Mazur Lux
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Mazur Lux
Witam, w moje ręce trafił odbiornik mazur lux.
Chassis jest w całkiem dobrym stanie, czego nie można powiedzieć o obudowie. Wg. sprzedającego radio działa ale szumi, na razie nie byłem w stanie sprawdzić bo nie mam AZ1 (radio było sprzedawane bez tej lampy).
Zauważyłem dwa wiszące kondensatory mam problem z odnalezieniem ich na schemacie, muszę przyznać że niezły bałagan panuje w naszych krajowych produktach. Niestety opisy na obudowach w większości się zatarły i są nieczytelne.
Od jednego z filtrów (patrząc od spodu chassis) lewy filtr, pierwszy pierwszy styk od lewej wisi jakiś kabel (do tego styku dochodzą też inne elementy). Kubki filtrów chodzą luźno więc chyba ktoś coś grzebał.
Kolejny problem to połączenie od jednej z cewki, na zdjęciu czerwony punt to podłączona strona a niebieski punt to wolna strona.
Może ktoś podpowiedzieć, najlepiej zaznaczyć na zdjęciu gdzie przylutować powyżej wymienione elementy.
Zerwany jest też sznurek od skali. Jakie mają koledzy sposoby na zastąpienie takiego elementu, jakaś grubsza nitka, sznurek czy może korzystacie z leżaków magazynowych?
Chassis jest w całkiem dobrym stanie, czego nie można powiedzieć o obudowie. Wg. sprzedającego radio działa ale szumi, na razie nie byłem w stanie sprawdzić bo nie mam AZ1 (radio było sprzedawane bez tej lampy).
Zauważyłem dwa wiszące kondensatory mam problem z odnalezieniem ich na schemacie, muszę przyznać że niezły bałagan panuje w naszych krajowych produktach. Niestety opisy na obudowach w większości się zatarły i są nieczytelne.
Od jednego z filtrów (patrząc od spodu chassis) lewy filtr, pierwszy pierwszy styk od lewej wisi jakiś kabel (do tego styku dochodzą też inne elementy). Kubki filtrów chodzą luźno więc chyba ktoś coś grzebał.
Kolejny problem to połączenie od jednej z cewki, na zdjęciu czerwony punt to podłączona strona a niebieski punt to wolna strona.
Może ktoś podpowiedzieć, najlepiej zaznaczyć na zdjęciu gdzie przylutować powyżej wymienione elementy.
Zerwany jest też sznurek od skali. Jakie mają koledzy sposoby na zastąpienie takiego elementu, jakaś grubsza nitka, sznurek czy może korzystacie z leżaków magazynowych?
-
- 3125...6249 postów
Re: Mazur Lux
Chyba najlepszym rozwiązaniem byłoby gdyby ktoś zamieścił zdjęcie sprawnego odbiornika, inaczej obawiam się że sobie nie poradzisz. Prawdopodobnie część tych kondensatorów będzie do wymiany. Kiwanie filtrów to normalka, wystarczy docisnąć dwa kliny od dołu i góry. Napęd skali, najbardziej zbliżony do oryginału byłby szpagat. Ja stosuję linkę jubilerską.
Witam
"Przerobiłem" już kilkanaście Pionierów i stwierdzam ,że układ połączeń rozmieszczenie elementów jest bardzo różny w poszczególnych egzemplarzach.
Po prostu schemat i znaczyć czerwona kredka połączenia i elementy.ja tak robię i się to doskonale sprawdza.
pozdr,.,.
"Przerobiłem" już kilkanaście Pionierów i stwierdzam ,że układ połączeń rozmieszczenie elementów jest bardzo różny w poszczególnych egzemplarzach.
Po prostu schemat i znaczyć czerwona kredka połączenia i elementy.ja tak robię i się to doskonale sprawdza.
pozdr,.,.
KS....
- salicjonał
- 1250...1874 posty
Jak nikt do przyszłej niedzieli nie zrobi zdjęcia, to ja mogę.
Ta cewka wygląda na poszarpaną?
Ta cewka wygląda na poszarpaną?
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
Witam!
Kupiłem kiedyś cały motek czegoś,co wygląda jak kord stosowany w oponach,lecz jest cieńszy (ok 0,5 mm) i bardziej elastyczny.Zastosowałem go już w kilku odbiornikach i doskonale się sprawdza.Jeżeli nic innego nie znajdziesz,mogę podesłać kilka metrów.
Kupiłem kiedyś cały motek czegoś,co wygląda jak kord stosowany w oponach,lecz jest cieńszy (ok 0,5 mm) i bardziej elastyczny.Zastosowałem go już w kilku odbiornikach i doskonale się sprawdza.Jeżeli nic innego nie znajdziesz,mogę podesłać kilka metrów.
Prawda, pioniery się różniły w niektórych montowano chyba nawet nieco inne podzespoły bo fabryka wkładała to co miała.merk1 pisze:Witam
pozdr,.,.
Zastanawia mnie kondensator 300pf (na zdjęciu podłączony do dwóch styków potencjometru) na schemacie nie mogę go znaleźć, z jednego styków do których jest podłączony podłączony jest ten mniejszy kondensator z którym jest problem.
Ten większy 2000(?)f to może być jeden z 20Tfpf (na schemacie)?
Jest też problem z kondensatorem 50uf /12V zauważyłem, że urwał się od niego ekran tuż przy samej obudowie. Zobaczę czy da się go z powrotem przylutować. Czy w konieczności jego wymiany na nowy kondensator ekran wciąż będzie wymagany? Czy można go jakoś dorobić do nowego kondensatora?
Ta o której mówiłem, że jest problem z wyprowadzeniem jest cała. Ta po prawej jest zabezpieczona taśmą bo zwoje zaczęły schodzić, tak z 2 z góry się odkleiły ale teraz są na swoim miejscu.salicjonał pisze: Ta cewka wygląda na poszarpaną?
Pomysł z linką jubilerską lub szpagatem wydaje się niezły, chyba wybiorę taki gładki biały szpagat. Gdzieś taki mam ale jest chyba troszkę za gruby.
Mam też komplet sprawnych lamp.
- salicjonał
- 1250...1874 posty
Nie, po prostu zmieniano (unowocześniano) konstrukcję co parę lat.Prawda, pioniery się różniły w niektórych montowano chyba nawet nieco inne podzespoły bo fabryka wkładała to co miała.
Ten elektrolit TESLA 50/12 przy zielonym drutowcu nie ma żadnego ekranuJest też problem z kondensatorem 50uf /12V zauważyłem, że urwał się od niego ekran tuż przy samej obudowie. Zobaczę czy da się go z powrotem przylutować. Czy w konieczności jego wymiany na nowy kondensator ekran wciąż będzie wymagany? Czy można go jakoś dorobić do nowego kondensatora?

W każdym razie były to kondensatory przewidziane na 8 lat pracy, więc musisz go wymienić, bo jest wyschnięty.
Pamiętaj o podłączeniu go plusem do chassis.
Chyba nie będziesz musiał marnować swojego czasu. Przypominałem sobie, że kiedyś na triodzie był podobny temat.salicjonał pisze:Jak nikt do przyszłej niedzieli nie zrobi zdjęcia, to ja mogę.
(download/file.php?id=66552&mode=view) Na pierwszym zdjęciu wyraźnie widać, że większy kondensator jest podłączony do jednego z bolców potencjometru. Z tego samego styku wychodzi kabel do przełącznika cewek. Na tym styku (na moim chassis) od spodu widać też ślad że coś się od niego oderwało, więc chyba jesteśmy w domu. Poprawcie mnie jeśli się mylę.
Mniejszy kondensator łączy się z bolcami potencjometru (skokowego, od barwy dźwięku). Pierwszy bolec po prawej jest połączony z dwoma kondensatorami, jeden ten który u mnie był urwany łączy się z drugim bolcem licząc od prawej. na tym bolcu też widać ślad po urwaniu.
Chyba już jestem ślepy skoro wcześniej tego nie zauważyłem...
Gorzej z cewkami, nie wiem gdzie podłączyć tą wskazaną wcześniej. Niestety ta zabezpieczona taśmą ma w jednym miejscu przerwę.
Myślałem, że 50uF/12v ma ekran ponieważ obok tego kondensatora są dwa druty (prowadzące do chassis) jeden łączy się z kondensatorem (jako ekran) a drugi drut wisi w powietrzu.
Ten kondensator 50uF wymienię. Jeszcze jakieś ważne kondensatory w tym odbiorniku są często do wymiany?
- salicjonał
- 1250...1874 posty
Przełącznik barwy tonu i cewki zostaw na później.
Na schemacie zaznaczyłem jak pominąć ten przełącznik i jak wstawić dwie diody 1N4007 zamiast AZ1, której nie masz.
Oczywiście lepsza będzie lampa, bo napięcie anodowe przychodzi kiedy katody są juz rozgrzane.
Do wymiany obowiązkowo jest kondensator sprzęgający 20nF.
Na schemacie zaznaczyłem jak pominąć ten przełącznik i jak wstawić dwie diody 1N4007 zamiast AZ1, której nie masz.
Oczywiście lepsza będzie lampa, bo napięcie anodowe przychodzi kiedy katody są juz rozgrzane.
Do wymiany obowiązkowo jest kondensator sprzęgający 20nF.
Tak.Z tego samego styku wychodzi kabel do przełącznika cewek. Na tym styku (na moim chassis) od spodu widać też ślad że coś się od niego oderwało, więc chyba jesteśmy w domu.
Raczej mocowanie, żeby nie odpadł.ma ekran ponieważ obok tego kondensatora są dwa druty
Posiadam, już zestaw sprawnych lamp. Włączyłem odbiornik, szumi trzeszczy i buczy przy strojeniu. Tak jakby chciał coś złapać ale nie mógł.
Wymienię 20nF może coś się zmieni, jednak podejrzewam że może być problem z cewkami no i z tym filtrem.
Ta urwana cewka chyba powinna być połączona ze stykiem który u mnie na zdjęciu jest pod niebieską kropką (miejscem gdzie drut od cewki wisiał sobie w powietrzu). Na zdjęciu z tematu do którego wcześniej się odwołałem widać, że do tego punktu dochodzi jakiś drut (chyba właśnie od tej cewki tylko zdjęcie jest niewyraźne).
Z tą cewką po prawej będzie problem bo ma przerwy w kilku miejscach, nawinąć dałbym radę gorzej ze strojeniem.
Postaram się też sprawdzić wzmacniacz poprzez wejście gramofonowe.
Wymienię 20nF może coś się zmieni, jednak podejrzewam że może być problem z cewkami no i z tym filtrem.
Ta urwana cewka chyba powinna być połączona ze stykiem który u mnie na zdjęciu jest pod niebieską kropką (miejscem gdzie drut od cewki wisiał sobie w powietrzu). Na zdjęciu z tematu do którego wcześniej się odwołałem widać, że do tego punktu dochodzi jakiś drut (chyba właśnie od tej cewki tylko zdjęcie jest niewyraźne).
Z tą cewką po prawej będzie problem bo ma przerwy w kilku miejscach, nawinąć dałbym radę gorzej ze strojeniem.
Postaram się też sprawdzić wzmacniacz poprzez wejście gramofonowe.
Witam
To jest cewka jak się nie mylę od fal długich,nagminnie uszkadzana w przełączniku, ale łatwa stosunkowo do naprawy. Można te cewkę stroić na "słuch".Najważniejsza jest p.cz , bez prawidłowego zestrojenia p.cz radyjko nie ruszy.
Chociaż jak dawno temu nie miałem generatora, to stroiłem p.cz na "oko i słuch " tez się tak da
pozdr,.,.
To jest cewka jak się nie mylę od fal długich,nagminnie uszkadzana w przełączniku, ale łatwa stosunkowo do naprawy. Można te cewkę stroić na "słuch".Najważniejsza jest p.cz , bez prawidłowego zestrojenia p.cz radyjko nie ruszy.
Chociaż jak dawno temu nie miałem generatora, to stroiłem p.cz na "oko i słuch " tez się tak da

pozdr,.,.
KS....
- salicjonał
- 1250...1874 posty
Różnicy nie będzie, ale EBL21 dłużej pożyje.Wymienię 20nF może coś się zmieni,
Tym kablem strojono p.cz w fabryce, po zabiegu był ucinany, więc jest OK.pierwszy pierwszy styk od lewej wisi jakiś kabel (do tego styku dochodzą też inne elementy)
Zapewne będą do wymiany 200pF wewnątrz filtrów.
Jak się te filtry chynchrają to dociś klinki.
-
- 3125...6249 postów
Na ogół uszkodzona jest wierzchnia warstwa cewki. Odwiń tą uszkodzoną warstwę licząc równocześnie odwijane zwoje. W przypadku cewki wejściowej DŁ. nawet po odwinięciu kilkudziesięciu zwojów powinno dać się dostroić. Ewentualnie możesz prowizorycznie dowinąć brakującą ilość zwojów a następnie zalać stearyną.Wolfradio pisze:Z tą cewką po prawej będzie problem bo ma przerwy w kilku miejscach,
Problemy się mnożą, przyjrzałem się cewką kolejne mają przerwy, są poszarpane od spodu (od strony której wcześniej nie poświęciłem uwagi).
Myślę, że nawijanie odpada. Można wymienić przełącznik ale to chyba nie ma sensu. Prędzej przełożę chassis z innego mazura. Tu pytanie; czy mazur i mazur lux różniły się mocowaniem skali?
Podłączyłem oderwaną cewkę nic to nie zmieniło.
Chyba się wstrzymam i kupię jakiegoś mazura, co i tak miałem w planach bo brakuje mi gałek.
Myślę, że nawijanie odpada. Można wymienić przełącznik ale to chyba nie ma sensu. Prędzej przełożę chassis z innego mazura. Tu pytanie; czy mazur i mazur lux różniły się mocowaniem skali?
Podłączyłem oderwaną cewkę nic to nie zmieniło.
Chyba się wstrzymam i kupię jakiegoś mazura, co i tak miałem w planach bo brakuje mi gałek.
- salicjonał
- 1250...1874 posty
Ale po co niszczyć dwa, żeby zrobić jednego? Posprawdzaj, to naprawisz.