Loewe Opta globus luxus, problem z transformatorem.

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Wolfradio
50...74 posty
50...74 posty

Re: Loewe Opta globus luxus, problem z transformatorem.

Post autor: Wolfradio »

Przeczyściłem głowicę naftą. Do wyczyszczenia poszły też styki i podstawki EC92. Trzaski ustały. Pozostaje problem z czułością. Chyba będzie trzeba zmienić lampy.
Jest też problem z burczeniem (radio jakby podbijało niewyraźny bas) przy niektórych dźwiękach, może być to problem potencjometru basu o którym wspominałem wcześniej lub lamp EC92 bo efekt ten występuje głównie na ukf.
Do wymiany mam jeszcze C74.
TELEWIZOREK52 pisze:Witam. Widzę że ubogo u Ciebie z częściami. Chcesz naprawiać to musisz mieć trochę podstawowych części. Nie wiem gdzie mieszkasz ale chyba masz gdzieś w pobliżu jakieś złomowisko? Za 5zł kupiłbym zwłoki jakiegoś radia czy telewizora i miałbyś źródełko oporów i kondensatorów, przy odrobinie szczęścia nawet z epoki.
Pomysł dobry, zajrzę na złomowisko lub do firm zbierających elektronikę. Części trochę mam bo zajmowałem się podstawami robotyki no ale z kondensatorów 400v nie korzystałem.

[Aktualizacja]
Wymieniłem C74 różnica jest niewielka (na plus jakości dźwięku). Jednak wciąż jest "burczenie" przy niektórych dźwiękach, na szczęście da się to wyregulować choć wtedy dźwięk jest troszkę nie naturalny.
Wolfradio
50...74 posty
50...74 posty

Re: Loewe Opta globus luxus, problem z transformatorem.

Post autor: Wolfradio »

Naprawę myślę, że można uznać za udaną. Gdzieś w tle będę szukał lamp EC92.
Bardzo dziękuję wszystkim którzy przyczynili się do uruchomienia odbiornika!
ODPOWIEDZ