Obliczenia wzmacniaczy operacyjnych filtrów LFP

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Obliczenia wzmacniaczy operacyjnych filtrów LFP

Post autor: djivo »

Dawno mnie tutaj nie było więc na początek się ponownie przywitam.
Chciałbym aby ktoś wyjaśnił mi jak policzyć wzmocnienie i dobrać parametry filtra LFP.
Mam zamiar dokonać kilku zmian w odtwarzaczu i zrobić to dokładnie jak literatura przykazała.
Chciałbym zmienić napięcie zasilania a co za tym idzie zmienią się parametry tego filtra.
Czy ktoś Was wie jak to policzyć? Co moment natrafiam na jakiś kalkulator ale chyba nie wszystkie skróty rozumiem.
I przyznaję nie wiem jak się za to zabrać. Ktoś pomoże ?
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Brencik_

Re: Obliczenia wzmacniaczy operacyjnych filtrów LFP

Post autor: Brencik_ »

djivo pisze: Chciałbym zmienić napięcie zasilania a co za tym idzie zmienią się parametry tego filtra.
To akurat może zmienią się parametry szumowe.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Ale zmniejszy to znacznie zniekształcenia nieliniowe i zwiększy szybkość pracy układu będzie bardziej wrażliwy na impulsy na wejściu, bardziej czuły.
Nie odpowiedziałeś jednak na moje pytanie.
I przy właściwym poprawionym zasilaniu i tak zmniejszy szum na wyjściu generowane przez opamp - nowe mają nawet 1.1.nV
Nie wspominając o czasie narastania sygnału który jest często o 5 razy lepszy.
Powiem dodatkowo że jest to wyraźnie słyszalne. Chciałbym jednak umieć sobie to policzyć wszystko tak jak należy.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Brencik_

Post autor: Brencik_ »

Najpierw chcesz przeliczać parametry (elementy) filtra po zmianie zasilania (co nic nie da gdyż parametry filtra się nie zmienią) a potem piszesz o zniekształceniach i " zwiększy szybkość pracy układu będzie bardziej wrażliwy na impulsy na wejściu, bardziej czuły." - to będzie bardzie czuły czy bardziej szybki? To są z reguły przeciwstawne parametry. No i jak chcesz policzyć te zniekształcenia i "szybkość pracy"?
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

djivo pisze:Ale zmniejszy to znacznie zniekształcenia nieliniowe i zwiększy szybkość pracy układu będzie bardziej wrażliwy na impulsy na wejściu, bardziej czuły.
Nie odpowiedziałeś jednak na moje pytanie.
I przy właściwym poprawionym zasilaniu i tak zmniejszy szum na wyjściu generowane przez opamp - nowe mają nawet 1.1.nV
Nie wspominając o czasie narastania sygnału który jest często o 5 razy lepszy.
Powiem dodatkowo że jest to wyraźnie słyszalne. Chciałbym jednak umieć sobie to policzyć wszystko tak jak należy.
Podstawowe parametry filtru ze wzmacniaczem operacyjnym, czyli częstotliwość graniczna (filtr, górno-, lub dolnoprzepustowy) lub częstotliwość środkowa (filtry środkowoprzepustowe) oraz wzmocnienie układu nie zależą od napięcia zasilania wzmacniacza, jeśli oczywiście napięcia te leżą w zakresie dopuszczalnym dla danego typu układu, a sam wzmacniacz wybrany został optymalnie. Górna granica pasma przenoszenia (dla filtru górnoprzepustowego) i szybkość narastania napięcia wyjściowego są już zależne od napięć zasilania i ulegają poprawie wraz z jego wzrostem. Ze wzrostem napięć zasilania rośnie również maksymalne napięcie wyjściowe, a więc i wejściowe filtru. Konstruując taki filtr należy właściwie dobrać wzmacniacz operacyjny (korzystając w not aplikacyjnych) i dobrać napięcie, w zależności od tego czego od układu oczekujemy... Dla kogoś z jakimś już doświadczeniem w budowie urządzeń nie powinno to stanowić większego problemu...

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Brencik_ pisze:Najpierw chcesz przeliczać parametry (elementy) filtra po zmianie zasilania (co nic nie da gdyż parametry filtra się nie zmienią) a potem piszesz o zniekształceniach i " zwiększy szybkość pracy układu będzie bardziej wrażliwy na impulsy na wejściu, bardziej czuły." - to będzie bardzie czuły czy bardziej szybki? To są z reguły przeciwstawne parametry. No i jak chcesz policzyć te zniekształcenia i "szybkość pracy"?
Masz rację zapomniałem napisać że wymieniam układ i potrzebuję przeliczyć ten filtr na nowo - oprócz tego podnoszę napięcie do znamionowego napięcia zasilania układu plus minus 5V to zbyt mało. Łatwo to uzasadnić że na wyższych napięciach chociażby lampy elektronowe generują mniejsze zniekształcenia.
Zresztą co tu się rozwodzić, potrzebuję wymienić układ na szybszy i policzyć filtr na nowo.
Wymieniam z arachaicznego ne5532 na LME49990. Podnosząc napięcie z symetrycznego plus 5V do 15V.
Znalazłem stronkę http://www.electronics-tutorials.ws/fil ... ter_5.html
Schemat który jest zastosowany w tym odtwarzaczu to układ Second-order Active Low Pass Filter Circuit.
Znalzłem jeszcze coś takiego http://www.ftj.agh.edu.pl/koidc/materia ... wne_PW.pdf
Harry
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Harry »

Witam

Jeżeli to nie tajemnica to podaj model odtwarzacza cd który chcesz zmodyfikować, i jakbyś mógł to podaj typ przetwornika C/A.
Ja mam zbudowany prze siebie zewnętrzny przetwornik na układzie PCM1792 w nim jest filtr cyfrowy.
Tu są jego charakterystyki
filtr.png
Za tym układem tylko potrzebny jest prosty filtr który odfiltruje śmieci z przetwornika sigma-delta.

Pozdrawiam Romek
ODPOWIEDZ