Akurat te lampy jakoś specjalnie rzadkie nie są. Tu masz cały komplecik za 27€: http://www.ebay.de/itm/VACUUM-TUBE-SET- ... Sw-itXshO0salicjonał pisze:Brakujące lampy to największy problem. Znajomy serwisant zaproponował zastępcze SO242,2K2, 2x 2Ż4.
Radio Pionier i (prawie) wszystko o nim
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: Radio Pionier i (prawie) wszystko o nim
- salicjonał
- 1250...1874 posty
Muszę się nauczyć tego ebaya. Albo ktoś mi je kupi i przyśle.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
- romanradio
- 1250...1874 posty
Akurat te lampy jakoś specjalnie rzadkie nie są. Tu masz cały komplecik za 27€/quote]tszczesn pisze:salicjonał pisze:Brakujące lampy to największy problem. Znajomy serwisant zaproponował zastępcze SO242,2K2, 2x 2Ż4.
....
Fakt! pojawiają się na Allegro,nieraz w atrakcyjnych cenach Kup teraz.Cóż- trzeba cierpliwie przeglądać nowe oferty w swoich ustawieniach.Najtrudniej kupić DL21,ale co ciekawe kilka razy była wystawiana ( za parę zet) bez powodzenia amerykańska 3Q5 ,zastępująca bez problemu oryginał.
ps.lampy z w/w linku już "poszły" do PL

znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
- salicjonał
- 1250...1874 posty
Przecież i tak nie dostanę tych lamp, to po co szukać. Zastosuję zamienniki.
- Valdi5
- 1250...1874 posty
To jaki jest sens odbudowywać radio na czerwonych lampach jeśli wstawisz tam inne np: złote , czy jak Kol. Roman amerykańskie serii "1" ???
Poszukuję radia lub szczątki:
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
- romanradio
- 1250...1874 posty
Zgadzam się z Tobą -w tak rzadkim modelu Pioniera B powinny być oryginalne lampy.Ale- z małym zastrzeżeniem,jeśli chodzi o lampę DL-21.W odróżnieniu od innych lamp w tym radyjku ta nie jest czerwona.Owszem ,widziałem taką czerwoną raz w życiu.Jeśli ktoś z kolegów ma taką-b. proszę o zdjęcie .Na Allegro częściej oferowano lampy 1Q5,czy 3Q5,niż lampy DL-21(chyba 2 oferty w ciągu 3 lat!).Te w/w.lampy USA są także oktalowe,a z tego co pamiętam,w montażu należy zamienić tylko 1 czy 2 nóżki.Można zastosować dorażnie,tymczasowo także lampę 3S4T,czy 1S4T,ale mają one podstawki heptal,trzeba więc zrobić przejściówkę,można nawet pokusić się o odpiłowanie bańki z lampy podobnej wizualnie do DL-21 i wkleić do cokołu przejściowego oktal.Valdi5 pisze:To jaki jest sens odbudowywać radio na czerwonych lampach jeśli wstawisz tam inne np: złote , czy jak Kol. Roman amerykańskie serii "1" ???
pozdrawiam
Roman
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
- Valdi5
- 1250...1874 posty
Lampy NOS DK21, DF21, DAC21, DL21 na ebay.de są średnio od 12Euro (54zł), plus od 7Euro (32zł)przesyłka, co daje ok. 86zł za sztukę. Zakładając pesymistycznie że każdą lampę kupujesz od innego to za komplet trzeba wyłożyć 344zł.
Tanio to nie jest ale wartość kompletnego radia też nie jest niska.
jeszcze mogę dodać z własnych doświadczeń,
to lampy tej serii są bardzo wrażliwe na wstrząsy (przesyłka), szczególnie DL i DK.
Tanio to nie jest ale wartość kompletnego radia też nie jest niska.
jeszcze mogę dodać z własnych doświadczeń,
to lampy tej serii są bardzo wrażliwe na wstrząsy (przesyłka), szczególnie DL i DK.
Poszukuję radia lub szczątki:
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
Witam serdecznie.
Tym postem chciałbym przywitać się z szanownymi forumowiczami. Od dziecka fascynowały mnie stare odbiorniki radiowe, zwłaszcza te na lampach. Teraz widzę, że strona jak i forum będą dla mnie znakomitym źródłem informacji. Przewertowałem już trochę wątków na forum i szczerze mówiąc zgłupiałem. Otóż niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem PIONIERA U2, radio w ładnym stanie wizualnym, kupione na allegro. Widać, że jest to odbudowa. Srebrzony chassis, wymienione kondensatory i rezystory na takie z lat 70? wymyte i wypucowane wewnątrz. Znam stosunek niektórych użytkowników forum do tego typu działalności, jednak zależało mi na tym aby radio było sprawne technicznie, a przede wszystkim aby dobrze odbierać Program pierwszy PR. Taki powrót do dzieciństwa gdy wujek posiadał kilka takich odbiorników, a ja jako kilkuletni chłopiec siadałem wieczorami przy podświetlanej skali i nasłuchiwałem różnych stacji. Wygląd wewnętrzny był tutaj drugorzędny.
I niestety sam nie wiem co o tym sądzić. Pierwsze moje zastrzeżenie to ogólna czułość odbiornika. Na pewno nie zawsze łączy podstawka środkowej lampy UCH21 znajdującej się pomiędzy cewkami. Czasami gdy ruszy się lampą radio zaskakuje i odbiera jakieś fale. Druga sprawa to natężenie tego sygnału. Jak wiadomo w nocy jest lepszy odbiór i faktycznie, na średnich odbiornik grał bardzo ładnie i głośno Rumuński program pierwszy, w tym samym czasie jednak był spory problem z odbiorem PR1 na długich. który to program był ledwo słyszalny nawet po maksymalnym pogłośnieniu. Dzisiaj z kolei w dzień PR1 grał głośniej, natomiast dźwięk i tak był taki jakby niewyraźny, przytłumiony. Zastanawiałem się czy nie jest to wina lamp i próbowałem wymiany na lampy które odziedziczyłem po wujku. I tutaj kolejna ciekawa sprawa. Po wymianie wszystkich lamp generalnie nie ma większej różnicy, ale w przypadku włożenia innej UBL21 radio gra podobnie głośno, ale jednak jakby lepiej. Inną sprawą pozostaje żarówka podświetlająca skalę, która świeci wtedy jaśniej, znacznie lepiej doświetlając skalę. Normalnie żarówka ta świeci może nie anemicznie, ale tak jakby lekko przygaszenie. A na tej jednej lampie świeci jaśniej. Na 4 posiadane lampy UBL21, w tym jedną NOS efekt jest tylko na tej jednej lampie. Co o tym wszystkim sądzicie. Czy zachowanie radia jest normalne, czy może to jednak wada. Będę wdzięczny za każdy komentarz i każdą podpowiedź. Antena to około 4 metry zwykłego miedzianego drutu.
Pozdrawiam
Tym postem chciałbym przywitać się z szanownymi forumowiczami. Od dziecka fascynowały mnie stare odbiorniki radiowe, zwłaszcza te na lampach. Teraz widzę, że strona jak i forum będą dla mnie znakomitym źródłem informacji. Przewertowałem już trochę wątków na forum i szczerze mówiąc zgłupiałem. Otóż niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem PIONIERA U2, radio w ładnym stanie wizualnym, kupione na allegro. Widać, że jest to odbudowa. Srebrzony chassis, wymienione kondensatory i rezystory na takie z lat 70? wymyte i wypucowane wewnątrz. Znam stosunek niektórych użytkowników forum do tego typu działalności, jednak zależało mi na tym aby radio było sprawne technicznie, a przede wszystkim aby dobrze odbierać Program pierwszy PR. Taki powrót do dzieciństwa gdy wujek posiadał kilka takich odbiorników, a ja jako kilkuletni chłopiec siadałem wieczorami przy podświetlanej skali i nasłuchiwałem różnych stacji. Wygląd wewnętrzny był tutaj drugorzędny.
I niestety sam nie wiem co o tym sądzić. Pierwsze moje zastrzeżenie to ogólna czułość odbiornika. Na pewno nie zawsze łączy podstawka środkowej lampy UCH21 znajdującej się pomiędzy cewkami. Czasami gdy ruszy się lampą radio zaskakuje i odbiera jakieś fale. Druga sprawa to natężenie tego sygnału. Jak wiadomo w nocy jest lepszy odbiór i faktycznie, na średnich odbiornik grał bardzo ładnie i głośno Rumuński program pierwszy, w tym samym czasie jednak był spory problem z odbiorem PR1 na długich. który to program był ledwo słyszalny nawet po maksymalnym pogłośnieniu. Dzisiaj z kolei w dzień PR1 grał głośniej, natomiast dźwięk i tak był taki jakby niewyraźny, przytłumiony. Zastanawiałem się czy nie jest to wina lamp i próbowałem wymiany na lampy które odziedziczyłem po wujku. I tutaj kolejna ciekawa sprawa. Po wymianie wszystkich lamp generalnie nie ma większej różnicy, ale w przypadku włożenia innej UBL21 radio gra podobnie głośno, ale jednak jakby lepiej. Inną sprawą pozostaje żarówka podświetlająca skalę, która świeci wtedy jaśniej, znacznie lepiej doświetlając skalę. Normalnie żarówka ta świeci może nie anemicznie, ale tak jakby lekko przygaszenie. A na tej jednej lampie świeci jaśniej. Na 4 posiadane lampy UBL21, w tym jedną NOS efekt jest tylko na tej jednej lampie. Co o tym wszystkim sądzicie. Czy zachowanie radia jest normalne, czy może to jednak wada. Będę wdzięczny za każdy komentarz i każdą podpowiedź. Antena to około 4 metry zwykłego miedzianego drutu.
Pozdrawiam
Witam.
Możliwe że ta jedna lampa jest w lepszym stanie od innych i dlatego radio gra lepiej. Zapewne ta jedna lampa ma po prostu lepszą emisję a że żaróweczki skali są połączone z całym radiem szeregowo to świecą lepiej przy tej lepszej lampie. Należałoby zmierzyć jaką lampa ma emisję. Radio nie gra najlepiej zapewne przez to że jest źle zestrojone. I główna uwaga: jak zapewne wiesz należy uważać by nie wolno dotknąć żadnej metalowej części radia gdy jest podłączone do prądu ponieważ nie jest izolowane od sieci i może spowodować porażenie prądem.
Możliwe że ta jedna lampa jest w lepszym stanie od innych i dlatego radio gra lepiej. Zapewne ta jedna lampa ma po prostu lepszą emisję a że żaróweczki skali są połączone z całym radiem szeregowo to świecą lepiej przy tej lepszej lampie. Należałoby zmierzyć jaką lampa ma emisję. Radio nie gra najlepiej zapewne przez to że jest źle zestrojone. I główna uwaga: jak zapewne wiesz należy uważać by nie wolno dotknąć żadnej metalowej części radia gdy jest podłączone do prądu ponieważ nie jest izolowane od sieci i może spowodować porażenie prądem.
Pozdrawiam, Bartosz Przybycień.
SP8-05-030
SP8-05-030
- salicjonał
- 1250...1874 posty
Polecam cynkować zardzewiałe chassis. Efekt rewelacyjny.
- krzysztof310
- 100...124 posty
Bardzo efektowne.
Proszę mi powiedzieć jak w tamtych czasach było zabezpieczone przed korozją chassi?
Proszę mi powiedzieć jak w tamtych czasach było zabezpieczone przed korozją chassi?
- salicjonał
- 1250...1874 posty
Dziękuję.
Było cynkowane galwaniczne. Mój egzemplarz potraktowałem w ten sam sposób.Proszę mi powiedzieć jak w tamtych czasach było zabezpieczone przed korozją chassi?
-
- 3125...6249 postów
Lub tak jak DDR-owskie - lakierowane.
- salicjonał
- 1250...1874 posty
Pionierów nie lakierowano.
Koledzy, czy niezależnie od wersji, każde pionierowe chassis pasuje do każdego rodzaju skrzynki? Oczywiście chodzi mi o Pioniery z zegarową skalą.