Dawno mnie tutaj nie było więc na początek się ponownie przywitam.
Chciałbym aby ktoś wyjaśnił mi jak policzyć wzmocnienie i dobrać parametry filtra LFP.
Mam zamiar dokonać kilku zmian w odtwarzaczu i zrobić to dokładnie jak literatura przykazała.
Chciałbym zmienić napięcie zasilania a co za tym idzie zmienią się parametry tego filtra.
Czy ktoś Was wie jak to policzyć? Co moment natrafiam na jakiś kalkulator ale chyba nie wszystkie skróty rozumiem.
I przyznaję nie wiem jak się za to zabrać. Ktoś pomoże ?
Obliczenia wzmacniaczy operacyjnych filtrów LFP
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Obliczenia wzmacniaczy operacyjnych filtrów LFP
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Re: Obliczenia wzmacniaczy operacyjnych filtrów LFP
To akurat może zmienią się parametry szumowe.djivo pisze: Chciałbym zmienić napięcie zasilania a co za tym idzie zmienią się parametry tego filtra.
Ale zmniejszy to znacznie zniekształcenia nieliniowe i zwiększy szybkość pracy układu będzie bardziej wrażliwy na impulsy na wejściu, bardziej czuły.
Nie odpowiedziałeś jednak na moje pytanie.
I przy właściwym poprawionym zasilaniu i tak zmniejszy szum na wyjściu generowane przez opamp - nowe mają nawet 1.1.nV
Nie wspominając o czasie narastania sygnału który jest często o 5 razy lepszy.
Powiem dodatkowo że jest to wyraźnie słyszalne. Chciałbym jednak umieć sobie to policzyć wszystko tak jak należy.
I przy właściwym poprawionym zasilaniu i tak zmniejszy szum na wyjściu generowane przez opamp - nowe mają nawet 1.1.nV
Powiem dodatkowo że jest to wyraźnie słyszalne. Chciałbym jednak umieć sobie to policzyć wszystko tak jak należy.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Najpierw chcesz przeliczać parametry (elementy) filtra po zmianie zasilania (co nic nie da gdyż parametry filtra się nie zmienią) a potem piszesz o zniekształceniach i " zwiększy szybkość pracy układu będzie bardziej wrażliwy na impulsy na wejściu, bardziej czuły." - to będzie bardzie czuły czy bardziej szybki? To są z reguły przeciwstawne parametry. No i jak chcesz policzyć te zniekształcenia i "szybkość pracy"?
Podstawowe parametry filtru ze wzmacniaczem operacyjnym, czyli częstotliwość graniczna (filtr, górno-, lub dolnoprzepustowy) lub częstotliwość środkowa (filtry środkowoprzepustowe) oraz wzmocnienie układu nie zależą od napięcia zasilania wzmacniacza, jeśli oczywiście napięcia te leżą w zakresie dopuszczalnym dla danego typu układu, a sam wzmacniacz wybrany został optymalnie. Górna granica pasma przenoszenia (dla filtru górnoprzepustowego) i szybkość narastania napięcia wyjściowego są już zależne od napięć zasilania i ulegają poprawie wraz z jego wzrostem. Ze wzrostem napięć zasilania rośnie również maksymalne napięcie wyjściowe, a więc i wejściowe filtru. Konstruując taki filtr należy właściwie dobrać wzmacniacz operacyjny (korzystając w not aplikacyjnych) i dobrać napięcie, w zależności od tego czego od układu oczekujemy... Dla kogoś z jakimś już doświadczeniem w budowie urządzeń nie powinno to stanowić większego problemu...djivo pisze:Ale zmniejszy to znacznie zniekształcenia nieliniowe i zwiększy szybkość pracy układu będzie bardziej wrażliwy na impulsy na wejściu, bardziej czuły.
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Masz rację zapomniałem napisać że wymieniam układ i potrzebuję przeliczyć ten filtr na nowo - oprócz tego podnoszę napięcie do znamionowego napięcia zasilania układu plus minus 5V to zbyt mało. Łatwo to uzasadnić że na wyższych napięciach chociażby lampy elektronowe generują mniejsze zniekształcenia.Brencik_ pisze:Najpierw chcesz przeliczać parametry (elementy) filtra po zmianie zasilania (co nic nie da gdyż parametry filtra się nie zmienią) a potem piszesz o zniekształceniach i " zwiększy szybkość pracy układu będzie bardziej wrażliwy na impulsy na wejściu, bardziej czuły." - to będzie bardzie czuły czy bardziej szybki? To są z reguły przeciwstawne parametry. No i jak chcesz policzyć te zniekształcenia i "szybkość pracy"?
Zresztą co tu się rozwodzić, potrzebuję wymienić układ na szybszy i policzyć filtr na nowo.
Wymieniam z arachaicznego ne5532 na LME49990. Podnosząc napięcie z symetrycznego plus 5V do 15V.
Znalazłem stronkę http://www.electronics-tutorials.ws/fil ... ter_5.html
Schemat który jest zastosowany w tym odtwarzaczu to układ Second-order Active Low Pass Filter Circuit.
Znalzłem jeszcze coś takiego http://www.ftj.agh.edu.pl/koidc/materia ... wne_PW.pdf
Witam
Jeżeli to nie tajemnica to podaj model odtwarzacza cd który chcesz zmodyfikować, i jakbyś mógł to podaj typ przetwornika C/A.
Ja mam zbudowany prze siebie zewnętrzny przetwornik na układzie PCM1792 w nim jest filtr cyfrowy.
Tu są jego charakterystyki Za tym układem tylko potrzebny jest prosty filtr który odfiltruje śmieci z przetwornika sigma-delta.
Pozdrawiam Romek
Jeżeli to nie tajemnica to podaj model odtwarzacza cd który chcesz zmodyfikować, i jakbyś mógł to podaj typ przetwornika C/A.
Ja mam zbudowany prze siebie zewnętrzny przetwornik na układzie PCM1792 w nim jest filtr cyfrowy.
Tu są jego charakterystyki Za tym układem tylko potrzebny jest prosty filtr który odfiltruje śmieci z przetwornika sigma-delta.
Pozdrawiam Romek