Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: Krzysztof_M »

Z pomiarów to podstawowe wystarczą, np. pasmo dla 1 W i dla pełnej mocy przy THD+N=10%
Przy wyborze transformatora wyjściowego biorę pod uwagę również konstrukcje Pana Ogonowskiego.
Stąd moje żywe zainteresowanie faktem jak się sprawują.
No a jak jeszcze dojdzie do głosu kolejny model transformatora wyjściowego do porównania to tym lepiej :-)
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −
daris

Post autor: daris »

Ok. Jak będzie drugi transformator to podam wyniki pomiarów.

Pozdrawiam !
Brencik_

Post autor: Brencik_ »

Pomierz najpierw obecny.
daris

Brencik_ pisze:Pomierz najpierw obecny.
Nie :)
Pawełkomandos
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Pawełkomandos »

Brencik_ pisze:
A nie lepiej przyznać się że nie mierzyłeś?
Na słuch to nic nie zbadasz.
Ja mierzyłem w imieniu kolegi, a przyznawać to możesz się księdzu w konfesjonale...
Proszę o cierpliwość do momentu kiedy zostaną nawinięte inne transformatory.
Obecnie czekamy na informacje od paru firm produkujących rdzenie.

Pozdrawiam :)
Brencik_

Post autor: Brencik_ »

Będzie ciekawe porównanie, czegoś czego nie ma z czymś nowym. :D
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Lisor »

... dawno, dawno temu spotkałem się z tezą trzech uznanych / projektantów i nawijaczy transformatorów / ,, transformator powinno się obliczyć i nawinąć tylko do jednej impedancji obciążenia,, .
Wychodzi na to, że transformator głośnikowy nawinięty do wszystkiego / czyli do 4,8,16 omów obciążenia - uniwersalny / jest w pewnym sensie do niczego. Z czym akurat się zgadzam :D .
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
daris

http://annasound.de/amplifon-set-42-se/

Jemu się udało to i my damy radę, głupie chłopaki nie jesteśmy.

Pozdrawiam serdecznie
Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Vic384 »

Czesc
Lisor, mam rozumiec, ze firmy takie jak Tamura, Tango czy nawet Audio Note, robiac trafka z odczepami na 4; 8; 16 om, nie wiedza co robia ?
Moze to Twoi "spece" nie wiedza jak zrobic dobry transformator.
Pozdrowienia
Pawełkomandos
125...249 postów
125...249 postów

Lisor pisze:... dawno, dawno temu spotkałem się z tezą trzech uznanych / projektantów i nawijaczy transformatorów / ,, transformator powinno się obliczyć i nawinąć tylko do jednej impedancji obciążenia,, .
Tak przy jednej impedancji możemy osiągnąć często dużo lepsze parametry i nawijanie jest mniej pracochłonne :) , co nie oznacza że dla dwóch impedancji się nie da.
Osobiście wiem że się da bo zrobiłem kilka próbnych cewek, które następnie mierzyłem pod względem indukcyjności rozproszenia jak również w gotowym układzie z lampą mocy, ale jest to bardzo pracochłonne nawijanie.
Jak wygląda sprawa dla 3 impedancji to nawet tego nie analizowałem i nie chcę bo nie mam zamiaru do audio robić 3 odczepów...
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Lisor »

... przeciętny składacz wzmacniacza lampowego chciałby kupić transformator; tani, dobry i do tego optymalny do jego własnych głośników. Zamawiałem kiedyś transformatory i musiałem niestety podać wybraną impedancję. O czymś takim pisano w dawniejszym artykule / Hi Fi i Muzyka lub Audio - nie pamiętam /- wywiad z twórcą Pacachontas. Rozmawiałem też z dwoma innymi, to samo. Oczywiście można sobie zamówić i kupić trafko Tamury lub coś podobnego nawinięte uniwersalnie. Może nawet te uniwersalne nawijanie będzie lepsze od naszego rodzimego i dedykowanego, ale niestety koszt też będzie inny.

A jeżeli w pomiarach danego transformatora na danym odczepie wyniki będą znacząco inne niż na sąsiednim to chyba coś jest na rzeczy ?
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
daris

Poczekajmy. Czasu mamy sporo.

Teraz czas zabrać się za kolumny :)

Pozdrawiam
Pawełkomandos
125...249 postów
125...249 postów

Lisor pisze:... przeciętny składacz wzmacniacza lampowego chciałby kupić transformator; tani, dobry i do tego optymalny do jego własnych głośników.

Przeciętny składacz wzmacniacza lampowego, który chce kupić transformator tani nie będzie robił tego na lampie GM70...
Wzmacniacze lampowe są dla mnie wyjątkowe bo mają transformatory głośnikowe, to właśnie te transformatory były dla mnie inspiracją do tego żeby zrobić swój pierwszy wzmacniacz na lampach, a sam transformator to dla mnie najważniejsza z maszyn elektrycznych bo dzięki niej zawdzięczam swój zawód :)
Na zdjęciu poniżej przedstawiam swój pierwszy TG którego nawijałem prawie całe ferie zimowe 11 lat temu, ehhh piękne czasy to były dla mnie, do dzisiaj pamiętam zapach lakieru elektroizolacyjnego piecowego który było czuć jak wzmacniacz się rozgrzał, karkasy były wycinane piłką włośnicową z laminatu szkło-epoksydowego (niestety nie miałem wtedy tekstolitu), każdy rozmiar był kontrolowany suwmiarką do dziesiątych milimetra żeby w finale powstał symetryczny karkas do układu przeciwsobnego, przekładki izolacyjne między warstwami tego samego uzwojenia zrobione były z papieru odzyskanego z kondensatorów olejowych.
Zostało mi po nich tylko zdjęcie
Załączniki
trafo.JPG
Pawełkomandos
125...249 postów
125...249 postów

Lisor pisze:.A jeżeli w pomiarach danego transformatora na danym odczepie wyniki będą znacząco inne niż na sąsiednim to chyba coś jest na rzeczy ?
Zgadza się...
Pawełkomandos
125...249 postów
125...249 postów

Witam po długiej przerwie w temacie, ale tyle trwały prace nad stworzeniem nowych transformatorów dla Darka.

Nowe transformatory posiadają rdzenie zwijane cięte z wyżarzanej blachy żelazo-krzemowej o bardzo niskiej stratności i grubości 0,23mm. Zostały wyprodukowane wg mojej specyfikacji dotyczącej wymiarów. Są to rdzenie o nietypowych wymiarach więc o znalezieniu karkasów do nich mogłem zapomnieć, trzeba było wszystko zrobić samemu.
Zastosowane zostały „półkarkasy”, jednak nie ze względu na nietypowe wymiary tylko na przyjęty przeze mnie sposób nawijania, szczególnie dobry do transformatorów o większych napięciach roboczych.
Materiały izolacyjne, które zostały zastosowane są najwyższej jakości, żeby zapewnić bezpieczeństwo, parametry i trwałość.
Gotowe transformatory zostały zalane próżniowo w lakierze elektroizolacyjnym piecowym. Zapewnia to bardzo dobra izolację i cichą pracę.
To tak ogólnie o konstrukcji. Parametry podane poniżej zostały zmierzone w układzie pomiarowym takim jak docelowy, czyli lampa GM70 obciążona poprzez badany transformator rezystorem, przy napięciu podawanym na siatkę lampy mocy =const.

Parametry nowych transformatorów:

Ra 8kR
Robc 4R, 8R
P=30W f=30Hz THD<5%
Io=90-120mA
L=100H (w okolicach punktu pracy)
Rp=165R

Pasmo nowych transformatorów:

6Hz - 53kHz -3dB P=1W Robc=8R
6Hz - 51kHz -3dB P=1W Robc=4R
14Hz - 28kHz -0,5dB P=1W Robc=8R
14Hz - 25kHz -0,5dB P=1W Robc=4R

18Hz - 38kHz -3dB P=30W Robc=8R
18Hz - 37kHz -3dB P=30W Robc=4R
25Hz - 25kHz -0,5dB P=30W Robc=8R
25Hz - 22kHz -0,5dB P=30W Robc=4R

Parametry transformatorów LO:

Ra 7kR
Robc 4R, 8R
P=100W :? :lol:
Imax=200mA Io=? Io=Imax?? A może Io=1/2Imax ????
L=30H
Rp=170R

Pasmo transformatorów LO:

7Hz - 16kHz -3dB P=1W Robc=8R
7Hz - 20kHz -3dB P=1W Robc=4R
26Hz - 11kHz -0,5dB P=1W Robc=8R
26Hz - 18kHz -0,5dB P=1W Robc=4R

25Hz - 13kHz -3dB P=30W Robc=8R
25Hz - 16kHz -3dB P=30W Robc=4R
37Hz - 10kHz -0,5dB P=30W Robc=8R
37Hz - 11kHz -0,5dB P=30W Robc=4R
Załączniki