Bambino pasmo przenoszenia
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Bambino pasmo przenoszenia
Czesc
Czy te TG5, ktore masz mozliwosc kupienia, sa na rdzeniach EI ? Jesli tak, to latwo je przerobic na 8 omow. Wystarczy rozebrac i dowinac na wierzchu jedna warstwe drutem 0.65 do 0.75mm. Nie powinno to zajac wiecej jak godzine uczciwej pracy, a bawiac sie ,to najwyzej dwie.
Jesli nie zlezy Ci na "duzej" mocy wyjsciowej, a wystarczy okolo wata, to praca w ukladzie triody, spowoduje obnizenie dolu pasma do 35 czy 40 Hz, a z NFB, nawet do 30Hz.
Pozdrowienia
Czy te TG5, ktore masz mozliwosc kupienia, sa na rdzeniach EI ? Jesli tak, to latwo je przerobic na 8 omow. Wystarczy rozebrac i dowinac na wierzchu jedna warstwe drutem 0.65 do 0.75mm. Nie powinno to zajac wiecej jak godzine uczciwej pracy, a bawiac sie ,to najwyzej dwie.
Jesli nie zlezy Ci na "duzej" mocy wyjsciowej, a wystarczy okolo wata, to praca w ukladzie triody, spowoduje obnizenie dolu pasma do 35 czy 40 Hz, a z NFB, nawet do 30Hz.
Pozdrowienia
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Cześć, są na EI. Nie było by problemem rozebranie blach i nawinięcie uzwojenia. Poszukam jeszcze bambinowych transformatorów. Jak nie znajdę to zdecyduję się na te TG5. Dzięki za info.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
Czesc
Nie jestem pewien, ale "bambinowe" tez sa chyba 4 czy 5 omow, czyli tak czy tak, czeka Cie dowijanie, jesli chcesz dopasowanie do 8 omow. Ja tylko jeden transformator tak "popelnilem". Nie znam jaki to byl typ, ale podobny do TG5. Z lampa ECL85 w ukladzie triody, przenosil od 30Hz ze spadkiem napiecia na obciazeniu o 15%, wg oscyloskopu. Z oryginalnymi triodami, jak np: 12B4A; 6EM7 czy 6DR7, pasmo tego trafka wynosilo od 20Hz dla spadku jakies 20% - jedna dzialka na piec na ekranie.
Pozdrowienia
Nie jestem pewien, ale "bambinowe" tez sa chyba 4 czy 5 omow, czyli tak czy tak, czeka Cie dowijanie, jesli chcesz dopasowanie do 8 omow. Ja tylko jeden transformator tak "popelnilem". Nie znam jaki to byl typ, ale podobny do TG5. Z lampa ECL85 w ukladzie triody, przenosil od 30Hz ze spadkiem napiecia na obciazeniu o 15%, wg oscyloskopu. Z oryginalnymi triodami, jak np: 12B4A; 6EM7 czy 6DR7, pasmo tego trafka wynosilo od 20Hz dla spadku jakies 20% - jedna dzialka na piec na ekranie.
Pozdrowienia
- przemak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Trafo bambinowe ma uzwojenia dla 4 I 8 omow. Wzmacniacz bambino w ukladzie triodowym ma pol wata I spore znieksztalcenia.
Czesc
Masz racje. Z ECL-ek najlepsze sa ECL85 w ukladzie triody. Maja dzwiek porownywalny do triodowanej EL84 i nie wele mniejsza moc wyjsciowa - ponad 1W.
Pozdrowienia.
Masz racje. Z ECL-ek najlepsze sa ECL85 w ukladzie triody. Maja dzwiek porownywalny do triodowanej EL84 i nie wele mniejsza moc wyjsciowa - ponad 1W.
Pozdrowienia.
- przemak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Bambino w połączeniu triodowym - masakra, chyba jednak coś popsułem
Pasmo jeszcze niby OK, poniżej ze sprzężeniem zwrotnym, na obciążeniu 8 omów, na 4 było jeszcze gorzej
Natomiast zniekształcenia 5%, przy napięciu wyjściowym w okolicy 1V (na 4 omach zniekształcenia 10%)
Muszę to wsadzić do metalowej obudowy, wymienić elektrolity w zasilaczu i porządnie polutować

Natomiast zniekształcenia 5%, przy napięciu wyjściowym w okolicy 1V (na 4 omach zniekształcenia 10%)
Muszę to wsadzić do metalowej obudowy, wymienić elektrolity w zasilaczu i porządnie polutować

viewtopic.php?f=38&t=31874slawekmod pisze:Wróciłem z Wolumenu, jak to się mówi-lipa. Transformatorków nie znalazłem.
pcl
Edit: Zapytam jeszcze: a transformatory tg 5-46-666 lub 5-53-666 mają szansę popracować dobrze z ECL86/PCL86 z kolumnami 8 omów? Mam możliwość kupienia dwóch takich trafek.
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Dzięki 

Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
- przemak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Ponieważ wziąłem się za "cywilizację" tego bambino w celach doświadczalnych (potrzebna mi jest lampowa końcówka konfigurowalna pod każdym względem) mam pytanie, może dziwne
na które chyba znam odpowiedź, ale może jest coś, czego nie wiem albo nie pamiętam.
Schemat bambino jest taki
( http://fonar.com.pl/audio/schematy/ksiazki/bambino3.htm ):
Otóż transformator TG 2,5-1-666 na każdym schemacie do anody ma podłączoną końcówkę 1 a do zasilania 4, do masy 6 a do głośnika 4R końcówkę 5. Dla głośnika 8R wykorzystuje się wyjścia 3-5, 6 jest odczepem. Ponieważ chcę mieć przełącznik 4-8 i jednocześnie sprzężenie zwrotne do katody triody (albo nie, będzie pstryczek), muszę mieć masę wyjściową na 5, w związku z tym pierwotne też muszę odwrócić, czyli 4 do anody i 1 do zasilania. Czy są jakieś przeciwwskazania dla takiego połączenia? Pierwotne jest schowane pod spodem, więc raczej będzie OK, ale może jakieś nowe powody się pojawiły w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat, gdy nie zajmowałem się wzmacniaczami lampowymi?

Schemat bambino jest taki
( http://fonar.com.pl/audio/schematy/ksiazki/bambino3.htm ):
Otóż transformator TG 2,5-1-666 na każdym schemacie do anody ma podłączoną końcówkę 1 a do zasilania 4, do masy 6 a do głośnika 4R końcówkę 5. Dla głośnika 8R wykorzystuje się wyjścia 3-5, 6 jest odczepem. Ponieważ chcę mieć przełącznik 4-8 i jednocześnie sprzężenie zwrotne do katody triody (albo nie, będzie pstryczek), muszę mieć masę wyjściową na 5, w związku z tym pierwotne też muszę odwrócić, czyli 4 do anody i 1 do zasilania. Czy są jakieś przeciwwskazania dla takiego połączenia? Pierwotne jest schowane pod spodem, więc raczej będzie OK, ale może jakieś nowe powody się pojawiły w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat, gdy nie zajmowałem się wzmacniaczami lampowymi?

- przemak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Dziękuję, przyda się, no, ale to nie odpowiada na moje pytanie. Tak czy inaczej przeglądałem schematy różne, w tym DIY, i w sumie chyba wszystko jedno.
Ale to już w 100% musi odpowiedzieć:
viewtopic.php?p=1168#p1168
- przemak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
To też nie odpowiadaBrencik_ pisze:Ale to już w 100% musi odpowiedzieć:

Pytanie jest proste, choć może zbyt zagmatwałem wszystko: czy można zamienić końcówki uzwojenia wtórnego i pierwotnego i jaki to ma skutek dla brzmienia czy parametrów?
- przemak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
O dziękuję, to jest to. Czyli ewentualnie poza pojemnością z masą rdzenia nic, czyli może być.