRG. Są znacznie większe.
Jak już wszystko złożę to pochwalę się na Forum i będzie można zamknąć wątek.
Pozdrawiam serdecznie,
Piotr Kowalski
Piotr Kowalski